PIC Geneticus Saskia Bloemhof over DANIC®

Publicatiedatum: 14-02-2019

‘Deze hoogwaardige zuivere Deense foklijnen passen prima in ons pakket’

Als grootste fokkerijorganisatie van de wereld heeft PIC haar zinnen nadrukkelijk gezet op de West Europese markt. De Deense DANIC® genetica heeft zich hier bewezen en past daarmee prima in het totaalpakket dat PIC haar afnemers graag aanbiedt. “One size doesn’t fit all”, legt Bloemhof uit, die als geboren Friezin al enkele jaren in de VS woont. Zij geeft aan dat verschillende markten verschillende genetica vragen. “Voor ons reden om naast meerdere berenlijnen ook op meerdere zeugenlijnen in te zetten. De DANIC® zeug is een welkome aanvulling.”

Fokdoel
Welk fokdoel gaat PIC voor de DANIC® zeug hanteren? Een vraag die geneticus Bloemhof graag beantwoordt. Beide zuivere lijnen waaruit de DANIC® zeugen worden gefokt hebben een gelijk fokdoel. “Daarmee realiseren we maximale uniformiteit in de F1-zeugen”, legt Bloemhof uit. “In het fokdoel ligt de nadruk op de pijlers: vruchtbaarheid, efficiënte groei en karkaswaarde. Waarbij vruchtbaarheid met de kenmerken totaal geboren, dood geboren, interval spenen dekken, bigoverleving en geboortegewicht het meeste aandacht krijgt. Hier bovenop gaan wij meer aandacht geven aan voeropname, aantal spenen, speengewicht, beenwerk, spermakwaliteit en erfelijke gebreken.”

Relation based genomic selection
Relation based genomic selection heeft voor een enorme versnelling in de fokkerij gezorgd. PIC was de eerste fokkerijorganisatie die hier mee is gaan werken. Bloemhof legt uit hoe met deze techniek dna-profielen van nauw verwante dieren met elkaar worden vergeleken om daarmee de fokwaarden voor specifieke kenmerken nog scherper in beeld te krijgen. Hierdoor is er een veel snellere genetische vooruitgang mogelijk. Ze illustreert haar verhaal met de fokkerijresultaten van PIC op het vlak van kraamstaloverleving en worpgrootte. Sinds de introductie van relationship based genomic selection in 2013 wordt er elk jaar 0,3 big extra geboren en neemt tegelijkertijd de kraamstaloverleving met 1,5% toe (zie grafiek 1).

Een gelijkwaardige ontwikkeling zien we bij kraamstaloverleving en geboortegewicht. Waar beide trendlijnen tot 2013 omlaag liepen, zijn deze door de introductie van relationship based genomic selection omgebogen en laten een duidelijk stijgende lijn zien (zie grafiek 2). Het bewijs dat bij PIC het vergroten van de worpgrootte samengaat met hogere geboortegewichten en meer bigoverleving in de kraamstal. Een trendbreuk die we volgens Saskia Bloemhof van PIC ook in de DANIC® fokkerij terug zien.

PRRS resistentie
Nieuws heeft Bloemhof nog over de het fokken van PRRS resistente varkens. Wetenschappers van PIC en de Universiteit van Missouri zijn er samen in geslaagd om varkens resistent te maken voor PRRS. Dit is gelukt door een kleine knip aan te brengen in het CD163 gen van deze varkens. Hiermee zijn de dieren niet langer vatbaar voor PRRS. Een volgende stap is de toelating van deze dieren tot de markt. Iets wat volgens Bloemhof een kwestie van tijd is. “Bij deze techniek voegen we geen vreemd DNA toe. We knippen er slechts een heel klein stukje uit. Dat ligt veel minder gevoelig dan gentechnieken waarbij soortvreemd DNA wordt toegevoegd.”

Impact van relationship based genomic selection.

 

Foto: Saskia Bloemhof, Geneticus bij PIC, vertelt over de DANIC zeug.

Overige berichten

Goed nieuws: meer gelten halen de derde cyclus!

PIC heeft een nieuw kenmerk opgenomen in de fokkerij: reproductiesucces. Dat leidt tot een maximaal aantal gelten dat de derde cyclus zonder vruchtbaarheidsproblemen behaalt. Zeugenhouders merken dat daardoor de vroege afvoer van zeugen daalt, minder opfokgelten nodig zijn en uiteindelijk resultaten verder verbeteren.
Lees meer

Ga voor het maximale rendement: kies voor Profit Max!

De afgelopen jaren is er een groeiende interesse naar hoogwaardige vleesvarkens, waarbij gezondheid ongetwijfeld het belangrijkste bestanddeel is. Afhankelijk van de marktvraag speelt genetica ook een cruciale rol, met goede mest- en slachteigenschappen en uniformiteit als essentiële factoren.
Lees meer

Stage bij Next Genetix - PIC-NL

Mijn naam is Simon Klein Gebbinck. Ik ben 23 jaar en woon in de Achterhoek in het kleine dorp Vragender. Momenteel zit ik in de afronding van mijn stage bij het team van Next Genetix en PIC-NL.  
Lees meer