Beter rendement door planmatige inzet gelten
Publicatiedatum: 24-05-2023Een goede geltenopfok is van groot belang voor de latere prestaties van de dieren. Gaat het mis in de opfokperiode, dan kan dit leiden tot vruchtbaarheidsproblemen op latere leeftijd. En is daarmee een onverwachtse kostenpost. Het is daarom van belang om een planmatige aanpak te hanteren om de gelten op het juiste moment te kunnen insemineren.
Streefwaardes voor eerste inseminatie:
- Gewicht 150-155 kg
- Leeftijd 220-250 dagen
- Spek 12-14 mm
- Bronst: tweede of derde bronst
- Groei: min 625 gram, max 750 gram levensgroei
Voordelen
Studies vanuit PIC tonen aan dat het inzetten van gelten met de ideale conditie loont. Het gebruik van te lichte of te zware gelten zorgt daarentegen juist voor productieverlies en een kortere levensduur. Bij de juiste conditie behalen meer dieren de vierde worp.
Een goede start is het halve werk
Het is cruciaal om al vanaf het spenen tot aan de eerste dekking aandacht te schenken aan het opfokken van gelten. Een goed begin is immers het halve werk. Gelten moeten een ongestoorde groei hebben gedurende het gehele traject van geboorte tot de eerste inseminatie. De groei is bepalend voor toekomstige prestaties. Wat vaak onderschat wordt, is dat de ontwikkeling van het geslachtsorgaan al vanaf een lichaamsgewicht van 20 kg start.
Wegen bij 100 kg
Het wegen van gelten heeft verschillende voordelen. Zo kun je de groei monitoren en bepalen wat het beste moment is om ze in te zetten. De inzetdatum wordt bepaald aan de hand van de groeisnelheid. Een gelt met een levensgroei van 700 gram kan bijvoorbeeld al gedekt worden op een leeftijd van 220 dagen. Voor een gelt met een levensgroei van 625 gram geldt dat ze gedekt kan worden op 250 dagen, mits ze minimaal 1 keer berig is geweest.
Een ingepland weegmoment helpt om de berigheid van de gelten te stimuleren. Bijkomend voordeel is dat PIC gelten vanaf 100 kg gewicht al berig worden. Na het weegmoment kan het beercontact worden ingepland om de berigheid te stimuleren van de gelten die geschikt zijn voor inzet.
Een ander voordeel van het wegen van opfokgelten is dat niet geschikte gelten vroegtijdig kunnen worden uitgeselecteerd. Degene die niet geschikt zijn als toekomstige zeug worden dan afgeleverd als vleesvarken. Dit levert financieel voordeel op ten opzichte van het afleveren van slachtzeugen.
Voorbereiding van de dekking
Om mindere prestaties bij de eerste dekking te voorkomen, is een goede voorbereiding van de opfokgelten van groot belang. Laat de gelten tijdig wennen aan het huisvestings- en voersysteem zodat ze zo min mogelijk stress hebben. Verplaats de gelten 5-7 dagen voor het dekken naar de dekstal en start met het toedienen van flushvoer. Daarnaast is het belangrijk om vaccinaties 3 weken voor het dekken af te handelen. Ook als er gebruik gemaakt wordt van synchronisatiemiddelen.
Door rekening te houden met deze factoren, is het mogelijk om de zeugenstapel op een gestructureerde manier te vernieuwen en de faalkosten tijdens de opfokperiode te verminderen. Laat de inzet van structurele kwaliteitsgelten leidend zijn in plaats van de gelten inzet af te laten hangen van de zeugenselectie.
Meten = weten

Deense zeug anno 2025 produceert zwaardere big

“Een zeug moet gewoon goed op haar poten staan”
Zo’n tien jaar geleden begon het imago van de Deense zeug wat rafelige randjes te vertonen en anno 2025 lijken de opvattingen en vooroordelen niet geheel verdwenen. Toch is dit niet helemaal terecht want in de afgelopen jaren heeft onder meer PIC de genetische basis van de Deens zeug behoorlijk verbeterd. „Iedere extra geboren big moet een slachtvarken worden.”
Lees meer
De waarde van een indexpunt in de varkenshouderij

In de varkenshouderij is de genetische verbetering een cruciale factor voor winstgevendheid en productiviteit. Een genetische index is een belangrijk hulpmiddel dat varkenshouders helpt bij het nemen van beslissingen, omdat het een duidelijke maatstaf biedt voor het genetische potentieel van een dier. Dit artikel legt het concept en het belang van een index uit om de varkensproductie te optimaliseren.
Lees meer
Vrijloopkraamhokken – ervaringen uit Spanje!

Er zijn wetgevende initiatieven genomen om kraamboxen voor zeugen te verbieden en het debat over vrijloopkraamhokken blijft doorgaan, ook al zijn de bestaande regels nog niet aangepast. Varkenshouders moeten zich dus afvragen: Past mijn zeugenlijn in dit systeem? Ervaringen uit Spanje laten zien dat met de juiste managementstrategie en de juiste zeug, hoge prestaties zeker mogelijk zijn in deze huisvestingssystemen.
Lees meer