PIC-genetica vermindert de uitstoot van broeikasgassen bij Europese varkensvleesproducten met 7,7%.
Publicatiedatum: 27-08-2024Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat verbeterde varkensgenetica kan bijdragen aan een duurzamere productie van varkensvlees in Europa. Dit onderzoek, uitgevoerd door PIC in samenwerking met milieumodelleringsdeskundige Dr. Greg Thoma, toont aan dat het gebruik van volledige PIC-genetica bij varkens leidt tot een vermindering van 7,7% in broeikasgasemissies vergeleken met het Europese gemiddelde. Bovendien kunnen jaarlijkse genetische verbeteringen leiden tot een extra reductie van 0,66% in emissies. Deze bevindingen zijn gebaseerd op een gedetailleerde levenscyclusanalyse (LCA), die voldoet aan internationale normen (ISO 14040, 14044 en 14067), wat de betrouwbaarheid van de resultaten versterkt.
Het onderzoek benadrukt dat genetische verbeteringen niet alleen de broeikasgasemissies kunnen verminderen, maar ook een positieve invloed kunnen hebben op het gebruik van land, voer en water in de varkensvleesproductie. Dit biedt grote kansen voor de landbouwsector, vooral nu er steeds meer druk is om duurzaamheid te verbeteren. Historisch gezien is genetica onderbenut als middel om emissies te verminderen, maar dit onderzoek laat zien dat het een krachtig instrument is in de strijd tegen klimaatverandering.
Naast de Europese studie heeft PIC soortgelijke onderzoeken uitgevoerd in Noord-Amerika, met vergelijkbare positieve resultaten. Het bedrijf werkt nu aan de ontwikkeling van een module waarmee varkensvleesproducenten en andere betrokkenen in de toeleveringsketen hun milieuprestaties kunnen verbeteren en mogelijk nieuwe inkomsten kunnen genereren via koolstofmarkten. Deze initiatieven tonen aan dat genetica een cruciale rol gaat spelen in het bereiken van klimaatdoelstellingen en het verbeteren van de duurzaamheid in de landbouw.
Lees meer hierover in het onderstaande persbericht:
Persbericht PIC genetica vermindert uitstoot van broeikasgassen
Terugblik: 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid
Microbioom van de darm speelt op vele vlakken een rol
Wetenschappers komen er steeds meer achter dat het microbioom van de darmen – of het nu gaat om dat van de mens of dat van het varken – enorm belangrijk is op zowel het fysieke als het mentale vlak. Er zijn ook veel raakvlakken tussen mens en varken: zoveel werd dinsdag wel duidelijk tijdens het 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheidszorg.
Lees meer
Depop - repop: terugkijken met Mark Steentjes
Meerdere klanten hebben inmiddels succesvolle depop-repop op hun bedrijf ingezet. Zo ook Mark Steentjes uit het Gelderse Etten. Tijdens het Symposium Hogere Varkensgezondheid vertelde hij al hoe dat op zijn bedrijf succesvol uitgepakt heeft. Klik op onderstaande link voor de video waar Mark een blik in zijn stal toont en vertelt over zijn werkplezier en het hogere rendement.
Lees meer
Dutch Pork & Poultry Hardenberg en Euro Tier 2024
We kijken terug op succesvolle en drukbezochte dagen in Hardenberg en Hannover. Onze relaties wisten ons goed te vinden en er zijn vele prettige gesprekken geweest. Het delen van innovaties en kennis van PIC blijft zoals altijd een speerpunt binnen ons bedrijf.
Tot volgend jaar 15 en 16 oktober in Den Bosch waar we u hopen te ontmoeten tijdens de volgende editie van Dutch Pork & Poultry.
Lees meer