Erwin van de Wolfshaar kijkt terug op depop-repop

Publicatiedatum: 13-06-2024


‘We zien nu hoeveel potentie gezonde dieren hebben’


Twee jaar geleden heeft Erwin van de Wolfshaar zijn zeugenlocatie in Aalten uitgebreid en opnieuw bevolkt. Ondanks dat hij PRRS niet buiten de deur kon houden, noemt hij de depop-repop een succes. Dusdanig dat hij het ook bij de andere zeugenlocatie van plan is. Het is vooral zoeken naar het juiste moment.

Hoge gezondheid staat bij veel varkenshouders hoog op de agenda. Bij Erwin van de Wolfshaar uit Vragender (Gld.) is dat niet minder het geval. Zodoende greep de ondernemer de verbouwing en uitbreiding van een locatie in Aalten (Gld.) aan om helemaal opnieuw te beginnen. “We hadden 1.000 zeugen op die locatie maar het gevoel een achterstand in gezondheid te hebben”, legt de varkenshouder uit. Op dat moment hoefden ‘maar’ 1.000 zeugen te worden vervangen om met 2.000 zeer gezonde dieren te herbevolken. “Een mooie gelegenheid om ook de beste genetica te krijgen.” Bovendien pakt hij door met jonge zeugen te beginnen een stuk genetische vooruitgang mee.

Op het bedrijf stonden oorspronkelijk Danic-zeugen uit een rotatiekruising met eigen aanfok. De herbevolking vond plaats met Danic F1 zeugen. Inmiddels is de varkenshouder overgestapt op een zuivere lijn L03 Large White-populatie. Die kruist hij in met de PIC L04 Landras om de PIC Camborough F1 te maken. Daardoor komen sterke punten van beide rassen terug in vruchtbare en krachtige moederdieren met extra genetische vooruitgang als gevolg van het heterosis-effect.

Risico’s van transport beperken

Met de uitbreiding en verbouwing zijn veel aspecten binnen het bedrijf aangepast. Zo is een nieuwe hygiënesluis gebouwd, zijn gangen gecoat en buitendeuren gesloten. De varkenshouder maakte technische ruimtes aan de buitenkant zodat niemand de stal in hoeft. Ook is een strak protocol rondom de kadaverafhandeling opgesteld, inclusief een aparte plaats voor opslag van kadavers.

Verder is goed nagedacht hoe de risico’s van extern transport te beperken. Dat blijft de achilleshiel beseft de varkenshouder. “Het liefst houden we bulkwagens en mestwagens ver van het bedrijf, maar dat gaat hier niet.” Een optie om de luchtinlaat ten opzichte van de windrichting te veranderen was vanwege de jarenlange vergunningprocedure geen optie meer. Wel wordt de ontluchtingsbuis van mestwagens tijdens het laden aangesloten op een filter zodat eventuele pathogenen niet via de luchtinlaat de stal binnenkomen.

Een ander lastig punt zijn buurbedrijven; op minder dan 500 meter staat een ander varkensbedrijf en in de regio nog meer. Het helemaal uitsluiten van risico’s van kiemen via de lucht gaat dus niet. Zo is toch weer PRRS geconstateerd bij de varkens. Jammer, maar voor de varkenshouder niet het belangrijkste. “We wilden vrij worden van App en dat is gelukt. We zijn ook veel andere ziektes kwijt of deze zijn alleen nog in een milde vorm aanwezig.”

‘Ik vind de kostprijs belangrijker’

Terugkijkend is de ondernemer tevreden met zijn beslissing: technisch en economisch draait het bedrijf goed en de ziektedruk is beduidend lager. Hij speent tussen de 33 en 34 biggen per zeug per jaar bij een uitval van 1 tot 1,5% bij zowel de gespeende biggen als de vleesvarkens. Met een groei van boven de 1.000 gram per dag doen de vleesvarkens het bijzonder goed, we gebruiken de PIC 800 als eindbeer. “Maar ik vind de kostprijs belangrijker; technische productie is geen doel. Wel scherpe voerkosten, nauwelijks medicijnkosten en efficiënt werken.”

Een discussiepunt is altijd wat financieel de beste tijd is om de stap te zetten. Bij een hoge biggenprijs is het immers niet handig om lange tijd uit de running te zijn. Gezien de lange tijd van de vergunning periode was Van de Wolfshaar iets minder kritisch. Bovendien viel de periode midden in de coronatijd met zowel hoge als lage biggenprijzen. “Achteraf hebben we het precies op het goede moment gedaan. Na 1,5 jaar zitten we op een topproductie en dat bij de huidige hoge prijzen.”

Ook de andere locatie herbevolken

Gezien de goede ervaring wil Van de Wolfshaar ook de andere zeugenlocatie met 2.500 zeugen leegdraaien en herbevolken. “We zijn nu bezig met voldoen aan de randvoorwaarden, zoals verbeteren van de laad/losplaats en een nieuwe hygiënesluis met automatische douches.” Het is nog wel even kijken wat het beste moment is: bij de huidige biggenprijzen is het niet erg aantrekkelijk. Hij wil ook niet te lang wachten aangezien dat geld kost vanwege de misgelopen voordelen.

Zijn goede ervaring met depop-repop op de locatie in Aalten gaf de doorslag. “We waren van tevoren best sceptisch over hoge gezondheid of SPF-productie. Maar we zien nu hoeveel potentie gezonde dieren hebben. Het is gewoon zonde om daar geen gebruik van te maken.”

Locatie Aalten

 

Aantal zeugen

2000

Eindbeer

  PIC 800

Gespeende biggen zeug/jaar

33,5

Uitval biggenstal

1,5%

Uitval vleesvarkens

1,5%

 

Overige berichten

Landras van PIC 'beste van twee werelden'

Sinds enkele jaren werkt PIC aan het integreren van twee landrassen in één nieuwe lijn. Daarbij worden de positieve eigenschappen van L02 Engels Landras en L04 Danic landras optimaal benut. Het biedt de fokkerijorganisatie ook de mogelijkheid om sneller genetische vooruitgang te boeken. Varkenshouders gaan het verschil merken.
Lees meer

PIC onderzoekt het gedrag van varkens met behulp van digitale gedragsmetingen

Digitale gedragsmeting maakt het mogelijk om eigenschappen van varkens vast te leggen die voorheen moeilijk of onmogelijk te meten waren. Een recente studie onderzocht hoe deze gedragseigenschappen samenhangen met de groei en vleeskwaliteit van varkens én wat dit betekent voor de toekomst van varkensproductie.
Lees meer

Goed nieuws: meer gelten halen de derde cyclus!

PIC heeft een nieuw kenmerk opgenomen in de fokkerij: reproductiesucces. Dat leidt tot een maximaal aantal gelten dat de derde cyclus zonder vruchtbaarheidsproblemen behaalt. Zeugenhouders merken dat daardoor de vroege afvoer van zeugen daalt, minder opfokgelten nodig zijn en uiteindelijk resultaten verder verbeteren.
Lees meer