‘Met depop-repop je bedrijf toekomstbestendig maken’

Publicatiedatum: 14-06-2018

Meer en meer varkenshouders overwegen depop-repop. Varkensdierenarts Bas Kolpa merkt bij de varkenshouders die er klaar voor zijn dat ze grote stappen in diergezondheidsstatus maken. “Zeker bij het succesvol aanpakken van App is een vervanging van de gehele zeugenstapel te overwegen.”

“Voor alle varkenshouders is depop-repop interessant, maar je moet als varkenshouder wel de knop hebben omgezet dat je er klaar voor bent”, reageert Bas. Hij doelt op de discipline die als je varkenshouder 365 dagen per jaar moet opbrengen om de biosecurity op je bedrijf volledig te laten kloppen.

Succesvolle overschakeling
Ruim 20 jaar is hij al varkensdierenarts. Daarnaast is Bas Kolpa docent bij de Universiteit van Utrecht en maakt hij studenten enthousiast over het vak varkensdierenarts. Hij heeft in het verleden verschillende bedrijven begeleidt bij depop-repop. “Bij een succesvolle overschakeling geeft een hogere gezondheidsstatus rust. Varkenshouders lopen bij ziektes niet meer achter de feiten aan. Het zorgt voor meer arbeidsplezier.”

Hij ziet wel koudwatervrees bij varkenshouders die depop-repop overwegen. “De vrees voor een terugval bij insleep van ziektekiemen, maar ook het omgaan met alleen maar gelten en het managen van hun bedrijf met een strikte interne en externe biosecurity. Het is vooral de vrees voor het onbekende.”

App problematiek
De varkensdierenarts merkt in het veld dat vooral de aanhoudende problemen rondom App varkenshouders voor depop-repop kiezen. “Er is een groeiende groep die zegt: ik wil van App afkomen en omdat al het andere geen effect heeft, pak ik het rigoureus aan.” Gesloten bedrijven plukken daar zelf bij de vleesvarkens de vruchten van. Voor vermeerderaars geeft dit in slechte tijden meer garantie op hun biggenafzet.

De aanleiding voor een depop-repop kan een economische berekening zijn of de beleving van de varkenshouder. “Als een varkenshouder dagelijks met angst en beven de stal in gaat, kan dat een hele goede reden zijn. Economisch is de berekening van een depop-repop goed zuiver te krijgen. Je hebt specialisten die er ervaring mee hebben.”

Kritisch op aantal vaccinaties
Volgens Bas moet je als varkenshouder ten alle tijden realistisch blijven bij de inzet van het aantal vaccinaties en het effect dat je voor ogen hebt. “Als je met circo, mycoplasma en PRRS drie vaccinaties hebt die nog niet voldoende zijn, dan mag je depop-repop serieus overwegen.”

Hij ziet depop-repop zeker niet als zaligmakend. “Je moet als varkenshouder en dierenarts bedacht zijn op andere ziektes die kunnen voorkomen en het vrij blijven is zeker bij aan mycoplasma en PRRS complex, omdat deze ziektekiemen via de lucht overdraagbaar zijn.”

Bas merkt bij varkensbedrijven met een hogere gezondheidsstatus wel een andere werkwijze. “Deze bedrijven gaan meer terug naar de basis van het vak; verzorging van gezonde dieren. Mijn overtuiging is dat varkenshouders met depop-repop er bewust voor kiezen om hun bedrijf toekomstbestendig te maken.”

Overige berichten

Goed nieuws: meer gelten halen de derde cyclus!

PIC heeft een nieuw kenmerk opgenomen in de fokkerij: reproductiesucces. Dat leidt tot een maximaal aantal gelten dat de derde cyclus zonder vruchtbaarheidsproblemen behaalt. Zeugenhouders merken dat daardoor de vroege afvoer van zeugen daalt, minder opfokgelten nodig zijn en uiteindelijk resultaten verder verbeteren.
Lees meer

Ga voor het maximale rendement: kies voor Profit Max!

De afgelopen jaren is er een groeiende interesse naar hoogwaardige vleesvarkens, waarbij gezondheid ongetwijfeld het belangrijkste bestanddeel is. Afhankelijk van de marktvraag speelt genetica ook een cruciale rol, met goede mest- en slachteigenschappen en uniformiteit als essentiële factoren.
Lees meer

Stage bij Next Genetix - PIC-NL

Mijn naam is Simon Klein Gebbinck. Ik ben 23 jaar en woon in de Achterhoek in het kleine dorp Vragender. Momenteel zit ik in de afronding van mijn stage bij het team van Next Genetix en PIC-NL.  
Lees meer