Met een gedegen plan is depop-repop goed uitvoerbaar

Publicatiedatum: 20-07-2021

Depop-repop levert een zeugenbedrijf jaarlijks gemiddeld ruim 2 biggen per zeug extra op. Dat blijkt uit onderzoek van Martijn van den Berkmortel. Ook deed hij onderzoek naar de uitvoering en het financiële plaatje rondom depop-repop. Op basis van zijn bevindingen ontwikkelde hij een draaiboek met een financiële haalbaarheidsanalyse en tips & tricks voor het behoud van de SPF-status na depop-repop.

Voor zijn onderzoek verzamelde Martijn, derdejaars student Bedrijfskunde en Agrifoodbusiness aan de HAS Hogeschool Den Bosch, resultaten en praktijkervaringen van 11 zeugenhouders die depop-repop hebben toegepast of zijn opgestart met SPF. Daarnaast zijn dierenartsen en een hygiënespecialist geïnterviewd. De ervaringen, tips en adviezen dienen ter onderbouwing van het draaiboek voor depop-repop.

Ruim 2 biggen extra
Uit de resultaten van ruim 80.000 gespeende tomen (na depop-repop) van vijf zeugenbedrijven blijkt dat deze bedrijven gemiddeld ruim 2 biggen/ zeug/ jaar meer spenen. Tussen bedrijven zit veel variatie, gemiddeld gaan de bedrijven 7% meer biggen spenen/ zeug/ jaar. Dit varieert van 4% tot 20%. Vakmanschap en bedrijfsopzet lijken hier leidend. Verder is ook een flinke reductie in de gezondheidskosten zichtbaar doordat het aantal entingen/ big daalt.

Meerdere wegen naar Rome
Het draaiboek is praktisch omdat deze gebaseerd op de praktijkervaring van zeugenhouders waar een depop-repop is toegepast of waar het bedrijf opnieuw is opgestart met SPF-dieren. Martijn: “Iedere zeugenhouder heeft zijn eigen overtuigingen rondom depop-repop. Er zijn dus meerdere wegen die naar Rome leiden.” Wat voor hem wel vast staat is dat elk bedrijf dat een depop-repop wil uitvoeren, een bedrijfsspecifiek draaiboek en een goed, onafhankelijk team met deskundigen nodig heeft. Martijn: “Of een depop-repop rendabel is, valt of staat bij het kunnen behouden van de gezondheidsstatus. Het is dus ook het advies om nog voor depop-repop te starten met een ‘SPF-proef/trainingsperiode’.

Meer informatie
Wilt u de resultaten en het gezondheidsniveau op uw bedrijf blijvend verhogen? Dan bespreekt Next Genetix of PIC NL graag met u de mogelijkheden van depop-repop.

Telefoon: +31 (0)314 69 55 66
E-mail: info@nextgenetix.nl

Overige berichten

Goed nieuws: meer gelten halen de derde cyclus!

PIC heeft een nieuw kenmerk opgenomen in de fokkerij: reproductiesucces. Dat leidt tot een maximaal aantal gelten dat de derde cyclus zonder vruchtbaarheidsproblemen behaalt. Zeugenhouders merken dat daardoor de vroege afvoer van zeugen daalt, minder opfokgelten nodig zijn en uiteindelijk resultaten verder verbeteren.
Lees meer

Ga voor het maximale rendement: kies voor Profit Max!

De afgelopen jaren is er een groeiende interesse naar hoogwaardige vleesvarkens, waarbij gezondheid ongetwijfeld het belangrijkste bestanddeel is. Afhankelijk van de marktvraag speelt genetica ook een cruciale rol, met goede mest- en slachteigenschappen en uniformiteit als essentiële factoren.
Lees meer

Stage bij Next Genetix - PIC-NL

Mijn naam is Simon Klein Gebbinck. Ik ben 23 jaar en woon in de Achterhoek in het kleine dorp Vragender. Momenteel zit ik in de afronding van mijn stage bij het team van Next Genetix en PIC-NL.  
Lees meer