Meer biggen én minder uitval!

Publicatiedatum: 15-11-2017

Het kan wel met Deense genetica. Meer biggen én minder uitval. Het jarenlang consequent fokken op aantal levende biggen op dag 5 blijkt zeer succesvol. Het aantal geboren biggen neemt ieder jaar iets toe, terwijl de uitval tot en met dag 5 steeds verder afneemt. 

Hiermee brengt Next Genetix economisch de meest aantrekkelijke zeug op de markt waarmee het meeste biggen te spenen zijn. Zeker voor ondernemers die de enorme genetische potentie van Deense zeugen op de juiste manier weten te benutten.

Een jarenlange consequente fokkerij met een heel stabiel fokdoel heeft ervoor gezorgd dat zeugen met Deense genetica een geweldige productie laten zien. De fokkerijorganisatie slaagt erin om iedere volgende generatie zeugen iets meer biggen te laten werpen en tegelijkertijd het uitvalspercentage behoorlijk te verlagen. Hierdoor neemt het aantal gespeende biggen toe zonder dat het aantal geboren biggen flink hoeft te stijgen.

Selectie
De sleutel tot succes ligt bij aantal levende biggen op dag 5. Het aantal levende biggen op dag 5 na de geboorte. Door hier al meer dan 10 jaar consequent op te selecteren worden er grote tomen, sterke en vitale biggen geboren. Samen met groei en voederconversie maakt aantal levende biggen op dag 5 al jaren het leeuwendeel uit van de gekozen selectiestrategie.

Maximale heterosis
Opvallend is ook dat de beide lijnen waarmee deze zeugen worden geproduceerd (Deens Landras en Deens Yorkshire) exact hetzelfde fokdoel hebben. Hierdoor komen de beide lijnen qua gebruikskwaliteiten steeds dichter bij elkaar terwijl ze qua genetische achtergrond totaal verschillend zijn. Dit zorgt voor maximale heterosis zonder dat de nakomelingen (F1) spreiding laat zien.

Overige berichten

Welkom op onze stand tijdens de Dutch Pork Expo

Varkenshouders zijn weer van harte welkom op de Dutch Pork Expo. Op 14 en 15 februari 2023 vindt de beurs plaats in de Brabanthallen in Den Bosch.
Lees meer

Veel keuze aan fokkerijonderwerpen voor een informatiebijeenkomst

PIC-NL en Next Genetix bieden groepen varkenshouders en werknemers, studieclubs en andere groepen geïnteresseerden verschillende mogelijkheden voor invulling van een middag- of avondprogramma. Er is een grote keuze aan onderwerpen die we aanbieden. Daarbij maken we gebruik van de kennis en ervaring die we als PIC-NL en Next Genetix samen hebben.
Lees meer

Saskia Bloemhof: ‘Camera scoort varken beter dan mens’

De internationale fokkerijorganisatie PIC past digitale selectie toe in de bepaling van fokwaarden. “Met de juiste software zijn de mogelijkheden oneindig”, zegt Genetic Services Director, Saskia Bloemhof. Zij verwacht dat in de toekomst elke fokker een camera in de stal heeft.
Lees meer