Subfokbedrijf Van Boekel

Gezonde gelten afleveren, daar staan wij voor!

Familie Van Boekel uit Overasselt is subfokker voor Next Genetix. Zij hebben in 2019 het gehele bedrijf leeg gedraaid, gereinigd en verbouwd, om vervolgens voor Next Genetix SPF-fokgelten te gaan produceren met de allerhoogste gezondheidsstatus.

  • 500 DANIC® Landras zeugen
  • 1200 opfokplaatsen

Subfokbedrijf Van Boekel werkt met 500 zuivere DANIC® Landras zeugen die afkomstig zijn vanuit de bekende SPF DANIC® kernfokkerij van Möllevang in Denemarken. De dieren zijn vrij van App, Mycoplasma en PRRS. In combinatie met sperma van de allerbeste DANIC® York beren van PIC produceert de familie Van Boekel inmiddels met 500 zeugen DANIC F1 fokgelten. Hoge gezondheid De keuze voor een SPF bedrijfsvoering vergt de nodige investeringen, maar heeft veel voordelen. “Niet alleen financieel”, zegt Ruben van Boekel. “Het is ook veel plezieriger werken met gezonde varkens die goed presteren. De strakke protocollen vergen dagelijks de nodige discipline. Die discipline moet je wel kunnen opbrengen. Werken met gezonde varkens maakt ons werk veel leuker. Bovendien zijn de kosten voor medicijnen en vaccins enorm gedaald.”

Strikte protocollen
Het bedrijf van Van Boekel ligt gunstig. Centraal in Nederland en in de nabijheid zijn geen andere varkensbedrijven te vinden. Om insleep van ziektekiemen via de lucht tegen te gaan, zijn de stallen uitgerust met luchtfilters en een overdruksysteem. Het bedrijf kent strikte maatregelen. Als je eenmaal buiten het schone gedeelte bent geweest, is het verplicht te douchen. Het is streng verboden om materialen zoals mobiele telefoons, pennen en gereedschap mee naar binnen te nemen.

Werken in de stallen gebeurd met handschoenen aan en iedere afdeling heeft eigen schoeisel. Van Boekel werkt conform het Hycare principe. Hokken zijn gecoat zodat ze perfect te reinigen en te ontsmetten zijn en iedere afdeling heeft eigen kleding en laarzen. Ruben van Boekel is er inmiddels aan gewend. “Het is gewoon onderdeel van de aanpak waarmee ik topkwaliteit gelten wil produceren voor onze klanten.”

Aparte afleverruimte
Om het risico op het binnendringen van ziektekiemen tegen te gaan is er een aparte afleverruimte gebouwd. Voordat de buitendeur opengaat wordt de afleverruimte gevuld met varkens en wordt de toegang naar de stal hermetisch afgesloten. Daarna kan de deur naar buiten worden geopend. Hierbij staat de afleverruimte onder overdruk zodat er geen lucht van buiten naar binnen kan stromen. Na gebruik wordt de ruimte grondig gereinigd en ontsmet.