Beter rendement door planmatige inzet gelten

Publicatiedatum: 24-05-2023

Een goede geltenopfok is van groot belang voor de latere prestaties van de dieren. Gaat het mis in de opfokperiode, dan kan dit leiden tot vruchtbaarheidsproblemen op latere leeftijd. En is daarmee een onverwachtse kostenpost. Het is daarom van belang om een planmatige aanpak te hanteren om de gelten op het juiste moment te kunnen insemineren.

Streefwaardes voor eerste inseminatie:

  • Gewicht 150-155 kg
  • Leeftijd 220-250 dagen
  • Spek 12-14 mm
  • Bronst: tweede of derde bronst
  • Groei: min 625 gram, max 750 gram levensgroei

Voordelen
Studies vanuit PIC tonen aan dat het inzetten van gelten met de ideale conditie loont. Het gebruik van te lichte of te zware gelten zorgt daarentegen juist voor productieverlies en een kortere levensduur. Bij de juiste conditie behalen meer dieren de vierde worp.

Een goede start is het halve werk
Het is cruciaal om al vanaf het spenen tot aan de eerste dekking aandacht te schenken aan het opfokken van gelten. Een goed begin is immers het halve werk. Gelten moeten een ongestoorde groei hebben gedurende het gehele traject van geboorte tot de eerste inseminatie. De groei is bepalend voor toekomstige prestaties. Wat vaak onderschat wordt, is dat de ontwikkeling van het geslachtsorgaan al vanaf een lichaamsgewicht van 20 kg start.

Wegen bij 100 kg
Het wegen van gelten heeft verschillende voordelen. Zo kun je de groei monitoren en bepalen wat het beste moment is om ze in te zetten. De inzetdatum wordt bepaald aan de hand van de groeisnelheid. Een gelt met een levensgroei van 700 gram kan bijvoorbeeld al gedekt worden op een leeftijd van 220 dagen. Voor een gelt met een levensgroei van 625 gram geldt dat ze gedekt kan worden op 250 dagen, mits ze minimaal 1 keer berig is geweest.

Een ingepland weegmoment helpt om de berigheid van de gelten te stimuleren. Bijkomend voordeel is dat PIC gelten vanaf 100 kg gewicht al berig worden. Na het weegmoment kan het beercontact worden ingepland om de berigheid te stimuleren van de gelten die geschikt zijn voor inzet.

Een ander voordeel van het wegen van opfokgelten is dat niet geschikte gelten vroegtijdig kunnen worden uitgeselecteerd. Degene die niet geschikt zijn als toekomstige zeug worden dan afgeleverd als vleesvarken. Dit levert financieel voordeel op ten opzichte van het afleveren van slachtzeugen.

Voorbereiding van de dekking
Om mindere prestaties bij de eerste dekking te voorkomen, is een goede voorbereiding van de opfokgelten van groot belang. Laat de gelten tijdig wennen aan het huisvestings- en voersysteem zodat ze zo min mogelijk stress hebben. Verplaats de gelten 5-7 dagen voor het dekken naar de dekstal en start met het toedienen van flushvoer. Daarnaast is het belangrijk om vaccinaties 3 weken voor het dekken af te handelen. Ook als er gebruik gemaakt wordt van synchronisatiemiddelen.

Door rekening te houden met deze factoren, is het mogelijk om de zeugenstapel op een gestructureerde manier te vernieuwen en de faalkosten tijdens de opfokperiode te verminderen. Laat de inzet van structurele kwaliteitsgelten leidend zijn in plaats van de gelten inzet af te laten hangen van de zeugenselectie.

Meten = weten

Overige berichten

Goed nieuws: meer gelten halen de derde cyclus!

PIC heeft een nieuw kenmerk opgenomen in de fokkerij: reproductiesucces. Dat leidt tot een maximaal aantal gelten dat de derde cyclus zonder vruchtbaarheidsproblemen behaalt. Zeugenhouders merken dat daardoor de vroege afvoer van zeugen daalt, minder opfokgelten nodig zijn en uiteindelijk resultaten verder verbeteren.
Lees meer

Ga voor het maximale rendement: kies voor Profit Max!

De afgelopen jaren is er een groeiende interesse naar hoogwaardige vleesvarkens, waarbij gezondheid ongetwijfeld het belangrijkste bestanddeel is. Afhankelijk van de marktvraag speelt genetica ook een cruciale rol, met goede mest- en slachteigenschappen en uniformiteit als essentiële factoren.
Lees meer

Stage bij Next Genetix - PIC-NL

Mijn naam is Simon Klein Gebbinck. Ik ben 23 jaar en woon in de Achterhoek in het kleine dorp Vragender. Momenteel zit ik in de afronding van mijn stage bij het team van Next Genetix en PIC-NL.  
Lees meer