‘DANIC past goed in de Belgische en Nederlandse markt’

Publicatiedatum: 10-03-2020

De DANIC verovert heel rap een serieuze positie in de wereldwijde varkenshouderij. Onder de vleugels van PIC krijgt deze van oorsprong Deense zeug volop kansen. Met topfokbedrijven in Denemarken, Ierland, Spanje, Amerika, Canada en Rusland is de populatie snel uitgebreid. “Ook China zal snel volgen”, weet PIC-geneticus Saskia Bloemhof-Abma. Samen met Next Genetix werkt zij hard aan het succes van DANIC in de Nederlandse en Belgische markt.

Er was best wat verbazing toen PIC bijna twee jaar geleden bekend maakte dat zij samen met Next Genetix met DANIC zeugen op de markt zou komen. Wat moest de grootste varkensfokkerijorganisatie ter wereld met deze Deense zeug? Maar de vaart zit er inmiddels goed in. In rap tempo zijn de Landras- en York lijnen uit de gerenommeerde fokkerij van Møllevang vermenigvuldigd en over de wereld verspreid. Naast Denemarken vinden we inmiddels DANIC topfokbedrijven in Ierland, Spanje, Amerika, Canada en Rusland. China zal snel volgen. “Onze topfokpopulatie telt inmiddels meer dan 5.000 zeugen”, vertelt geneticus Saskia Bloemhof-Abma, dat is ruim voldoende. “Bovendien blijkt, ondanks dat alle dieren van één fokbedrijf komen, de genetische variatie ruim voldoende, ongeveer vergelijkbaar met de variatie binnen de gehele Deense varkenspopulatie. Dit komt omdat topfokker Møllevang de laatste jaren een zeer brede groep topberen heeft gebruikt.”

 

Moderne fokkerijtechnieken
Bloemhof-Abma is als geneticus enthousiast over de mogelijkheden, die de DANIC-zeugenlijn biedt. “De dieren presteren bijzonder goed. Ze werpen veel vitale biggen met uitstekende vleesvarkenseigenschappen.” Met de moderne fokkerijtechnieken waar PIC over beschikt en het jaarlijkse budget dat naar genetische vooruitgang en innovatie gaat, kan het niet anders, dan dat deze prestaties nog beter worden. Bloemhof-Abma: “Doordat we direct over veel data van de dieren beschikten, hebben we de ‘fokkerijmachine’ snel aan het draaien gekregen. Zo snel dat we afgelopen jaar gewoon ruim 15 indexpunten vooruit zijn gegaan. Daar ben ik heel tevreden mee.”

Het fokdoel en de fokkerijtechnieken zijn volgens Bloemhof-Abma bij PIC anders dan voorheen bij DanAvl. “Wij hebben de fokdoelen aangescherpt zodat ze nog beter aansluiten bij wat de West Europese varkenshouders van ons verwachten. Zo hechten wij bijvoorbeeld minder waarde aan het kengetal LG5, het aantal levende biggen op dag 5. Door selectie op een gecombineerd kenmerk zoals LG5 verhoog je ongetwijfeld het aantal levende biggen op dag 5. Echter weet je niet hoe je dit verhoogt. Je kijkt naar wat er overblijft, maar niet naar hoeveel dieren er bij geboorte en in de eerste levensdagen uitvallen. Wij zetten vooral in op: minder uitval, sterkere biggen en het verminderen van het percentage lichte biggen. Op deze manier maken we de DANIC robuuster, met behoud van een groot aantal vitale biggen. Ook aan het aantal spenen van de zeug wordt door ons gewerkt. Met een erfelijkheidsgraad van zo’n 25 procent kun je hiermee in de fokkerij snel vooruitgang boeken.”

Beste beren beschikbaar
Alle nieuwe fokkerijtechnieken waar PIC over beschikt worden ook ingezet in de DANIC populatie. Bloemhof-Abma: “Hiermee zijn we in staat om een snelle genetische vooruitgang te realiseren. Daarbij staat de economische waarde van de DANIC bij de vermeerderaar en de vleesvarkenshouder centraal.” De beren voor de Nederlandse, Belgische en Duitse markt staan op drie locaties in Nederland en Duitsland. De beren op deze drie locaties worden als één groep gezien, waarbij steeds de dieren met de laagste indexen worden vervangen. Bloemhof-Abma: “Dit zorgt voor een zeer hoge genetische standaard van het sperma. Bovendien zijn al onze beren die ingezet worden voor de kernfokkerij ook voor onze subfokkers en onze fokkers met eigen aanfok beschikbaar. Dit zorgt voor een maximale genetische vooruitgang in de gehele DANIC populatie.”

Next Genetix en PIC hechten veel waarde aan het snel en overzichtelijk beschikbaar stellen van fokkerijdata. Bloemhof-Abma: “Of je nu topfokker, subfokker of vermeerderaar met eigen aanfok bent, je moet er vanuit kunnen gaan dat je keuzes kunt maken op basis van de meest actuele data die er voorhanden is. Aan ons de taak om die zo snel mogelijk met iedereen te delen.” Daarvoor wordt er door PIC en Next Genetix via PICTraq wekelijks data uitgewisseld met alle subfokkers en vermeerderaars met eigen aanfok (indien gewenst). Ook worden er wekelijks nieuwe indexen gedraaid en via Next Genetix naar haar klanten verspreid.

Overige berichten

Overige berichten

Transport en corona

In het huidige corona tijdperk is de voedselketen door de overheid aangemerkt als cruciaal. De agrarische sector is van vitaal belang voor de voedselvoorziening. Daarin speelt de fokkerij en het transport van dieren en sperma ook een belangrijke rol. Voor internationale transporten adviseren we u voor vertrek goed te checken of uw onderweg mogelijke problemen gaat ondervinden. Sommige landsgrenzen zijn gesloten voor personen, maar meestal wel open voor goederenvervoer. Wel kunnen aan de grens ongewenste wachttijden optreden. Op de website van Transport en Logistiek Nederland (TLN) kunt u de actuele stand van zaken vinden.
Lees meer

Geboortegewicht jaarlijks met 40 gram per big omhoog

Met PIC’s selectieprogramma gaat het geboortegewicht van biggen jaarlijks met 40 gram per big omhoog. Dit heeft een enorme positieve impact op de bigoverleving. Onderstaande grafiek laat de relatie tussen geboortegewicht en bigoverleving zien.
Lees meer

Relation based genomic selection versnelt genetische vooruitgang

Nakomelingen krijgen de helft van hun genetische eigenschappen mee van de vader en de andere helft van de moeder. De vraag is echter welke 50% van de genen krijgt dat dier. Dat betekent dus ook dat broertjes en zusjes niet automatisch 50% aan elkaar verwant zijn. Soms iets meer, soms iets minder. Door op basis van genomics de genetische relatie tussen dieren te berekenen en deze informatie toe te voegen aan de fokwaardeschatting, kun je nog beter de beste dieren selecteren. PIC doet dit al sinds 2013. De impact van Relation based genomic selection op het fokkerijresultaat is groot.
Lees meer