Focus op bigoverleving bij vier lijnen van Next Genetix

Publicatiedatum: 22-03-2021

Bigoverleving is een belangrijk onderdeel in hét fokdoel van de DANIC-zeug die fokkerijorganisatie Next Genetix in de markt zet. Minder uitval, betere en zwaardere biggen en het verlagen van het percentage lichtere biggen zijn belangrijke pijlers.

Met de juiste kennis en persoonlijke begeleiding helpt Next Genetix varkenshouders om het maximale uit hun genetica te halen. Next Genetix verkoopt samen met PIC-NL de vrouwelijke PIC-fokproducten in Nederland en België. Naast gelten levert Next Genetix sperma van de vier zuivere lijnen voor eigen aanfok.
Next Genetix is sinds 2018 de exclusieve partner van DANIC-genetica in Nederland. In 2020 ging Next Genetix een samenwerking aan met PIC-NL, waardoor nu ook de lijnen van PIC beschikbaar zijn. Zo kunnen klanten gebruik maken van de zuivere lijnen van het Engels Landras en de Large White, die samen de Camborough-zeug van PIC vormen.


Grotere overlevingskans

Marcel Giesen van Next Genetix is overtuigd van het fokdoel bigoverleving. Niet alleen het aantal levend geboren biggen staat centraal, ook is er aandacht voor het grootbrengen van de big.
‘Iedere varkenshouder heeft een hekel aan uitval van biggen, is de achterliggende gedachte. Een hoger geboortegewicht, een betere melktoevoer vanuit de zeug en meer spenen per zeug zijn daarom belangrijke factoren.’
Met het selectieprogramma van PIC gaat het geboortegewicht van biggen jaarlijks met gemiddeld 40 gram per big omhoog tot een streefgewicht van 1.350 gram. Dit heeft een positieve impact op de bigoverleving. Zwaardere biggen hebben een veel grotere overlevingskans.
Volop aandacht voor toename van het geboortegewicht bij groeiende toomgroottes is dus zeker realistisch en interessant. ‘Dit betekent dat we in staat zijn om het aantal gespeende biggen per zeug te laten stijgen terwijl de uitval afneemt’, licht Giesen toe.
 

"We zijn in staat om het aantal gespeende biggen per zeug te laten stijgen, terwijl de uitval afneemt"


Robuuste zeug en vitale biggen

‘Ook het registreren van de uitval vóór het spenen geeft een goed beeld van de extremen en de prestaties van de zeug. Het fokken op beter beenwerk is daar ook mee verbonden. Wij streven er zeker nog steeds naar om een hoogproductieve zeug te fokken met veel geproduceerde biggen per zeug per jaar.’ Maar het Deense kengetal LG5 - het aantal levende biggen op dag 5 - weegt voor Next Genetix minder zwaar omdat daarin de uitval tot dag 5 niet wordt meegenomen.

‘Wij groeien graag mee met topondernemers en gaan voor zoveel mogelijk levend geboren biggen. Maar dan wel in combinatie met een robuuste, duurzame zeug met sterk beenwerk en die veel en vitale biggen kan produceren. Biggen die vitaal, sterk en zwaar zijn. Want een zwaardere big presteert uiteindelijk beter als vleesvarken’, aldus Giesen.


Vijf jaar vooruit kijken

De eerste resultaten van deze focus is bij de nucleusbedrijven en de subfokkers al zichtbaar: minder uitval en hogere geboortegewichten. PIC heeft topfokbedrijven voor de zuivere DANIC-lijnen met totaal meer dan 5.000 zeugen in Denemarken, Ierland, Spanje, Amerika, Canada en Rusland. De eerste effecten van het gewijzigde fokdoel zijn de komende jaren bij onze vermeerderaars zichtbaar. Giesen: ‘Fokkerij is vijf jaar vooruitkijken. Het kost tijd voordat je genetische vooruitgang in de stal terugziet. Ook bepalen managementfactoren mede het genetische succes.’


Maatwerk per bedrijf

Next Genetix koerst op de kernpunten kennis en advies, hoge gezondheid en de beste genetica. Varkenshouders krijgen begeleiding in diergezondheid, management en voer. Giesen: ‘Samen met PIC-NL beschikken we over vier zeer interessante zeugenlijnen. Daarmee hebben we voor ieder varkensbedrijf een passend product. Wij kunnen maatwerk per bedrijf leveren voor een zo hoog mogelijk rendement en werkplezier. Wij begeleiden en adviseren voor een optimale vervanging met een maximale genetische vooruitgang. In combinatie met onze focus op hoge gezondheid hebben wij onze klanten veel te bieden.’


Dé ideale zeug

Bedrijven met eigen aanfok mogen alle vier zeugenlijnen binnen hun overeenkomst combineren. In alle andere gevallen moeten de DANIC- en PIC-lijnen 100% zuiver blijven. Giesen is ervan overtuigd dat Next Genetix hiermee een product heeft dat dichtbij dé ideale zeug ligt. ‘Er wordt nog meer dan ooit data vastgelegd voor het voortzetten en verder verbeteren van de fokkerij. PIC heeft een ruim budget voor genetische vooruitgang en innovatie. Dé ideale zeug bestaat nog niet, maar we komen steeds dichterbij.’

 

Overige berichten

Save the date! Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid!

Dinsdag 1 oktober aanstaande vindt het 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid plaats. Het thema luidt: “Topsport en Darmgezondheid – Met Beestjes naar de Top!” We hebben voor u, als varkenshouder, een boeiend programma samengesteld met als doel uw bedrijf naar een hoger (gezondheid) niveau te tillen. Voor meer informatie en om u aan te melden, klik dan op onderstaande link. Let op: er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden Praktijksymposium
Lees meer

PIC-genetica vermindert de uitstoot van broeikasgassen bij Europese varkensvleesproducten met 7,7%.

Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat verbeterde varkensgenetica kan bijdragen aan een duurzamere productie van varkensvlees in Europa. Dit onderzoek, uitgevoerd door PIC in samenwerking met milieumodelleringsdeskundige Dr. Greg Thoma, toont aan dat het gebruik van volledige PIC-genetica bij varkens leidt tot een vermindering van 7,7% in broeikasgasemissies vergeleken met het Europese gemiddelde. Bovendien kunnen jaarlijkse genetische verbeteringen leiden tot een extra reductie van 0,66% in emissies. Deze bevindingen zijn gebaseerd op een gedetailleerde levenscyclusanalyse (LCA), die voldoet aan internationale normen (ISO 14040, 14044 en 14067), wat de betrouwbaarheid van de resultaten versterkt.
Lees meer

Sander ter Braak van Reuling Intervar over de PIC 408: ‘Duitsland is een vleesland, daar hoort een vleesrijk type bij’

Een aantal Duitse slachterijen heeft de uitbetaling aangepast om meer zware, bespierde varkens aan de slachthaak te krijgen. Dat is in Nederland niet onopgemerkt gebleven. Het biedt nog meer kansen voor de PIC 408, de Piétrain eindbeer van PIC, aldus Sander ter Braak van Reuling Intervar.
Lees meer