Fokberen Next Genetix in nieuwe hypermoderne stal

Publicatiedatum: 14-06-2018

De Deense fokberen van Next Genetix zijn gehuisvest in een nieuwe stal van Preferent KI die is uitgerust met geavanceerde technieken voor het filteren van de binnenkomende lucht. De berenstal in Landhorst is recent geopend.

De nieuwe stal telt 176 berenplaatsen en staat naast de bestaande stal van Preferent KI in het Brabantse Landhorst . In totaal is er op de vanglocatie nu plaats voor 342 ki-beren. Alle dieren staan op een dichte vloer met diepstrooisel wat gunstig is voor het dierenwelzijn. Elk hok is 6 vierkante meter groot.

Constante overdruk
Commercieel directeur Kor Mast van Preferent KI noemt het bijzonder dat de stal uitgerust is met de allernieuwste technieken voor luchtfiltering. “De luchtfilters zijn helemaal up to date en de ventilatoren die voor de constante overdruk zorgen, worden geroemd om hun kwaliteit. Als de stallen met een shoveltje worden uitgemest, bieden de ventilatoren voldoende overdruk die nodig is om er voor te zorgen dat er geen ongefilterde lucht de stal in komt.”

Er gelden strenge hygiëneprotocollen op de vanglocatie. Onderdeel van het hygiëneprotocol is dat alle bezoekers in de stal minimaal 48 uur varkensvrij moeten zijn en verplicht douchen voordat ze de stal betreden. Hiervoor zijn nieuwe douches geplaatst met automatische afsluiting zodat aan douchen niet te ontkomen valt.

Hoogwaardige berenpool
Next Genetix heeft nu 26 fokberen in Landhorst. Het gaat om de York- en Landrasberen die sperma produceren voor subfokker Frank van de Pavert en de eigen aanfokkers van Next Genetix. Het aantal beren in Landhorst wordt komende maand verder uitgebreid met 30 dieren. Landhorst telt dan in totaal 56 fokberen van Next Genetix.

Preferent KI werkt nauw samen met de Duitse ki-organisatie GFS die 90 fokkerijberen van Next Genetix in Duitsland heeft gehuisvest. Next Genetix kan zo ten alle tijden een kwalitatief hoogwaardige berenpool garanderen.

Kor zegt dat al het sperma wat Preferent KI uitlevert van PRRS-vrije productielocaties komt. “Elke 2 weken worden 10 procent van de beren gecontroleerd op PRRS. Daarnaast wordt van een beer die tijdens het sperma vangen temperatuurverhoging heeft, het sperma niet uitgeleverd. We borgen zo ons PRRS-vrij sperma.”

Overige berichten

Goed nieuws: meer gelten halen de derde cyclus!

PIC heeft een nieuw kenmerk opgenomen in de fokkerij: reproductiesucces. Dat leidt tot een maximaal aantal gelten dat de derde cyclus zonder vruchtbaarheidsproblemen behaalt. Zeugenhouders merken dat daardoor de vroege afvoer van zeugen daalt, minder opfokgelten nodig zijn en uiteindelijk resultaten verder verbeteren.
Lees meer

Ga voor het maximale rendement: kies voor Profit Max!

De afgelopen jaren is er een groeiende interesse naar hoogwaardige vleesvarkens, waarbij gezondheid ongetwijfeld het belangrijkste bestanddeel is. Afhankelijk van de marktvraag speelt genetica ook een cruciale rol, met goede mest- en slachteigenschappen en uniformiteit als essentiële factoren.
Lees meer

Stage bij Next Genetix - PIC-NL

Mijn naam is Simon Klein Gebbinck. Ik ben 23 jaar en woon in de Achterhoek in het kleine dorp Vragender. Momenteel zit ik in de afronding van mijn stage bij het team van Next Genetix en PIC-NL.  
Lees meer