Mark Steentjes: ‘Depop-repop geeft nog meer voordelen dan vooraf gedacht’
Publicatiedatum: 13-12-2021
“Depop-repop geeft nog meer voordelen dan vooraf gedacht.” Aan het woord is Mark Steentjes, zeugenhouder in het Gelderse Etten.
Zijn bedrijf met 1150 zeugen met daarnaast nog 3000 vleesvarkensplaatsen in Duitsland runt Mark samen met zijn ouders en drie medewerkers. Na een intensieve periode van overleggen, reinigen, ontsmetten, verbouwen en herbevolken is het bedrijf inmiddels weer compleet operationeel.
Waarom depop-repop?
“De belangrijkste reden is een hogere diergezondheid. Vrij van App, PRRS en Mycoplasma. Met name van App hadden we last. Veel vaccinaties waren nodig om de bacterie onder controle te houden. Biggen kregen vier vaccinaties voordat ze het bedrijf verlieten. Dat is veel werk en geeft hoge kosten.
Op onze boerderij houden we al bijna 100 jaar varkens. Ziektekiemen zijn van generatie op generatie doorgegeven. De depop-repop was een broodnodige reset.”
En de depop-repop werkt. We hebben minder kwalen die de prestaties van de varkens negatief beïnvloeden. Zo zitten er geen streptokokken meer onder de biggen. Een koppelbehandeling is niet meer nodig. Dat noem ik winst.”
Hoe heb je de depop-repop aangepakt?
“Eind maart 2021 hebben we de knoop doorgehakt om met de depop-repop te starten. We zijn gestopt met insemineren. De vleesvarkensstallen zijn gereinigd en ontsmet en daar zijn in mei de eerst 690 dekrijpe opfokgelten van DANIC-subfokker Van Boekel in Overasselt ontvangen.
Het zeugenbedrijf hebben we afdeling voor afdeling leeggedraaid. Elke lege afdeling werd gereinigd en ontsmet. Elke afdeling heeft 6 tot 8 weken leeggestaan. Uiteindelijk zijn er in totaal twee weken geen dieren op het bedrijf aanwezig geweest.
De groepshuisvesting voor zeugen met voerstations hebben we ondertussen verbouwd. De grote groepen met stations zijn teruggebracht tot kleinere groepshokken van elk zeven zeugen. We voeren de drachtige zeugen nu met een voerdosator in de trog. Dat geeft meer overzicht, snelheid in werken en minder uitval van zeugen.
De gelten zijn in weekgroepen in Duitsland gedekt. Toen de zeugenstal en kraamstallen gereed en schoon waren, zijn de dieren verplaatst naar Etten. Een mijlpaal: de start van het herbevolken van het zeugenbedrijf.
In augustus heeft Van Boekel 340 dekrijpe gelten geleverd. Deze konden direct naar de dekstal in Etten. Als laatste hebben we nog 80 kleine geltjes van 9 tot 20 weken aangevoerd. Deze zijn ter vervanging van de uitval. In september zijn de laatste drie-week groepen drachtige gelten aangevoerd van Van Boekel. Het bedrijf is nu op volle sterkte en er komt – vanwege onze eigen aanfok - geen dier meer binnen.”
Was iedereen vooraf enthousiast over jouw plannen?
“Verschillende mensen vroegen of ik er goed over had nagedacht. Ik liep al drie jaar met dit plan rond. Na een paar financieel goede jaren was nu de tijd rijp. Begin maart deelde ik mijn ideeën voor het eerst. Eind maart hebben we de knoop doorgehakt. Uiteraard overlegd met Christiaan Nijland en Tim van Sprang mijn vaste adviseurs van Agrifirm en Lintjeshof.
Daarnaast hebben we een speciaal depop-repop-team geformeerd: Otto Offenberg van Next Genetix voor de planning, Frank Steenbreker van ABAB voor het liquiditeitsplan, Manon Houben van de GD voor inzicht in de gezondheidsrisico’s en Arjan Schutte van MS Schippers voor de reiniging- en ontsmettingsstrategie.
Met dit team hebben we het hele proces doorlopen en de potentiële obstakels in kaart gebracht. In eerste instantie zat ik niet te wachten op nog meer overleg. Maar achteraf ben ik blij dat we het zo hebben gedaan. Het handboek zorgde voor een goede onderbouwing, garanties en voor een soepele uitvoering. Met dit team kon ik mijn ouders, mensen van de bank en andere adviseurs overtuigen van de aanpak.”
Wat betekent deze omschakeling financieel?
“Uiteindelijk hebben we vier maanden geen inkomsten gehad. Meerdere partijen hebben ons geholpen om deze periode financieel te overbruggen.
We hadden vooraf de terugverdientijd berekend aan de hand van de lagere gezondheidskosten en de betere verkoop van de biggen. Nu blijkt dat er veel meer voordelen zijn zoals minder uitval zeugen en hogere groeiprestaties van de biggen. Dat verkort de terugverdientijd.”
Resultaten tot nu toe?
“Weer een mijlpaal: begin december zijn de eerste biggen geleverd aan Reuling Intervar. De biggen zagen er goed uit en waren superhard gegroeid. Geen 300 maar 400 gram! Geweldig om te zien.
Ik houd van projecten waarmee ik het bedrijf verbeter. De depop-repop heeft ons drie voordelen opgeleverd: een hogere gezondheid waardoor er minder medicijnen nodig zijn, betere dierprestaties zoals de biggen die 100 gram extra groeien en heel belangrijk: meer werkplezier. Voor onszelf en voor de medewerkers.”
Hoe houd je het hogere gezondheidsniveau vast?
“Door nogmaals heel kritisch te kijken naar de potentiële risico’s op insleep van ziekten. De biggen worden nu geladen op maandagochtend. Iedereen die de stal inkomt, doucht op het bedrijf. We komen daarna niet meer buiten de stallen gedurende de dag. Iemand die geen functie heeft in de stallen, komt niet binnen. Dat ik minder gastvrij ben, is goed uit te leggen. Het bedrijf is extra beveiligd met cijfersloten.”
Welke tips heb je voor collega’s die depop-repop overwegen?
“Zorg voor een goede onderbouwing van je plannen. Een heldere financiële prognose en een strakke planning zijn essentieel. Een team van deskundigen dat hierin meedenkt en -werkt, is een echte aanrader.”
Prestaties in de praktijk als basis voor genetische vooruitgang
Fokkerij-organisatie PIC zet voor de fokwaardeschatting voor zowel beren- als zeugenlijnen in op gegevens van commerciële bedrijven. “Door data hieruit te combineren met data uit de kernfokkerij krijgen we een nauwkeurigere fokwaardeschatting en kunnen we betere selectiebeslissingen maken”, vertelt PIC-geneticus Saskia Bloemhof-Abma. “Zeker als het gaat om vitaliteit en robuustheid merken we de voordelen hiervan."
Lees meer
Beter rendement door planmatige inzet gelten
Een goede geltenopfok is van groot belang voor de latere prestaties van de dieren. Gaat het mis in de opfokperiode, dan kan dit leiden tot vruchtbaarheidsproblemen op latere leeftijd. En is daarmee een onverwachtse kostenpost. Het is daarom van belang om een planmatige aanpak te hanteren om de gelten op het juiste moment te kunnen insemineren.
Lees meer
Stal krijgt tweede leven op SPF-fokbedrijf
Op de locatie van fokbedrijf Elite Varkens/PIC-NL in Diessen wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe zeugenstal. Op deze locatie brengt Elite voor PIC al jaren de fokgelten groot en worden hier de “Cambourough next generation” zeugen geboren. Bijzonder is dat de stal gerecycled is; dus elders gedemonteerd en opnieuw gebouwd. De zonen van de directeuren van PIC-NL hebben de operatie geleid: Joep van der Meijden en Ruud Welvaarts.
Lees meer