Mark Steentjes: ‘Depop-repop geeft nog meer voordelen dan vooraf gedacht’

Publicatiedatum: 13-12-2021


“Depop-repop geeft nog meer voordelen dan vooraf gedacht.” Aan het woord is Mark Steentjes, zeugenhouder in het Gelderse Etten.

Zijn bedrijf met 1150 zeugen met daarnaast nog 3000 vleesvarkensplaatsen in Duitsland runt Mark samen met zijn ouders en drie medewerkers. Na een intensieve periode van overleggen, reinigen, ontsmetten, verbouwen en herbevolken is het bedrijf inmiddels weer compleet operationeel.

Waarom depop-repop?
“De belangrijkste reden is een hogere diergezondheid. Vrij van App, PRRS en Mycoplasma. Met name van App hadden we last. Veel vaccinaties waren nodig om de bacterie onder controle te houden. Biggen kregen vier vaccinaties voordat ze het bedrijf verlieten. Dat is veel werk en geeft hoge kosten.
Op onze boerderij houden we al bijna 100 jaar varkens. Ziektekiemen zijn van generatie op generatie doorgegeven. De depop-repop was een broodnodige reset.”
En de depop-repop werkt. We hebben minder kwalen die de prestaties van de varkens negatief beïnvloeden. Zo zitten er geen streptokokken meer onder de biggen. Een koppelbehandeling is niet meer nodig. Dat noem ik winst.”

Hoe heb je de depop-repop aangepakt?
“Eind maart 2021 hebben we de knoop doorgehakt om met de depop-repop te starten. We zijn gestopt met insemineren. De vleesvarkensstallen zijn gereinigd en ontsmet en daar zijn in mei de eerst 690 dekrijpe opfokgelten van DANIC-subfokker Van Boekel in Overasselt ontvangen.
Het zeugenbedrijf hebben we afdeling voor afdeling leeggedraaid. Elke lege afdeling werd gereinigd en ontsmet. Elke afdeling heeft 6 tot 8 weken leeggestaan. Uiteindelijk zijn er in totaal twee weken geen dieren op het bedrijf aanwezig geweest.
De groepshuisvesting voor zeugen met voerstations hebben we ondertussen verbouwd. De grote groepen met stations zijn teruggebracht tot kleinere groepshokken van elk zeven zeugen. We voeren de drachtige zeugen nu met een voerdosator in de trog. Dat geeft meer overzicht, snelheid in werken en minder uitval van zeugen. 
De gelten zijn in weekgroepen in Duitsland gedekt. Toen de zeugenstal en kraamstallen gereed en schoon waren, zijn de dieren verplaatst naar Etten. Een mijlpaal: de start van het herbevolken van het zeugenbedrijf.

In augustus heeft Van Boekel 340 dekrijpe gelten geleverd. Deze konden direct naar de dekstal in Etten. Als laatste hebben we nog 80 kleine geltjes van 9 tot 20 weken aangevoerd. Deze zijn ter vervanging van de uitval. In september zijn de laatste drie-week groepen drachtige gelten aangevoerd van Van Boekel. Het bedrijf is nu op volle sterkte en er komt – vanwege onze eigen aanfok - geen dier meer binnen.”

Was iedereen vooraf enthousiast over jouw plannen?
“Verschillende mensen vroegen of ik er goed over had nagedacht. Ik liep al drie jaar met dit plan rond. Na een paar financieel goede jaren was nu de tijd rijp. Begin maart deelde ik mijn ideeën voor het eerst. Eind maart hebben we de knoop doorgehakt. Uiteraard overlegd met Christiaan Nijland en Tim van Sprang mijn vaste adviseurs van Agrifirm en Lintjeshof.
Daarnaast hebben we een speciaal depop-repop-team geformeerd: Otto Offenberg van Next Genetix voor de planning, Frank Steenbreker van ABAB voor het liquiditeitsplan, Manon Houben van de GD voor inzicht in de gezondheidsrisico’s en Arjan Schutte van MS Schippers voor de reiniging- en ontsmettingsstrategie.

Met dit team hebben we het hele proces doorlopen en de potentiële obstakels in kaart gebracht. In eerste instantie zat ik niet te wachten op nog meer overleg. Maar achteraf ben ik blij dat we het zo hebben gedaan. Het handboek zorgde voor een goede onderbouwing, garanties en voor een soepele uitvoering. Met dit team kon ik mijn ouders, mensen van de bank en andere adviseurs overtuigen van de aanpak.”

Wat betekent deze omschakeling financieel?
“Uiteindelijk hebben we vier maanden geen inkomsten gehad. Meerdere partijen hebben ons geholpen om deze periode financieel te overbruggen.
We hadden vooraf de terugverdientijd berekend aan de hand van de lagere gezondheidskosten en de betere verkoop van de biggen. Nu blijkt dat er veel meer voordelen zijn zoals minder uitval zeugen en hogere groeiprestaties van de biggen. Dat verkort de terugverdientijd.”

Resultaten tot nu toe?
“Weer een mijlpaal: begin december zijn de eerste biggen geleverd aan Reuling Intervar. De biggen zagen er goed uit en waren superhard gegroeid. Geen 300 maar 400 gram! Geweldig om te zien.

Ik houd van projecten waarmee ik het bedrijf verbeter. De depop-repop heeft ons drie voordelen opgeleverd: een hogere gezondheid waardoor er minder medicijnen nodig zijn, betere dierprestaties zoals de biggen die 100 gram extra groeien en heel belangrijk: meer werkplezier. Voor onszelf en voor de medewerkers.”

Hoe houd je het hogere gezondheidsniveau vast?
“Door nogmaals heel kritisch te kijken naar de potentiële risico’s op insleep van ziekten. De biggen worden nu geladen op maandagochtend. Iedereen die de stal inkomt, doucht op het bedrijf. We komen daarna niet meer buiten de stallen gedurende de dag. Iemand die geen functie heeft in de stallen, komt niet binnen. Dat ik minder gastvrij ben, is goed uit te leggen. Het bedrijf is extra beveiligd met cijfersloten.”

Welke tips heb je voor collega’s die depop-repop overwegen?
“Zorg voor een goede onderbouwing van je plannen. Een heldere financiële prognose en een strakke planning zijn essentieel. Een team van deskundigen dat hierin meedenkt en -werkt, is een echte aanrader.”

 

Overige berichten

Overige berichten

In memoriam Marcel Giesen

15 mei 1971 – 20 augustus 2022 In 1997 deed Marcel zijn entrée als fokkerijadviseur bij Reuling Intervar. Met al wat jaren ervaring in de varkenshouderij op zak wilde hij zijn horizon verbreden. Mede door zijn tomeloze inzet was hij al snel een graag geziene adviseur bij klanten en de periferie. Ambitieus als hij was vertrok hij in 2006 om zich elders verder te ontwikkelen.
Lees meer

Next Genetix - PIC-NL steunen de boeren

Het is hoog tijd voor gezond boerenverstand! Deze boodschap staat op de achterkant van onze vrachtwagens. Zo willen wij onze boeren een hart onder de riem te steken en heel Nederland oproepen het gezonde verstand te gebruiken.
Lees meer

Bouw subfokbedrijf Diessen vergevorderd

In Diessen bouwt PIC-NL het nieuwe subfokbedrijf Elite varkens. Het wordt een SPF-locatie voor de opfok van Camborough-gelten. De bouw bevindt zich in een vergevorderd stadium, waarbij de eerste zuivere Large White-dieren al in de naastgelegen, bestaande opfokstal liggen.
Lees meer