19 april: Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid

Publicatiedatum: 02-03-2022

Op 19 april vindt weer het Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid plaats. Dit jaar aan de Noordkade in Veghel. Tijdens het praktijksymposium spreek je vakgenoten en krijg je een kijkje in de keuken van bedrijven in de varkenssector. Daarnaast volg je vakinhoudelijke kennis- en inspiratiesessies over de toekomst van varkenshouderijen. Meld je aan via www.boerderij.nl/hogere-varkensgezondheidsdag

Het programma:

13:00 uur Ontvangst koffie/thee
14:00 uur

Welkomstwoord 

Han Swinkels - Gastheer

14:15 uur

Wat zijn de innovaties van 2000 tot 2030 in de varkenshoudeij?

Prof.dr.ir. Leo den Hartog, bijzonder hoogleraar ‘Diervoeding in een circulaire economie’ aan de Wageningen Universiteit.

Wat hebben wij als varkenssector allemaal bereikt afgelopen 20 jaar. Waar staan we nu, welke innovaties zijn daarin bepalend geweest en hoe ziet de toekomst eruit?

14:45 uur

Subsessies (14:45 tot 17:00 uur)

 

1. Project over het volgen van dieren en hun gedrag via filmbeelden

Prof. Tomas Norton - Norton werkt aan de universiteit Leuven en is betrokken bij Smarth Farming (PIC).

 

2. Swine Inflammation and Necrosis Syndrome

Prof. E.M. Johanna Fink-Gremmels - Het ontstaan van necrose van binnenuit en welke factoren kun je beïnvloeden.

 

3. Gezondheid en welzijn in beeld - praktische tools in de varkenshouderij

Karien Koenders, Dierenarts | Thomas Wijnand, Farm health coach van Lintjeshof - Beelden van het dier en de omgeving, verbeterpunten signaleren in de stal met camera’s.

 

4. Wetenschap en gebruikservaringen met innovatie in de varkenshouderij

Alex Eggen, Wetenschapper | Tim van der Mark, varkenshouder en AJK-bestuurslid - Intramusculaire (met naald) VERSUS Intradermale (naaldloze) vaccinatie.

17:00 uur

Voetballend Ondernemen op eigen erf

Benno Schildkamp, voetballend ondernemer - Teamwork en ondernemerschap in de verrassende overeenkomst tussen een boerenerf en een voetbalstadion.

18:00 uur Netwerken (incl. eten van foodtrucks)

Overige berichten

Prestaties in de praktijk als basis voor genetische vooruitgang

Fokkerij-organisatie PIC zet voor de fokwaardeschatting voor zowel beren- als zeugenlijnen in op gegevens van commerciële bedrijven. “Door data hieruit te combineren met data uit de kernfokkerij krijgen we een nauwkeurigere fokwaardeschatting en kunnen we betere selectiebeslissingen maken”, vertelt PIC-geneticus Saskia Bloemhof-Abma. “Zeker als het gaat om vitaliteit en robuustheid merken we de voordelen hiervan."  
Lees meer

Beter rendement door planmatige inzet gelten

Een goede geltenopfok is van groot belang voor de latere prestaties van de dieren. Gaat het mis in de opfokperiode, dan kan dit leiden tot vruchtbaarheidsproblemen op latere leeftijd. En is daarmee een onverwachtse kostenpost. Het is daarom van belang om een planmatige aanpak te hanteren om de gelten op het juiste moment te kunnen insemineren.
Lees meer

Stal krijgt tweede leven op SPF-fokbedrijf

Op de locatie van fokbedrijf Elite Varkens/PIC-NL in Diessen wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe zeugenstal. Op deze locatie brengt Elite voor PIC al jaren de fokgelten groot en  worden hier de “Cambourough next generation” zeugen geboren. Bijzonder is dat de stal gerecycled is; dus elders gedemonteerd en opnieuw gebouwd. De zonen van de directeuren van PIC-NL hebben de operatie geleid: Joep van der Meijden en Ruud Welvaarts.
Lees meer