‘Met depop-repop je bedrijf toekomstbestendig maken’
Publicatiedatum: 14-06-2018Meer en meer varkenshouders overwegen depop-repop. Varkensdierenarts Bas Kolpa merkt bij de varkenshouders die er klaar voor zijn dat ze grote stappen in diergezondheidsstatus maken. “Zeker bij het succesvol aanpakken van App is een vervanging van de gehele zeugenstapel te overwegen.”
“Voor alle varkenshouders is depop-repop interessant, maar je moet als varkenshouder wel de knop hebben omgezet dat je er klaar voor bent”, reageert Bas. Hij doelt op de discipline die als je varkenshouder 365 dagen per jaar moet opbrengen om de biosecurity op je bedrijf volledig te laten kloppen.
Succesvolle overschakeling
Ruim 20 jaar is hij al varkensdierenarts. Daarnaast is Bas Kolpa docent bij de Universiteit van Utrecht en maakt hij studenten enthousiast over het vak varkensdierenarts. Hij heeft in het verleden verschillende bedrijven begeleidt bij depop-repop. “Bij een succesvolle overschakeling geeft een hogere gezondheidsstatus rust. Varkenshouders lopen bij ziektes niet meer achter de feiten aan. Het zorgt voor meer arbeidsplezier.”
Hij ziet wel koudwatervrees bij varkenshouders die depop-repop overwegen. “De vrees voor een terugval bij insleep van ziektekiemen, maar ook het omgaan met alleen maar gelten en het managen van hun bedrijf met een strikte interne en externe biosecurity. Het is vooral de vrees voor het onbekende.”
App problematiek
De varkensdierenarts merkt in het veld dat vooral de aanhoudende problemen rondom App varkenshouders voor depop-repop kiezen. “Er is een groeiende groep die zegt: ik wil van App afkomen en omdat al het andere geen effect heeft, pak ik het rigoureus aan.” Gesloten bedrijven plukken daar zelf bij de vleesvarkens de vruchten van. Voor vermeerderaars geeft dit in slechte tijden meer garantie op hun biggenafzet.
De aanleiding voor een depop-repop kan een economische berekening zijn of de beleving van de varkenshouder. “Als een varkenshouder dagelijks met angst en beven de stal in gaat, kan dat een hele goede reden zijn. Economisch is de berekening van een depop-repop goed zuiver te krijgen. Je hebt specialisten die er ervaring mee hebben.”
Kritisch op aantal vaccinaties
Volgens Bas moet je als varkenshouder ten alle tijden realistisch blijven bij de inzet van het aantal vaccinaties en het effect dat je voor ogen hebt. “Als je met circo, mycoplasma en PRRS drie vaccinaties hebt die nog niet voldoende zijn, dan mag je depop-repop serieus overwegen.”
Hij ziet depop-repop zeker niet als zaligmakend. “Je moet als varkenshouder en dierenarts bedacht zijn op andere ziektes die kunnen voorkomen en het vrij blijven is zeker bij aan mycoplasma en PRRS complex, omdat deze ziektekiemen via de lucht overdraagbaar zijn.”
Bas merkt bij varkensbedrijven met een hogere gezondheidsstatus wel een andere werkwijze. “Deze bedrijven gaan meer terug naar de basis van het vak; verzorging van gezonde dieren. Mijn overtuiging is dat varkenshouders met depop-repop er bewust voor kiezen om hun bedrijf toekomstbestendig te maken.”
PIC®800: nieuwe eindbeer voor marktconcept Varken op z'n Best
De PIC®800 is de beste beerkeuze voor varkenshouders die eigenschappen als robuustheid en efficiënte groei hoog in het vaandel hebben staan. De PIC®800 wordt naast toename van de groei gefokt op een betere overleving in de stal.
Dit verhoogt het gebruiksgemak en rendement voor de varkenshouder.
Lees meer
Camborough Next Generation: lagere zeugenuitval dan het landelijk gemiddelde!
Bij het kiezen van de juiste zeug is de doelstelling de beste resultaten te behalen. Zeugenuitval is één van de harde parameters die voor topresultaten zorgt en ook laat zien hoe gezond een zeugenstapel is. In onderstaande grafiek worden de uitvalspercentages vergeleken tussen de Camborough Next Generation en het landelijk gemiddelde. Het laat zien waarom deze zeug dé juiste keuze is voor uw succes.
Lees meer
Topresultaten bij kruisen Danic- en Camborough-zeugen
“Onze Camborough-zeugen geven niet de meeste biggen, maar zeker wel de beste vleesvarkens”, vertellen zeugenhouders in Pig Business. “Door deze zeugen te combineren met Deense zeugen - die bekend staan om het groot aantal levend geboren biggen - hebben we het beste van beide gecombineerd.”
Lees meer