Gezondheid verbeteren cruciaal voor biggenexport
Publicatiedatum: 14-02-2019De gezondheidsstatus zal meer en meer de opbrengstprijs van biggen gaan bepalen. Daarom is het van belang deze te monitoren en waar nodig bij te sturen. Volgens Kolpa levert het verhogen van de gezondheidsstatus flinke voordelen op in de technische prestaties van de dieren en niet te vergeten zorgt het voor afzetzekerheid en meer werkplezier bij de varkenshouder en zijn medewerkers.
SPF fokgelten
“In de subfok van Next Genetix kiezen we heel bewust voor de allerhoogste gezondheidsstatus (SPF)”, vertelt Kolpa. “De dieren worden op een groot aantal ziektekiemen 3, 9 of zelfs 12 keer per jaar onderzocht. Zo worden eventuele ziektekiemen vroegtijdig ontdekt. Is er wat mis, dan kunnen we dit melden bij de afnemers en indien nodig de levering van fokgelten stopzetten.”
Salmonella bestrijden
Op het gebied van Salmonella bestrijding hebben Nederland en België nog een flinke stap te zetten. Dit begint volgens Kolpa in de top van de fokkerij. Een gedegen aanpak bestaat volgens hem uit vier pijlers, namelijk: management, hygiëne, vaccinatie en de inzet van zuren. Ontbreekt één van deze pijlers, dan is het haast onmogelijk om salmonella terug te dringen. Worden op alle fronten de juiste dingen gedaan, dan is er heel veel mogelijk. De effecten hiervan zie je volgens de dierenarts terug in de vleesvarkensstal. Kolpa: “Onderzoek wijst uit dat er een duidelijke relatie is tussen de aanwezigheid van Salmonella bij zeugen en bij vleesvarkens.”
Rol ketendierenarts
Als ketendierenarts bij Next Genetix heeft Kolpa een belangrijke rol bij de terugkoppeling van de resultaten van monitoring, zowel richting subfokker als de vermeerderaar en zijn bedrijfsdierenarts. Daarnaast adviseert hij ten aanzien van quarantaine en adaptatie van gelten, vaccinatiebeleid en eventuele aanvullende onderzoeken. Door in dit alles goed samen te werken brengen we de gezondheid van varkens verder omhoog. En dat is in ons ieders belang.
Foto: Ketendierenarts Bas Kolpa
Save the date! Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid!
Dinsdag 1 oktober aanstaande vindt het 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid plaats.
Het thema luidt: “Topsport en Darmgezondheid – Met Beestjes naar de Top!”
We hebben voor u, als varkenshouder, een boeiend programma samengesteld met als doel uw bedrijf naar een hoger (gezondheid) niveau te tillen.
Voor meer informatie en om u aan te melden, klik dan op onderstaande link. Let op: er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Aanmelden Praktijksymposium
Lees meer
PIC-genetica vermindert de uitstoot van broeikasgassen bij Europese varkensvleesproducten met 7,7%.
Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat verbeterde varkensgenetica kan bijdragen aan een duurzamere productie van varkensvlees in Europa. Dit onderzoek, uitgevoerd door PIC in samenwerking met milieumodelleringsdeskundige Dr. Greg Thoma, toont aan dat het gebruik van volledige PIC-genetica bij varkens leidt tot een vermindering van 7,7% in broeikasgasemissies vergeleken met het Europese gemiddelde. Bovendien kunnen jaarlijkse genetische verbeteringen leiden tot een extra reductie van 0,66% in emissies. Deze bevindingen zijn gebaseerd op een gedetailleerde levenscyclusanalyse (LCA), die voldoet aan internationale normen (ISO 14040, 14044 en 14067), wat de betrouwbaarheid van de resultaten versterkt.
Lees meer
Sander ter Braak van Reuling Intervar over de PIC 408: ‘Duitsland is een vleesland, daar hoort een vleesrijk type bij’
Een aantal Duitse slachterijen heeft de uitbetaling aangepast om meer zware, bespierde varkens aan de slachthaak te krijgen. Dat is in Nederland niet onopgemerkt gebleven. Het biedt nog meer kansen voor de PIC 408, de Piétrain eindbeer van PIC, aldus Sander ter Braak van Reuling Intervar.
Lees meer