19 april: Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid

Publicatiedatum: 02-03-2022

Op 19 april vindt weer het Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid plaats. Dit jaar aan de Noordkade in Veghel. Tijdens het praktijksymposium spreek je vakgenoten en krijg je een kijkje in de keuken van bedrijven in de varkenssector. Daarnaast volg je vakinhoudelijke kennis- en inspiratiesessies over de toekomst van varkenshouderijen. Meld je aan via www.boerderij.nl/hogere-varkensgezondheidsdag

Het programma:

13:00 uur Ontvangst koffie/thee
14:00 uur

Welkomstwoord 

Han Swinkels - Gastheer

14:15 uur

Wat zijn de innovaties van 2000 tot 2030 in de varkenshoudeij?

Prof.dr.ir. Leo den Hartog, bijzonder hoogleraar ‘Diervoeding in een circulaire economie’ aan de Wageningen Universiteit.

Wat hebben wij als varkenssector allemaal bereikt afgelopen 20 jaar. Waar staan we nu, welke innovaties zijn daarin bepalend geweest en hoe ziet de toekomst eruit?

14:45 uur

Subsessies (14:45 tot 17:00 uur)

 

1. Project over het volgen van dieren en hun gedrag via filmbeelden

Prof. Tomas Norton - Norton werkt aan de universiteit Leuven en is betrokken bij Smarth Farming (PIC).

 

2. Swine Inflammation and Necrosis Syndrome

Prof. E.M. Johanna Fink-Gremmels - Het ontstaan van necrose van binnenuit en welke factoren kun je beïnvloeden.

 

3. Gezondheid en welzijn in beeld - praktische tools in de varkenshouderij

Karien Koenders, Dierenarts | Thomas Wijnand, Farm health coach van Lintjeshof - Beelden van het dier en de omgeving, verbeterpunten signaleren in de stal met camera’s.

 

4. Wetenschap en gebruikservaringen met innovatie in de varkenshouderij

Alex Eggen, Wetenschapper | Tim van der Mark, varkenshouder en AJK-bestuurslid - Intramusculaire (met naald) VERSUS Intradermale (naaldloze) vaccinatie.

17:00 uur

Voetballend Ondernemen op eigen erf

Benno Schildkamp, voetballend ondernemer - Teamwork en ondernemerschap in de verrassende overeenkomst tussen een boerenerf en een voetbalstadion.

18:00 uur Netwerken (incl. eten van foodtrucks)

Overige berichten

Goed nieuws: meer gelten halen de derde cyclus!

PIC heeft een nieuw kenmerk opgenomen in de fokkerij: reproductiesucces. Dat leidt tot een maximaal aantal gelten dat de derde cyclus zonder vruchtbaarheidsproblemen behaalt. Zeugenhouders merken dat daardoor de vroege afvoer van zeugen daalt, minder opfokgelten nodig zijn en uiteindelijk resultaten verder verbeteren.
Lees meer

Ga voor het maximale rendement: kies voor Profit Max!

De afgelopen jaren is er een groeiende interesse naar hoogwaardige vleesvarkens, waarbij gezondheid ongetwijfeld het belangrijkste bestanddeel is. Afhankelijk van de marktvraag speelt genetica ook een cruciale rol, met goede mest- en slachteigenschappen en uniformiteit als essentiële factoren.
Lees meer

Stage bij Next Genetix - PIC-NL

Mijn naam is Simon Klein Gebbinck. Ik ben 23 jaar en woon in de Achterhoek in het kleine dorp Vragender. Momenteel zit ik in de afronding van mijn stage bij het team van Next Genetix en PIC-NL.  
Lees meer