Meer biggen én minder uitval!

Publicatiedatum: 15-11-2017

Het kan wel met Deense genetica. Meer biggen én minder uitval. Het jarenlang consequent fokken op aantal levende biggen op dag 5 blijkt zeer succesvol. Het aantal geboren biggen neemt ieder jaar iets toe, terwijl de uitval tot en met dag 5 steeds verder afneemt. 

Hiermee brengt Next Genetix economisch de meest aantrekkelijke zeug op de markt waarmee het meeste biggen te spenen zijn. Zeker voor ondernemers die de enorme genetische potentie van Deense zeugen op de juiste manier weten te benutten.

Een jarenlange consequente fokkerij met een heel stabiel fokdoel heeft ervoor gezorgd dat zeugen met Deense genetica een geweldige productie laten zien. De fokkerijorganisatie slaagt erin om iedere volgende generatie zeugen iets meer biggen te laten werpen en tegelijkertijd het uitvalspercentage behoorlijk te verlagen. Hierdoor neemt het aantal gespeende biggen toe zonder dat het aantal geboren biggen flink hoeft te stijgen.

Selectie
De sleutel tot succes ligt bij aantal levende biggen op dag 5. Het aantal levende biggen op dag 5 na de geboorte. Door hier al meer dan 10 jaar consequent op te selecteren worden er grote tomen, sterke en vitale biggen geboren. Samen met groei en voederconversie maakt aantal levende biggen op dag 5 al jaren het leeuwendeel uit van de gekozen selectiestrategie.

Maximale heterosis
Opvallend is ook dat de beide lijnen waarmee deze zeugen worden geproduceerd (Deens Landras en Deens Yorkshire) exact hetzelfde fokdoel hebben. Hierdoor komen de beide lijnen qua gebruikskwaliteiten steeds dichter bij elkaar terwijl ze qua genetische achtergrond totaal verschillend zijn. Dit zorgt voor maximale heterosis zonder dat de nakomelingen (F1) spreiding laat zien.

Overige berichten

Overige berichten

Varkenshouder Mark Steentjes tevreden over depop-repop

‘Ik had het veel eerder moeten doen’ In december 2021 is Mark Steentjes uit het Gelderse Etten opgestart met een nieuwe zeugenstapel. De varkenshouder kijkt twee jaar later terug op een geslaagde operatie. “Ik had het alleen veel eerder moeten doen.”
Lees meer

Bio keten: Best Star Meat, kiest voor de PIC410 eindbeer

De biologische keten van Best Star Meat heeft gekozen voor de PIC410 als eindbeer.
Lees meer

Het bewezen voordeel van lagere zeugenuitval in de varkenshouderij

Innovatieve kerngetallen voor betere resultaten Binnen de varkenshouderij is een van de meest significante uitdagingen de beperking van zeugenuitval. Een lage zeugenuitval is niet alleen economisch voordelig voor varkenshouders, maar het draagt ook bij aan het welzijn van de dieren.
Lees meer