Meer biggen én minder uitval!
Publicatiedatum: 15-11-2017Het kan wel met Deense genetica. Meer biggen én minder uitval. Het jarenlang consequent fokken op aantal levende biggen op dag 5 blijkt zeer succesvol. Het aantal geboren biggen neemt ieder jaar iets toe, terwijl de uitval tot en met dag 5 steeds verder afneemt.
Hiermee brengt Next Genetix economisch de meest aantrekkelijke zeug op de markt waarmee het meeste biggen te spenen zijn. Zeker voor ondernemers die de enorme genetische potentie van Deense zeugen op de juiste manier weten te benutten.
Een jarenlange consequente fokkerij met een heel stabiel fokdoel heeft ervoor gezorgd dat zeugen met Deense genetica een geweldige productie laten zien. De fokkerijorganisatie slaagt erin om iedere volgende generatie zeugen iets meer biggen te laten werpen en tegelijkertijd het uitvalspercentage behoorlijk te verlagen. Hierdoor neemt het aantal gespeende biggen toe zonder dat het aantal geboren biggen flink hoeft te stijgen.
Selectie
De sleutel tot succes ligt bij aantal levende biggen op dag 5. Het aantal levende biggen op dag 5 na de geboorte. Door hier al meer dan 10 jaar consequent op te selecteren worden er grote tomen, sterke en vitale biggen geboren. Samen met groei en voederconversie maakt aantal levende biggen op dag 5 al jaren het leeuwendeel uit van de gekozen selectiestrategie.
Maximale heterosis
Opvallend is ook dat de beide lijnen waarmee deze zeugen worden geproduceerd (Deens Landras en Deens Yorkshire) exact hetzelfde fokdoel hebben. Hierdoor komen de beide lijnen qua gebruikskwaliteiten steeds dichter bij elkaar terwijl ze qua genetische achtergrond totaal verschillend zijn. Dit zorgt voor maximale heterosis zonder dat de nakomelingen (F1) spreiding laat zien.
Terugblik: 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid
Microbioom van de darm speelt op vele vlakken een rol
Wetenschappers komen er steeds meer achter dat het microbioom van de darmen – of het nu gaat om dat van de mens of dat van het varken – enorm belangrijk is op zowel het fysieke als het mentale vlak. Er zijn ook veel raakvlakken tussen mens en varken: zoveel werd dinsdag wel duidelijk tijdens het 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheidszorg.
Lees meer
Depop - repop: terugkijken met Mark Steentjes
Meerdere klanten hebben inmiddels succesvolle depop-repop op hun bedrijf ingezet. Zo ook Mark Steentjes uit het Gelderse Etten. Tijdens het Symposium Hogere Varkensgezondheid vertelde hij al hoe dat op zijn bedrijf succesvol uitgepakt heeft. Klik op onderstaande link voor de video waar Mark een blik in zijn stal toont en vertelt over zijn werkplezier en het hogere rendement.
Lees meer
Dutch Pork & Poultry Hardenberg en Euro Tier 2024
We kijken terug op succesvolle en drukbezochte dagen in Hardenberg en Hannover. Onze relaties wisten ons goed te vinden en er zijn vele prettige gesprekken geweest. Het delen van innovaties en kennis van PIC blijft zoals altijd een speerpunt binnen ons bedrijf.
Tot volgend jaar 15 en 16 oktober in Den Bosch waar we u hopen te ontmoeten tijdens de volgende editie van Dutch Pork & Poultry.
Lees meer