19 april: Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid

Publicatiedatum: 02-03-2022

Op 19 april vindt weer het Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid plaats. Dit jaar aan de Noordkade in Veghel. Tijdens het praktijksymposium spreek je vakgenoten en krijg je een kijkje in de keuken van bedrijven in de varkenssector. Daarnaast volg je vakinhoudelijke kennis- en inspiratiesessies over de toekomst van varkenshouderijen. Meld je aan via www.boerderij.nl/hogere-varkensgezondheidsdag

Het programma:

13:00 uur Ontvangst koffie/thee
14:00 uur

Welkomstwoord 

Han Swinkels - Gastheer

14:15 uur

Wat zijn de innovaties van 2000 tot 2030 in de varkenshoudeij?

Prof.dr.ir. Leo den Hartog, bijzonder hoogleraar ‘Diervoeding in een circulaire economie’ aan de Wageningen Universiteit.

Wat hebben wij als varkenssector allemaal bereikt afgelopen 20 jaar. Waar staan we nu, welke innovaties zijn daarin bepalend geweest en hoe ziet de toekomst eruit?

14:45 uur

Subsessies (14:45 tot 17:00 uur)

 

1. Project over het volgen van dieren en hun gedrag via filmbeelden

Prof. Tomas Norton - Norton werkt aan de universiteit Leuven en is betrokken bij Smarth Farming (PIC).

 

2. Swine Inflammation and Necrosis Syndrome

Prof. E.M. Johanna Fink-Gremmels - Het ontstaan van necrose van binnenuit en welke factoren kun je beïnvloeden.

 

3. Gezondheid en welzijn in beeld - praktische tools in de varkenshouderij

Karien Koenders, Dierenarts | Thomas Wijnand, Farm health coach van Lintjeshof - Beelden van het dier en de omgeving, verbeterpunten signaleren in de stal met camera’s.

 

4. Wetenschap en gebruikservaringen met innovatie in de varkenshouderij

Alex Eggen, Wetenschapper | Tim van der Mark, varkenshouder en AJK-bestuurslid - Intramusculaire (met naald) VERSUS Intradermale (naaldloze) vaccinatie.

17:00 uur

Voetballend Ondernemen op eigen erf

Benno Schildkamp, voetballend ondernemer - Teamwork en ondernemerschap in de verrassende overeenkomst tussen een boerenerf en een voetbalstadion.

18:00 uur Netwerken (incl. eten van foodtrucks)

Overige berichten

PIC®800: nieuwe eindbeer voor marktconcept Varken op z'n Best

De PIC®800 is de beste beerkeuze voor varkenshouders die eigenschappen als robuustheid en efficiënte groei hoog in het vaandel hebben staan. De PIC®800  wordt naast toename van de groei gefokt op een betere overleving in de stal. Dit verhoogt het gebruiksgemak en rendement voor de varkenshouder.  
Lees meer

Camborough Next Generation: lagere zeugenuitval dan het landelijk gemiddelde!

Bij het kiezen van de juiste zeug is de doelstelling de beste resultaten te behalen. Zeugenuitval is één van de harde parameters die voor topresultaten zorgt en ook laat zien hoe gezond een zeugenstapel is. In onderstaande grafiek worden de uitvalspercentages vergeleken tussen de Camborough Next Generation en het landelijk gemiddelde. Het laat zien waarom deze zeug dé juiste keuze is voor uw succes.
Lees meer

Topresultaten bij kruisen Danic- en Camborough-zeugen

“Onze Camborough-zeugen geven niet de meeste biggen, maar zeker wel de beste vleesvarkens”, vertellen zeugenhouders in Pig Business. “Door deze zeugen te combineren met Deense zeugen - die bekend staan om het groot aantal levend geboren biggen - hebben we het beste van beide gecombineerd.”
Lees meer