Landras van PIC 'beste van twee werelden'

Publicatiedatum: 13-06-2024


Sinds enkele jaren werkt PIC aan het integreren van twee landrassen in één nieuwe lijn. Daarbij worden de positieve eigenschappen van L02 Engels Landras en L04 Danic landras optimaal benut. Het biedt de fokkerijorganisatie ook de mogelijkheid om sneller genetische vooruitgang te boeken. Varkenshouders gaan het verschil merken.

Landrassen vormen nog altijd een belangrijke basis in de varkensfokkerij, ook voor PIC. Van oudsher fokt PIC met het Engels Landras (lijn 2) en wordt deze gecombineerd met de eigen Large White (lijn 3). Sinds de samenwerking met Next Genetix en overname van de Mollevang-lijnen is ook het Danic landras (lijn 4) beschikbaar voor de fokkerij. Een aantal jaren zijn beide landrassen voor de twee zeugen (Camborough en Danic) apart van elkaar in stand gehouden.

Nu is ervoor gekozen om de twee landrassen te integreren tot één landras. “We maken daarmee de beste combinatie van beide lijnen”, aldus geneticus Saskia Bloemhof. Van de oude lijn 2 zijn onder andere het sterke beenwerk en het aantal spenen ingekruist in de oude lijn 4, die bekend stond om het groot aantal levend geboren biggen. De nieuwe landras draagt de naam ‘lijn 4’.

Grote populatie is belangrijk

Het lijkt een grote verandering maar Bloemhof wil daar niet op focussen. “Onze fokkerij is groot geworden dankzij inkruisen van andere lijnen, om zodoende een beter varken voor onze klanten te krijgen.” Daarbij is een grote populatie met veel variatie en diversiteit belangrijk. Dat is namelijk de uitdaging van de fokkerij: om vooruitgang te boeken is voldoende variatie binnen de populatie nodig. Het toevoegen van een nieuwe lijn geeft per definitie meer mogelijkheden om te selecteren en dus meer en/of sneller vooruitgang.

Bloemhof benadrukt dat PIC dit kan doordat veel fokkerijdata van een grote populatie wordt verzameld. Niet alleen van de kernfokbedrijven wereldwijd, maar ook van familieleden die onder praktijkomstandigheden worden getest; dat zijn de zogenoemde GNX-crossbred-bedrijven. “In totaal gaat het om zo’n 14.000 landrassen in de kernfok en meer dan 100.000 bij subfok- en eigen aanfokbedrijven.” Daar komt het hoge niveau van fokkerijkennis van PIC nog bovenop. Onder andere met genomics, het slim inzetten van testen en brede analysemogelijkheden van alle data.

Keuzes zijn merkbaar op bedrijven

Klanten gaan de fokkerijkeuze rondom het landras zeker ondervinden, verwacht Bloemhof. Het hangt er wel vanaf aan welk landras de varkenshouder gewend was. Zo gaan fokkers met Danic genetica een hoger geboortegewicht, een hogere bigoverleving en zeugen met meer spenen constateren. Fokkers met van oorsprong PIC-genetica zullen hun aantal levend geboren biggen sneller zien stijgen en een rustiger karakter ondervinden. Dankzij de positieve kenmerken van het landras kan de zeug ze ook zelf grootbrengen. Bijkomend voordeel op bedrijven zal met name het rustige karakter en gedrag zijn wat positief uitpakt in de samenvoeging van de lijnen.

Klantbegeleiding

Het technisch team van PIC staat klanten bij om ze te begeleiden bij deze veranderingen. “Het gaat natuurlijk heel geleidelijk.” Het kan wel nodig zijn om een aantal aspecten in de stal aan te passen, zoals rondom de voeding en het bepalen van de eerste inseminatie.

Bloemhof benadrukt nog dat het nieuwe landras weliswaar de naam ‘lijn 4’ draagt, maar niet vergelijkbaar is met de oude lijn 4. “Het is een verbeterde lijn 4, en eigenlijk ook een verbeterde lijn 2. Maar bovenal is het een landras waar varkenshouders veel voordelen mee gaan ervaren.”

Overige berichten

Terugblik: 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid

Microbioom van de darm speelt op vele vlakken een rol Wetenschappers komen er steeds meer achter dat het microbioom van de darmen – of het nu gaat om dat van de mens of dat van het varken – enorm belangrijk is op zowel het fysieke als het mentale vlak. Er zijn ook veel raakvlakken tussen mens en varken: zoveel werd dinsdag wel duidelijk tijdens het 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheidszorg.
Lees meer

Depop - repop: terugkijken met Mark Steentjes

Meerdere klanten hebben inmiddels succesvolle depop-repop op hun bedrijf ingezet. Zo ook Mark Steentjes uit het Gelderse Etten. Tijdens het Symposium Hogere Varkensgezondheid vertelde hij al hoe dat op zijn bedrijf succesvol uitgepakt heeft. Klik op onderstaande link voor de video waar Mark een blik in zijn stal toont en vertelt over zijn werkplezier en het hogere rendement.  
Lees meer

Dutch Pork & Poultry Hardenberg en Euro Tier 2024

We kijken terug op succesvolle en drukbezochte dagen in Hardenberg en Hannover. Onze relaties wisten ons goed te vinden en er zijn vele prettige gesprekken geweest. Het delen van innovaties en kennis van PIC blijft zoals altijd een speerpunt binnen ons bedrijf. Tot volgend jaar 15 en 16 oktober in Den Bosch waar we u hopen te ontmoeten tijdens de volgende editie van Dutch Pork & Poultry.  
Lees meer