PIC-genetica vermindert de uitstoot van broeikasgassen bij Europese varkensvleesproducten met 7,7%.
Publicatiedatum: 27-08-2024Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat verbeterde varkensgenetica kan bijdragen aan een duurzamere productie van varkensvlees in Europa. Dit onderzoek, uitgevoerd door PIC in samenwerking met milieumodelleringsdeskundige Dr. Greg Thoma, toont aan dat het gebruik van volledige PIC-genetica bij varkens leidt tot een vermindering van 7,7% in broeikasgasemissies vergeleken met het Europese gemiddelde. Bovendien kunnen jaarlijkse genetische verbeteringen leiden tot een extra reductie van 0,66% in emissies. Deze bevindingen zijn gebaseerd op een gedetailleerde levenscyclusanalyse (LCA), die voldoet aan internationale normen (ISO 14040, 14044 en 14067), wat de betrouwbaarheid van de resultaten versterkt.
Het onderzoek benadrukt dat genetische verbeteringen niet alleen de broeikasgasemissies kunnen verminderen, maar ook een positieve invloed kunnen hebben op het gebruik van land, voer en water in de varkensvleesproductie. Dit biedt grote kansen voor de landbouwsector, vooral nu er steeds meer druk is om duurzaamheid te verbeteren. Historisch gezien is genetica onderbenut als middel om emissies te verminderen, maar dit onderzoek laat zien dat het een krachtig instrument is in de strijd tegen klimaatverandering.
Naast de Europese studie heeft PIC soortgelijke onderzoeken uitgevoerd in Noord-Amerika, met vergelijkbare positieve resultaten. Het bedrijf werkt nu aan de ontwikkeling van een module waarmee varkensvleesproducenten en andere betrokkenen in de toeleveringsketen hun milieuprestaties kunnen verbeteren en mogelijk nieuwe inkomsten kunnen genereren via koolstofmarkten. Deze initiatieven tonen aan dat genetica een cruciale rol gaat spelen in het bereiken van klimaatdoelstellingen en het verbeteren van de duurzaamheid in de landbouw.
Lees meer hierover in het onderstaande persbericht:
Persbericht PIC genetica vermindert uitstoot van broeikasgassen

Revolutionaire KI-technologie FertiBoar verbetert spermakwaliteit bij fokberen sinds 2021
Succes in de veehouderij begint met de keuze voor de juiste genetica. Maar wat maakt genetica goed en geschikt? Bij het beoordelen van berenlijnen op de markt ligt de nadruk voornamelijk op uitstekende productieprestaties zoals dagelijkse groei, vleeskwaliteit en voeropname. Tegelijkertijd is er meer aandacht voor robuustheid en vitaliteit. Echter, goede genetica beperkt zich niet alleen tot de productiekenmerken die boeren behalen, maar houdt ook rekening met de eisen van KI-stations (kunstmatige inseminatie).
Lees meer
Cashflow bij depop-repop dankzij huurlocatie

Drie Achterhoekse zeugenhouders, die recent depop-repop hebben gedaan, hebben alle drie gebruikgemaakt van een zogeheten schaduwlocatie. Ofwel om daar alvast de nieuwe SPF-gelten aan te dekken, ofwel om daar de eigen zeugen naartoe te verhuizen zodat de biggenproductie thuis kon doorgaan. Zo hadden ze minder leegstandstijd en verlaagden ze het financiële risico van de operatie.
Lees meer
Jordi Camp, European Nutritionist Manager: "Voor goede voeding is conditiescore onmisbaar"

Onderdeel van de technische ondersteuning voor klanten zijn de nutritionisten van PIC. Jordi Camp Montoro werkt vanuit Spanje voor de Nederlandse markt. De juiste voeding is belangrijk om de beste resultaten met de PIC-genetica te realiseren. Vooral gelten verdienen aandacht, is zijn advies.
Lees meer