Jordi Camp, European Nutritionist Manager: "Voor goede voeding is conditiescore onmisbaar"
Publicatiedatum: 11-02-2025Onderdeel van de technische ondersteuning voor klanten zijn de nutritionisten van PIC. Jordi Camp Montoro werkt vanuit Spanje voor de Nederlandse markt. De juiste voeding is belangrijk om de beste resultaten met de PIC-genetica te realiseren. Vooral gelten verdienen aandacht, is zijn advies.
Dr. Jordi Camp Montoro werkt sinds 2022 bij PIC als ‘nutritionist manager’ voor PIC-klanten in Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEAR). Hij studeerde diergeneeskunde aan de Autonome Universiteit van Barcelona en behaalde een PhD voor varkensvoeding. Camp deed onder andere onderzoek bij Schothorst Feed Research in Lelystad. Camp Montoro maakt deel uit van het mondiale nutritieteam waar circa tien experts voor werken.
Wat is de aard van uw werk?
“Als team geven we technische ondersteuning op het gebied van voeding aan klanten. Dat zijn afnemers van onze genetica maar ook voerfabrikanten of integraties. We doen ook onderzoek om steeds het beste voeradvies te kunnen geven voor de verschillende lijnen. Sinds 2016 hebben we meer dan 120 onderzoeken gedaan met in totaal 150.000 varkens, vaak in samenwerking met voerfabrikanten, universiteiten en klanten. Een deel ervan is gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften of gepresenteerd tijdens wetenschappelijke congressen. Verder onderhouden we de PIC nutritie-richtlijnen en hebben tools voor klanten om de beste voerschema’s te krijgen voor onze genetica. Deze optimaliseren we regelmatig op basis van recente onderzoeken, afhankelijk van de regio en prijzen in de markt.”
In de varkenshouderij zijn grote verschillen in houderij- en voerproductie, zeker in Europa. Wat betekent dat voor jullie werkwijze?
“Daar hebben we inderdaad mee te maken. We passen onze aanpak aan de specifieke omstandigheden aan. In Nederland hebben we vooral contact met de nutritionisten bij de verschillende mengvoerfabrikanten. Dat is heel anders dan in Spanje waar vooral integraties zijn. We hebben daarnaast ook met verschillen eisen en regels rondom voer te maken, zoals het Europees verbod op zinkoxide. Daarom is het altijd maatwerk hoe we onze diensten aanbieden bij klanten.”
Wat zijn vandaag de belangrijkste onderwerpen waar jullie mee te maken hebben?
“Wereldwijd maar zeker in Europa zien we een toenemende vraag naar robuuste zeugen met een lange levensduur. Dat is zowel economisch als qua duurzaamheid belangrijk. Ons advies is daar ook op gericht. Dat begint met een goede geltenopfok, waarvan het belang soms nog wordt onderschat.
Voor een goede voeding van gelten en zeugen is de conditiescore onmisbaar. We werken heel goed met de caliper. Het is een eenvoudig instrument waarmee varkenshouders in één oogopslag de conditie objectief bepalen.
We werken aan een hogere geboortegewichten en bigoverleving. Daarvoor is veel melk nodig en dus een hoge voeropname van de zeugen met de juiste voersamenstelling. Een maximale voeropname voorkomt verder verlies van gewicht en conditie. Dat vertaalt zich in een betere volgende worp.”
In Europa is de CO2-footprint steeds belangrijker. Wat betekent dat voor jullie?
"Efficiënte productie is altijd voordelig voor het verbeteren van de duurzaamheid. Selectie op hoge groei en voerefficiëntie helpt boeren de CO2-voetafdruk te verkleinen. Echter, de focus op hoge groei en voerefficiëntie moet gepaard gaan met veranderingen in de voeding om te voldoen aan de voedingsbehoeften van varkens. In sommige gevallen kunnen negatieve effecten op het dieren gedrag optreden als de voedingsbehoeften van varkens niet worden gehaald, vooral in de vroege productiefases wanneer ze een hoog groeipotentieel hebben."
Wat kunnen varkenshouders nog verbeteren?
"Het gewicht van zeugen bij de eerste dekking blijft een belangrijk aandachtspunt. Zeugen die zwaarder worden gedekt (>160 kilo gewicht) worden zware dieren, wat gevolgen heeft voor de manier van voeren. Ook is het belangrijk om regelmatig de conditie te meten om voerstrategieën aan te passen. Over het algemeen krijgen zeugen vaker te veel dan te weinig voer.
Tijdens de eerste lactatie is het cruciaal om een voldoende hoge voeropname te behalen en het verlies aan conditie te minimaliseren. Voor de kwaliteit van de daaropvolgende worpen en het verbeteren van de levensduur van de zeug. Bij zeugen is het belangrijk om te streven naar een ideale lichaamstoestand rondom werpen en de voeropname in de lactatie te maximaliseren.
Voor vleesvarkens zien we dat varkenshouders het groeipotentieel van biggen tijdens de opfokperiode niet altijd volledig benutten. Jonge biggen zijn bijzonder efficiënt in het omzetten van voer naar groei."
Nog tips of adviezen voor de varkenshouder?
“We hebben ontzettend veel informatie beschikbaar voor de beste productie. Veel ervan staat in de handleidingen van onze PIC-genetica. Dat wordt niet altijd benut of mensen weten niet dat dit bestaat. Wij als nutritionisten staan klaar om klanten te helpen om het beste resultaat uit hun dieren te halen.”

Revolutionaire KI-technologie FertiBoar verbetert spermakwaliteit bij fokberen sinds 2021
Succes in de veehouderij begint met de keuze voor de juiste genetica. Maar wat maakt genetica goed en geschikt? Bij het beoordelen van berenlijnen op de markt ligt de nadruk voornamelijk op uitstekende productieprestaties zoals dagelijkse groei, vleeskwaliteit en voeropname. Tegelijkertijd is er meer aandacht voor robuustheid en vitaliteit. Echter, goede genetica beperkt zich niet alleen tot de productiekenmerken die boeren behalen, maar houdt ook rekening met de eisen van KI-stations (kunstmatige inseminatie).
Lees meer
Cashflow bij depop-repop dankzij huurlocatie

Drie Achterhoekse zeugenhouders, die recent depop-repop hebben gedaan, hebben alle drie gebruikgemaakt van een zogeheten schaduwlocatie. Ofwel om daar alvast de nieuwe SPF-gelten aan te dekken, ofwel om daar de eigen zeugen naartoe te verhuizen zodat de biggenproductie thuis kon doorgaan. Zo hadden ze minder leegstandstijd en verlaagden ze het financiële risico van de operatie.
Lees meer
Dr. Craig Lewis PIC Europe: “Waarom we het dialoog over gerichte genetische aanpassingen bij landbouwhuisdieren moeten blijven voeren”

Naar aanleiding van een recente bijeenkomst georganiseerd door de British Society for Animal Science (BSAS) over het thema ‘gerichte genetische aanpassingen bij landbouwhuisdieren: de feiten’,
stelt Dr. Craig Lewis, voorzitter van het European Forum of Farm Animal Breeders (EFFAB), dat het positief en bemoedigend is dat dierenwelzijnsorganisaties zoals de RSPCA en Compassion in World Farming (CiWF) publiekelijk erkennen dat gerichte genetische aanpassingen toepassingen kunnen hebben die gunstig zijn voor dierenwelzijn.
Dit onderstreept het belang van het openhouden van de discussie en het uitleggen van de stappen die veehouders nemen om transparante, verantwoorde en evenwichtige fokprogramma’s te bevorderen.
Lees meer