Depop-repop; een grote stap, maar je krijgt er ongelofelijk veel voor terug

Publicatiedatum: 14-02-2019

Via depop-repop en een grondige aanpak van het bedrijf naar de SPF status. Dat is voor veel varkenshouders een volgende stap naar een hogere varkensgezondheid. Maar hoe doe je dat? Frank van de Pavert en Arie van Ginkel delen hun ervaringen.

Een App uitbraak leerde Arie van Ginkel hoe kwetsbaar je als vermeerderaar bent. “Het is even slikken als van de ene op de andere dag niemand jouw biggen meer wil hebben, waardoor ze als speenbig naar de slacht moeten”, legt Van Ginkel uit. “Dat heeft mij aan het denken gezet. Daarnaast wilde ik graag overschakelen naar DANIC genetica om meer en betere biggen te kunnen afleveren. Toen ik zag dat de eerste worps DANIC zeugen gemiddeld ruim twee biggen meer wierpen, dan dat ik van eerste worps zeugen gewend was, was het voor mij duidelijk (zie grafiek). De combinatie Deense zeugen en hoge gezondheid maakt topprestaties mogelijk. Als ik dan toch mijn zeugen ga vervangen, waarom dan niet kiezen voor een SPF bedrijfsvoering.” Van Ginkel verdiepte zich in de mogelijkheden, maakte een plan en is daarmee naar de bank gegaan.

Foto: Het vermeerderingsbedrijf van de familie Van Ginkel. Arie en Frank vertellen varkenshouders over depop-repop en SPF

Figuur: Introductie van DANIC gelten bij Arie van Ginkel vanaf juli 2018. De prestatie van de 1e worps zeugen schiet omhoog!

Verbouwingen
Ondanks de forse investeringen voor het leegdraaien, herbevolken en de nodige verbouwingen ging de bank hier volgens Van Ginkel vlot in mee. “Ook zij beseffen dat dit de toekomst is. Bovendien draaiden wij zonder SPF en Deense genetica ook al 33,5 gespeende biggen/zeug/jaar.” Op dit moment worden de stallen aan elkaar gebouwd, overdrukventilatoren en luchtfilters geïnstalleerd, alle kieren dichtgestopt en wordt er op afstand een mestsilo geplaatst. Ook komt er een afgesloten aanvoerruimte voor materiaal en een afvoersluis voor het afleveren van de biggen. Hiermee is het bedrijf klaar voor de aanvoer van SPF gelten van collega Frank van de Pavert.

SPF subfokker
Van de Pavert is subfokker van Next Genetix. Hij heeft veel ervaring met een SPF bedrijfsvoering. Al in 2011 maakte hij zijn bedrijf geschikt voor een SPF bedrijfsvoering en herbevolkte het via depop-repop met de beste Deense genetica met de allerhoogste gezondheidsstatus. Vanaf dat moment produceert hij SPF fokgelten voor Next Genetix. “Op deze manier kan ik kerngezonde fokgelten leveren. Doordat ik aan het begin van de piramide sta lever ik hiermee een bijdrage aan de gezondheid van de gehele varkensketen”, aldus een enthousiaste van de Pavert. “Natuurlijk vraagt het veel discipline van ons gezin en onze medewerkers. Maar daar krijgen wij zoveel werkplezier voor terug. Als je de voordelen van een hogere gezondheidsstatus hebt ervaren, wil je echt niet meer terug.”

Duidelijkheid en discipline
Dat Van Ginkel goed nagedacht heeft over de te zetten stappen in zijn bedrijfsvoering, dat blijkt wel uit het gemak waarmee hij de vragen uit de zaal beantwoordt. Bijvoorbeeld over hoe hij de investering terug denkt te verdienen? “Op de eerste plaats door gezondere dieren. Gezonde dieren presteren beter, vragen minder arbeid en de entkosten worden flink gereduceerd”, legt Van Ginkel uit. “Daarnaast verwacht ik extra toeslagen voor een betere bigkwaliteit (ziektevrij) en zijn de biggen eerder weg doordat ze harder groeien. Ook mijn afnemers gaan met gezonde biggen een beter saldo draaien. Daar ben ik van overtuigd.” Wat vinden jouw medewerkers van deze drastische verandering? Ze mogen straks niet meer even buiten een sigaretje gaan roken. Van Ginkel: “Ik heb ze er vanaf het begin bij betrokken. Ze vinden het echt niet erg dat ze straks geen biggen meer hoeven te enten. Ze kunnen op het bedrijf dagelijks gratis douchen ;) En ik zorg voor een gezellige kantine en voldoende daglicht in de gebouwen. Maar bovenal; met gezonde dieren is het voor ons allemaal heel plezierig werken.”

Arie en Frank vertellen varkenshouders over depop-repop en SPF.

Overige berichten

Stijgende biggenprijs geeft ruimte voor depop-repop

De huidige markt van stijgende biggenprijzen geeft vermeerderaars meer financiële armslag. Het maakt een verdere ontwikkeling van het bedrijf mogelijk bijvoorbeeld door de diergezondheid structureel te verhogen. Dit is hét moment om over depop-repop met SPF-dieren na te denken en met elkaar in gesprek te gaan.
Lees meer

Update nieuwbouw PIC-stal Diessen

In Diessen bouwt PIC-NL het nieuwe subfokbedrijf Elite varkens. Dit bedrijf wordt een SPF-locatie voor de opfok van Camborough 'new generation' gelten; een kruisingsproduct van PIC Lijn 03 (Large White) en PIC Lijn 04  (Deense Landras).
Lees meer

Kennismaken met Marc Schuttevaar

Mijn naam is Marc Schuttevaar. Ik ben 28 jaar en woon in het Twentse Vriezenveen. Ik heb Livestock Management gestudeerd aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. Tijdens deze studie was ik al werkzaam bij vermeerderingsbedrijf Elite Molenaarsfokbedrijf in Markelo. Hier heb ik met veel plezier gewerkt met PIC-NL en Next Genetix.
Lees meer