Fokberen Next Genetix in nieuwe hypermoderne stal

Publicatiedatum: 14-06-2018

De Deense fokberen van Next Genetix zijn gehuisvest in een nieuwe stal van Preferent KI die is uitgerust met geavanceerde technieken voor het filteren van de binnenkomende lucht. De berenstal in Landhorst is recent geopend.

De nieuwe stal telt 176 berenplaatsen en staat naast de bestaande stal van Preferent KI in het Brabantse Landhorst . In totaal is er op de vanglocatie nu plaats voor 342 ki-beren. Alle dieren staan op een dichte vloer met diepstrooisel wat gunstig is voor het dierenwelzijn. Elk hok is 6 vierkante meter groot.

Constante overdruk
Commercieel directeur Kor Mast van Preferent KI noemt het bijzonder dat de stal uitgerust is met de allernieuwste technieken voor luchtfiltering. “De luchtfilters zijn helemaal up to date en de ventilatoren die voor de constante overdruk zorgen, worden geroemd om hun kwaliteit. Als de stallen met een shoveltje worden uitgemest, bieden de ventilatoren voldoende overdruk die nodig is om er voor te zorgen dat er geen ongefilterde lucht de stal in komt.”

Er gelden strenge hygiëneprotocollen op de vanglocatie. Onderdeel van het hygiëneprotocol is dat alle bezoekers in de stal minimaal 48 uur varkensvrij moeten zijn en verplicht douchen voordat ze de stal betreden. Hiervoor zijn nieuwe douches geplaatst met automatische afsluiting zodat aan douchen niet te ontkomen valt.

Hoogwaardige berenpool
Next Genetix heeft nu 26 fokberen in Landhorst. Het gaat om de York- en Landrasberen die sperma produceren voor subfokker Frank van de Pavert en de eigen aanfokkers van Next Genetix. Het aantal beren in Landhorst wordt komende maand verder uitgebreid met 30 dieren. Landhorst telt dan in totaal 56 fokberen van Next Genetix.

Preferent KI werkt nauw samen met de Duitse ki-organisatie GFS die 90 fokkerijberen van Next Genetix in Duitsland heeft gehuisvest. Next Genetix kan zo ten alle tijden een kwalitatief hoogwaardige berenpool garanderen.

Kor zegt dat al het sperma wat Preferent KI uitlevert van PRRS-vrije productielocaties komt. “Elke 2 weken worden 10 procent van de beren gecontroleerd op PRRS. Daarnaast wordt van een beer die tijdens het sperma vangen temperatuurverhoging heeft, het sperma niet uitgeleverd. We borgen zo ons PRRS-vrij sperma.”

Overige berichten

Prestaties in de praktijk als basis voor genetische vooruitgang

Fokkerij-organisatie PIC zet voor de fokwaardeschatting voor zowel beren- als zeugenlijnen in op gegevens van commerciële bedrijven. “Door data hieruit te combineren met data uit de kernfokkerij krijgen we een nauwkeurigere fokwaardeschatting en kunnen we betere selectiebeslissingen maken”, vertelt PIC-geneticus Saskia Bloemhof-Abma. “Zeker als het gaat om vitaliteit en robuustheid merken we de voordelen hiervan."  
Lees meer

Beter rendement door planmatige inzet gelten

Een goede geltenopfok is van groot belang voor de latere prestaties van de dieren. Gaat het mis in de opfokperiode, dan kan dit leiden tot vruchtbaarheidsproblemen op latere leeftijd. En is daarmee een onverwachtse kostenpost. Het is daarom van belang om een planmatige aanpak te hanteren om de gelten op het juiste moment te kunnen insemineren.
Lees meer

Stal krijgt tweede leven op SPF-fokbedrijf

Op de locatie van fokbedrijf Elite Varkens/PIC-NL in Diessen wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe zeugenstal. Op deze locatie brengt Elite voor PIC al jaren de fokgelten groot en  worden hier de “Cambourough next generation” zeugen geboren. Bijzonder is dat de stal gerecycled is; dus elders gedemonteerd en opnieuw gebouwd. De zonen van de directeuren van PIC-NL hebben de operatie geleid: Joep van der Meijden en Ruud Welvaarts.
Lees meer