19 april: Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid

Publicatiedatum: 02-03-2022

Op 19 april vindt weer het Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid plaats. Dit jaar aan de Noordkade in Veghel. Tijdens het praktijksymposium spreek je vakgenoten en krijg je een kijkje in de keuken van bedrijven in de varkenssector. Daarnaast volg je vakinhoudelijke kennis- en inspiratiesessies over de toekomst van varkenshouderijen. Meld je aan via www.boerderij.nl/hogere-varkensgezondheidsdag

Het programma:

13:00 uur Ontvangst koffie/thee
14:00 uur

Welkomstwoord 

Han Swinkels - Gastheer

14:15 uur

Wat zijn de innovaties van 2000 tot 2030 in de varkenshoudeij?

Prof.dr.ir. Leo den Hartog, bijzonder hoogleraar ‘Diervoeding in een circulaire economie’ aan de Wageningen Universiteit.

Wat hebben wij als varkenssector allemaal bereikt afgelopen 20 jaar. Waar staan we nu, welke innovaties zijn daarin bepalend geweest en hoe ziet de toekomst eruit?

14:45 uur

Subsessies (14:45 tot 17:00 uur)

 

1. Project over het volgen van dieren en hun gedrag via filmbeelden

Prof. Tomas Norton - Norton werkt aan de universiteit Leuven en is betrokken bij Smarth Farming (PIC).

 

2. Swine Inflammation and Necrosis Syndrome

Prof. E.M. Johanna Fink-Gremmels - Het ontstaan van necrose van binnenuit en welke factoren kun je beïnvloeden.

 

3. Gezondheid en welzijn in beeld - praktische tools in de varkenshouderij

Karien Koenders, Dierenarts | Thomas Wijnand, Farm health coach van Lintjeshof - Beelden van het dier en de omgeving, verbeterpunten signaleren in de stal met camera’s.

 

4. Wetenschap en gebruikservaringen met innovatie in de varkenshouderij

Alex Eggen, Wetenschapper | Tim van der Mark, varkenshouder en AJK-bestuurslid - Intramusculaire (met naald) VERSUS Intradermale (naaldloze) vaccinatie.

17:00 uur

Voetballend Ondernemen op eigen erf

Benno Schildkamp, voetballend ondernemer - Teamwork en ondernemerschap in de verrassende overeenkomst tussen een boerenerf en een voetbalstadion.

18:00 uur Netwerken (incl. eten van foodtrucks)

Overige berichten

Revolutionaire KI-technologie FertiBoar verbetert spermakwaliteit bij fokberen sinds 2021

Succes in de veehouderij begint met de keuze voor de juiste genetica. Maar wat maakt genetica goed en geschikt? Bij het beoordelen van berenlijnen op de markt ligt de nadruk voornamelijk op uitstekende productieprestaties zoals dagelijkse groei, vleeskwaliteit en voeropname. Tegelijkertijd is er meer aandacht voor robuustheid en vitaliteit. Echter, goede genetica beperkt zich niet alleen tot de productiekenmerken die boeren behalen, maar houdt ook rekening met de eisen van KI-stations (kunstmatige inseminatie).
Lees meer

Cashflow bij depop-repop dankzij huurlocatie

Drie Achterhoekse zeugenhouders, die recent depop-repop hebben gedaan, hebben alle drie gebruikgemaakt van een zogeheten schaduwlocatie. Ofwel om daar alvast de nieuwe SPF-gelten aan te dekken, ofwel om daar de eigen zeugen naartoe te verhuizen zodat de biggenproductie thuis kon doorgaan. Zo hadden ze minder leegstandstijd en verlaagden ze het financiële risico van de operatie.
Lees meer

Jordi Camp, European Nutritionist Manager: "Voor goede voeding is conditiescore onmisbaar"

Onderdeel van de technische ondersteuning voor klanten zijn de nutritionisten van PIC. Jordi Camp Montoro werkt vanuit Spanje voor de Nederlandse markt. De juiste voeding is belangrijk om de beste resultaten met de PIC-genetica te realiseren. Vooral gelten verdienen aandacht, is zijn advies.
Lees meer