Even voorstellen: Ketendierenarts Rick Janssen

Publicatiedatum: 20-07-2021

Binnen Next Genetix is Rick Janssen, sinds najaar 2020, ketendierenarts bij Next Genetix. Hij is verantwoordelijk voor de opvolging van de gezondheid van de diverse subfokbedrijven. Hier leest u zijn verhaal.

In het kleine Brabantse dorpje Someren woon ik samen met mijn vrouw Chantal en mijn 3 zonen Nick, Sven en Lars als ook met onze hond Houston en mijn Girgentana geiten (Siciliaanse berggeiten).

De taak van ketendierenarts heb ik overgenomen van mijn gerespecteerde oud-collega varkensarts Bas Kolpa. Mijn takenpakket binnen Next Genetix omvat onder andere het opvolgen van de gezondheidsstatus (de maandelijkse monitoring) van de diverse subfokbedrijven en het contact met de bedrijfsdierenartsen. Daarbij stuur ik maandelijks de gezondheidsmonitoring van de subfokbedrijven aan; volg de resultaten van deze monitoring op en heb het contact met de bedrijfsdierenartsen van de diverse subfokbedrijven.

Samen met de bedrijfsdierenartsen en het technisch team van Next Genetix bespreek ik periodiek de uitslagen van de monitoring en de vaccinatieschema’s van de opfokgelten en heb ik, bij vragen van klanten, een adviesfunctie ten aanzien van diergezondheid.

Grote passie
Als praktiserend varkensarts ben ik, reeds meer dan 20 jaar, werkzaam binnen De Varkenspraktijk vanuit locatie Someren. Daarbij adviseer ik varkensbedrijven in geheel Nederland. Hoge gezondheid (SPF), het verhogen van de gezondheid en het verbeteren van het gezondheidsbeleid / het management binnen het varkensbedrijf is mijn grote passie. Mijn motto is: “Gezonde bedrijven is dé basis voor een gezond rendement”.   

Gezondheid verhogen
Mocht u vragen hebben met betrekking tot diergezondheid of het verhogen van de gezondheid op uw bedrijf, dan hoor ik het graag.

Rick Janssen
Tel: 06-51818450
dierenarts@nextgenetix.nl

Overige berichten

Deense zeug anno 2025 produceert zwaardere big

  “Een zeug moet gewoon goed op haar poten staan” Zo’n tien jaar geleden begon het imago van de Deense zeug wat rafelige randjes te vertonen en anno 2025 lijken de opvattingen en vooroordelen niet geheel verdwenen. Toch is dit niet helemaal terecht want in de afgelopen jaren heeft onder meer PIC de genetische basis van de Deens zeug behoorlijk verbeterd. „Iedere extra geboren big moet een slachtvarken worden.”
Lees meer

De waarde van een indexpunt in de varkenshouderij

  In de varkenshouderij is de genetische verbetering een cruciale factor voor winstgevendheid en productiviteit. Een genetische index is een belangrijk hulpmiddel dat varkenshouders helpt bij het nemen van beslissingen, omdat het een duidelijke maatstaf biedt voor het genetische potentieel van een dier. Dit artikel legt het concept en het belang van een index uit om de varkensproductie te optimaliseren.
Lees meer

Vrijloopkraamhokken – ervaringen uit Spanje!

  Er zijn wetgevende initiatieven genomen om kraamboxen voor zeugen te verbieden en het debat over vrijloopkraamhokken blijft doorgaan, ook al zijn de bestaande regels nog niet aangepast. Varkenshouders moeten zich dus afvragen: Past mijn zeugenlijn in dit systeem? Ervaringen uit Spanje laten zien dat met de juiste managementstrategie en de juiste zeug, hoge prestaties zeker mogelijk zijn in deze huisvestingssystemen.
Lees meer