‘Met depop-repop je bedrijf toekomstbestendig maken’
Publicatiedatum: 14-06-2018Meer en meer varkenshouders overwegen depop-repop. Varkensdierenarts Bas Kolpa merkt bij de varkenshouders die er klaar voor zijn dat ze grote stappen in diergezondheidsstatus maken. “Zeker bij het succesvol aanpakken van App is een vervanging van de gehele zeugenstapel te overwegen.”
“Voor alle varkenshouders is depop-repop interessant, maar je moet als varkenshouder wel de knop hebben omgezet dat je er klaar voor bent”, reageert Bas. Hij doelt op de discipline die als je varkenshouder 365 dagen per jaar moet opbrengen om de biosecurity op je bedrijf volledig te laten kloppen.
Succesvolle overschakeling
Ruim 20 jaar is hij al varkensdierenarts. Daarnaast is Bas Kolpa docent bij de Universiteit van Utrecht en maakt hij studenten enthousiast over het vak varkensdierenarts. Hij heeft in het verleden verschillende bedrijven begeleidt bij depop-repop. “Bij een succesvolle overschakeling geeft een hogere gezondheidsstatus rust. Varkenshouders lopen bij ziektes niet meer achter de feiten aan. Het zorgt voor meer arbeidsplezier.”
Hij ziet wel koudwatervrees bij varkenshouders die depop-repop overwegen. “De vrees voor een terugval bij insleep van ziektekiemen, maar ook het omgaan met alleen maar gelten en het managen van hun bedrijf met een strikte interne en externe biosecurity. Het is vooral de vrees voor het onbekende.”
App problematiek
De varkensdierenarts merkt in het veld dat vooral de aanhoudende problemen rondom App varkenshouders voor depop-repop kiezen. “Er is een groeiende groep die zegt: ik wil van App afkomen en omdat al het andere geen effect heeft, pak ik het rigoureus aan.” Gesloten bedrijven plukken daar zelf bij de vleesvarkens de vruchten van. Voor vermeerderaars geeft dit in slechte tijden meer garantie op hun biggenafzet.
De aanleiding voor een depop-repop kan een economische berekening zijn of de beleving van de varkenshouder. “Als een varkenshouder dagelijks met angst en beven de stal in gaat, kan dat een hele goede reden zijn. Economisch is de berekening van een depop-repop goed zuiver te krijgen. Je hebt specialisten die er ervaring mee hebben.”
Kritisch op aantal vaccinaties
Volgens Bas moet je als varkenshouder ten alle tijden realistisch blijven bij de inzet van het aantal vaccinaties en het effect dat je voor ogen hebt. “Als je met circo, mycoplasma en PRRS drie vaccinaties hebt die nog niet voldoende zijn, dan mag je depop-repop serieus overwegen.”
Hij ziet depop-repop zeker niet als zaligmakend. “Je moet als varkenshouder en dierenarts bedacht zijn op andere ziektes die kunnen voorkomen en het vrij blijven is zeker bij aan mycoplasma en PRRS complex, omdat deze ziektekiemen via de lucht overdraagbaar zijn.”
Bas merkt bij varkensbedrijven met een hogere gezondheidsstatus wel een andere werkwijze. “Deze bedrijven gaan meer terug naar de basis van het vak; verzorging van gezonde dieren. Mijn overtuiging is dat varkenshouders met depop-repop er bewust voor kiezen om hun bedrijf toekomstbestendig te maken.”
Terugblik: 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid
Microbioom van de darm speelt op vele vlakken een rol
Wetenschappers komen er steeds meer achter dat het microbioom van de darmen – of het nu gaat om dat van de mens of dat van het varken – enorm belangrijk is op zowel het fysieke als het mentale vlak. Er zijn ook veel raakvlakken tussen mens en varken: zoveel werd dinsdag wel duidelijk tijdens het 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheidszorg.
Lees meer
Depop - repop: terugkijken met Mark Steentjes
Meerdere klanten hebben inmiddels succesvolle depop-repop op hun bedrijf ingezet. Zo ook Mark Steentjes uit het Gelderse Etten. Tijdens het Symposium Hogere Varkensgezondheid vertelde hij al hoe dat op zijn bedrijf succesvol uitgepakt heeft. Klik op onderstaande link voor de video waar Mark een blik in zijn stal toont en vertelt over zijn werkplezier en het hogere rendement.
Lees meer
Dutch Pork & Poultry Hardenberg en Euro Tier 2024
We kijken terug op succesvolle en drukbezochte dagen in Hardenberg en Hannover. Onze relaties wisten ons goed te vinden en er zijn vele prettige gesprekken geweest. Het delen van innovaties en kennis van PIC blijft zoals altijd een speerpunt binnen ons bedrijf.
Tot volgend jaar 15 en 16 oktober in Den Bosch waar we u hopen te ontmoeten tijdens de volgende editie van Dutch Pork & Poultry.
Lees meer