Meer biggen én minder uitval!

Publicatiedatum: 15-11-2017

Het kan wel met Deense genetica. Meer biggen én minder uitval. Het jarenlang consequent fokken op aantal levende biggen op dag 5 blijkt zeer succesvol. Het aantal geboren biggen neemt ieder jaar iets toe, terwijl de uitval tot en met dag 5 steeds verder afneemt. 

Hiermee brengt Next Genetix economisch de meest aantrekkelijke zeug op de markt waarmee het meeste biggen te spenen zijn. Zeker voor ondernemers die de enorme genetische potentie van Deense zeugen op de juiste manier weten te benutten.

Een jarenlange consequente fokkerij met een heel stabiel fokdoel heeft ervoor gezorgd dat zeugen met Deense genetica een geweldige productie laten zien. De fokkerijorganisatie slaagt erin om iedere volgende generatie zeugen iets meer biggen te laten werpen en tegelijkertijd het uitvalspercentage behoorlijk te verlagen. Hierdoor neemt het aantal gespeende biggen toe zonder dat het aantal geboren biggen flink hoeft te stijgen.

Selectie
De sleutel tot succes ligt bij aantal levende biggen op dag 5. Het aantal levende biggen op dag 5 na de geboorte. Door hier al meer dan 10 jaar consequent op te selecteren worden er grote tomen, sterke en vitale biggen geboren. Samen met groei en voederconversie maakt aantal levende biggen op dag 5 al jaren het leeuwendeel uit van de gekozen selectiestrategie.

Maximale heterosis
Opvallend is ook dat de beide lijnen waarmee deze zeugen worden geproduceerd (Deens Landras en Deens Yorkshire) exact hetzelfde fokdoel hebben. Hierdoor komen de beide lijnen qua gebruikskwaliteiten steeds dichter bij elkaar terwijl ze qua genetische achtergrond totaal verschillend zijn. Dit zorgt voor maximale heterosis zonder dat de nakomelingen (F1) spreiding laat zien.

Overige berichten

Overige berichten

Gratis kaarten voor Intensieve Veehouderij Beurs Papendal

Dinsdag 10 tot en met donderdag 12 mei is de Intensieve Veehouderij Beurs in Arnhem. Next Genetix en PIC-NL zijn als standhouders aanwezig tijdens deze nieuwe beurs. Gratis entreekaarten zijn hier te bestellen. 
Lees meer

Structuur in de geltenopfok resulteert in hoog afbigpercentage

Molenaars Fokbedrijf in Markelo heeft 3000 zeugen. Het bedrijf werkt met Camborough-opfokgelten van het subfokbedrijf Elite Varkens in Diessen. “De structuur in de geltenopfok is leidend”, zegt Marc Schuttevaar.
Lees meer

Nieuwe zeugenstal subfokbedrijf Elite varkens Diessen

Een zeugenstal voor 900 zeugen is in aanbouw in Diessen. Subfokbedrijf Elite varkens Diessen bouwt hier een SPF-locatie voor de opfok van Camborough gelten. Andere bijzonderheden zijn de kraamopfokhokken en diverse duurzaamheidsmaatregelen. Komende zomer is de stal gereed.
Lees meer