Fokberen Next Genetix in nieuwe hypermoderne stal

Publicatiedatum: 14-06-2018

De Deense fokberen van Next Genetix zijn gehuisvest in een nieuwe stal van Preferent KI die is uitgerust met geavanceerde technieken voor het filteren van de binnenkomende lucht. De berenstal in Landhorst is recent geopend.

De nieuwe stal telt 176 berenplaatsen en staat naast de bestaande stal van Preferent KI in het Brabantse Landhorst . In totaal is er op de vanglocatie nu plaats voor 342 ki-beren. Alle dieren staan op een dichte vloer met diepstrooisel wat gunstig is voor het dierenwelzijn. Elk hok is 6 vierkante meter groot.

Constante overdruk
Commercieel directeur Kor Mast van Preferent KI noemt het bijzonder dat de stal uitgerust is met de allernieuwste technieken voor luchtfiltering. “De luchtfilters zijn helemaal up to date en de ventilatoren die voor de constante overdruk zorgen, worden geroemd om hun kwaliteit. Als de stallen met een shoveltje worden uitgemest, bieden de ventilatoren voldoende overdruk die nodig is om er voor te zorgen dat er geen ongefilterde lucht de stal in komt.”

Er gelden strenge hygiëneprotocollen op de vanglocatie. Onderdeel van het hygiëneprotocol is dat alle bezoekers in de stal minimaal 48 uur varkensvrij moeten zijn en verplicht douchen voordat ze de stal betreden. Hiervoor zijn nieuwe douches geplaatst met automatische afsluiting zodat aan douchen niet te ontkomen valt.

Hoogwaardige berenpool
Next Genetix heeft nu 26 fokberen in Landhorst. Het gaat om de York- en Landrasberen die sperma produceren voor subfokker Frank van de Pavert en de eigen aanfokkers van Next Genetix. Het aantal beren in Landhorst wordt komende maand verder uitgebreid met 30 dieren. Landhorst telt dan in totaal 56 fokberen van Next Genetix.

Preferent KI werkt nauw samen met de Duitse ki-organisatie GFS die 90 fokkerijberen van Next Genetix in Duitsland heeft gehuisvest. Next Genetix kan zo ten alle tijden een kwalitatief hoogwaardige berenpool garanderen.

Kor zegt dat al het sperma wat Preferent KI uitlevert van PRRS-vrije productielocaties komt. “Elke 2 weken worden 10 procent van de beren gecontroleerd op PRRS. Daarnaast wordt van een beer die tijdens het sperma vangen temperatuurverhoging heeft, het sperma niet uitgeleverd. We borgen zo ons PRRS-vrij sperma.”

Overige berichten

Terugblik: 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid

Microbioom van de darm speelt op vele vlakken een rol Wetenschappers komen er steeds meer achter dat het microbioom van de darmen – of het nu gaat om dat van de mens of dat van het varken – enorm belangrijk is op zowel het fysieke als het mentale vlak. Er zijn ook veel raakvlakken tussen mens en varken: zoveel werd dinsdag wel duidelijk tijdens het 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheidszorg.
Lees meer

Depop - repop: terugkijken met Mark Steentjes

Meerdere klanten hebben inmiddels succesvolle depop-repop op hun bedrijf ingezet. Zo ook Mark Steentjes uit het Gelderse Etten. Tijdens het Symposium Hogere Varkensgezondheid vertelde hij al hoe dat op zijn bedrijf succesvol uitgepakt heeft. Klik op onderstaande link voor de video waar Mark een blik in zijn stal toont en vertelt over zijn werkplezier en het hogere rendement.  
Lees meer

Dutch Pork & Poultry Hardenberg en Euro Tier 2024

We kijken terug op succesvolle en drukbezochte dagen in Hardenberg en Hannover. Onze relaties wisten ons goed te vinden en er zijn vele prettige gesprekken geweest. Het delen van innovaties en kennis van PIC blijft zoals altijd een speerpunt binnen ons bedrijf. Tot volgend jaar 15 en 16 oktober in Den Bosch waar we u hopen te ontmoeten tijdens de volgende editie van Dutch Pork & Poultry.  
Lees meer