Diergezondheid in de media
Publicatiedatum: 14-06-2018Next Genetix selecteert interessante nieuwsberichten uit de vakpers. Berichten die gaan over het belang van een hogere diergezondheid in de varkenshouderij!
SPF opstarten om rendement en werkgenot
Varkenshouders die met SPF beginnen, worden als pioniers gezien op het gebied van gezondheid. De vraag naar varkens die vrij zijn van bepaalde ziektekiemen neemt toe. Dit is cruciaal voor de continuïteit. SPF schroeft het werkgenot en rendement op.
'Bedrijfshygiëne op varkensbedrijven moet beter'
„Iedere week biggen aanvoeren en vleesvarkens afvoeren levert te veel risico’s op.” Dat is de mening van Paul Bens, directeur van DLV Advies. „Het mooiste is dat je naar ‘all-in-all-out’ per bedrijf of stal gaat.”
Hygiënisch handen wassen bij Van de Pavert
Als het gaat om handhygiëne zijn er op veel bedrijven nog verbeterslagen mogelijk. Subfokker Frank van de Pavert vertelt hoe hij dat op zijn bedrijf heeft geregeld.

Deense zeug anno 2025 produceert zwaardere big

“Een zeug moet gewoon goed op haar poten staan”
Zo’n tien jaar geleden begon het imago van de Deense zeug wat rafelige randjes te vertonen en anno 2025 lijken de opvattingen en vooroordelen niet geheel verdwenen. Toch is dit niet helemaal terecht want in de afgelopen jaren heeft onder meer PIC de genetische basis van de Deens zeug behoorlijk verbeterd. „Iedere extra geboren big moet een slachtvarken worden.”
Lees meer
De waarde van een indexpunt in de varkenshouderij

In de varkenshouderij is de genetische verbetering een cruciale factor voor winstgevendheid en productiviteit. Een genetische index is een belangrijk hulpmiddel dat varkenshouders helpt bij het nemen van beslissingen, omdat het een duidelijke maatstaf biedt voor het genetische potentieel van een dier. Dit artikel legt het concept en het belang van een index uit om de varkensproductie te optimaliseren.
Lees meer
Vrijloopkraamhokken – ervaringen uit Spanje!

Er zijn wetgevende initiatieven genomen om kraamboxen voor zeugen te verbieden en het debat over vrijloopkraamhokken blijft doorgaan, ook al zijn de bestaande regels nog niet aangepast. Varkenshouders moeten zich dus afvragen: Past mijn zeugenlijn in dit systeem? Ervaringen uit Spanje laten zien dat met de juiste managementstrategie en de juiste zeug, hoge prestaties zeker mogelijk zijn in deze huisvestingssystemen.
Lees meer