Fokberen Next Genetix in nieuwe hypermoderne stal
Publicatiedatum: 14-06-2018De Deense fokberen van Next Genetix zijn gehuisvest in een nieuwe stal van Preferent KI die is uitgerust met geavanceerde technieken voor het filteren van de binnenkomende lucht. De berenstal in Landhorst is recent geopend.
De nieuwe stal telt 176 berenplaatsen en staat naast de bestaande stal van Preferent KI in het Brabantse Landhorst . In totaal is er op de vanglocatie nu plaats voor 342 ki-beren. Alle dieren staan op een dichte vloer met diepstrooisel wat gunstig is voor het dierenwelzijn. Elk hok is 6 vierkante meter groot.
Constante overdruk
Commercieel directeur Kor Mast van Preferent KI noemt het bijzonder dat de stal uitgerust is met de allernieuwste technieken voor luchtfiltering. “De luchtfilters zijn helemaal up to date en de ventilatoren die voor de constante overdruk zorgen, worden geroemd om hun kwaliteit. Als de stallen met een shoveltje worden uitgemest, bieden de ventilatoren voldoende overdruk die nodig is om er voor te zorgen dat er geen ongefilterde lucht de stal in komt.”
Er gelden strenge hygiëneprotocollen op de vanglocatie. Onderdeel van het hygiëneprotocol is dat alle bezoekers in de stal minimaal 48 uur varkensvrij moeten zijn en verplicht douchen voordat ze de stal betreden. Hiervoor zijn nieuwe douches geplaatst met automatische afsluiting zodat aan douchen niet te ontkomen valt.
Hoogwaardige berenpool
Next Genetix heeft nu 26 fokberen in Landhorst. Het gaat om de York- en Landrasberen die sperma produceren voor subfokker Frank van de Pavert en de eigen aanfokkers van Next Genetix. Het aantal beren in Landhorst wordt komende maand verder uitgebreid met 30 dieren. Landhorst telt dan in totaal 56 fokberen van Next Genetix.
Preferent KI werkt nauw samen met de Duitse ki-organisatie GFS die 90 fokkerijberen van Next Genetix in Duitsland heeft gehuisvest. Next Genetix kan zo ten alle tijden een kwalitatief hoogwaardige berenpool garanderen.
Kor zegt dat al het sperma wat Preferent KI uitlevert van PRRS-vrije productielocaties komt. “Elke 2 weken worden 10 procent van de beren gecontroleerd op PRRS. Daarnaast wordt van een beer die tijdens het sperma vangen temperatuurverhoging heeft, het sperma niet uitgeleverd. We borgen zo ons PRRS-vrij sperma.”
Save the date! Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid!
Dinsdag 1 oktober aanstaande vindt het 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid plaats.
Het thema luidt: “Topsport en Darmgezondheid – Met Beestjes naar de Top!”
We hebben voor u, als varkenshouder, een boeiend programma samengesteld met als doel uw bedrijf naar een hoger (gezondheid) niveau te tillen.
Voor meer informatie en om u aan te melden, klik dan op onderstaande link. Let op: er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Aanmelden Praktijksymposium
Lees meer
PIC-genetica vermindert de uitstoot van broeikasgassen bij Europese varkensvleesproducten met 7,7%.
Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat verbeterde varkensgenetica kan bijdragen aan een duurzamere productie van varkensvlees in Europa. Dit onderzoek, uitgevoerd door PIC in samenwerking met milieumodelleringsdeskundige Dr. Greg Thoma, toont aan dat het gebruik van volledige PIC-genetica bij varkens leidt tot een vermindering van 7,7% in broeikasgasemissies vergeleken met het Europese gemiddelde. Bovendien kunnen jaarlijkse genetische verbeteringen leiden tot een extra reductie van 0,66% in emissies. Deze bevindingen zijn gebaseerd op een gedetailleerde levenscyclusanalyse (LCA), die voldoet aan internationale normen (ISO 14040, 14044 en 14067), wat de betrouwbaarheid van de resultaten versterkt.
Lees meer
Sander ter Braak van Reuling Intervar over de PIC 408: ‘Duitsland is een vleesland, daar hoort een vleesrijk type bij’
Een aantal Duitse slachterijen heeft de uitbetaling aangepast om meer zware, bespierde varkens aan de slachthaak te krijgen. Dat is in Nederland niet onopgemerkt gebleven. Het biedt nog meer kansen voor de PIC 408, de Piétrain eindbeer van PIC, aldus Sander ter Braak van Reuling Intervar.
Lees meer