PIC® Pork Quality Compass™ bereikt 50 verwerkingsbedrijven wereldwijd en versterkt de inzet op hogere kwaliteit van varkensvlees.
Publicatiedatum: 26-11-2024PIC, de wereldleider in varkensgenetica en vleeskwaliteit, kondigt een belangrijke mijlpaal aan: het PIC® Pork Quality Compass™-programma omvat nu 50 verwerkingsbedrijven wereldwijd. Deze prestatie onderstreept PIC’s continue inzet bij het bevorderen van hogere vleeskwaliteit door middel van objectieve, op data gebaseerde benchmarking.r de industrie stellen.
Sinds de lancering in 2020 is het Compass-programma een baanbrekende oplossing gebleken om te voldoen aan de behoefte van de vleesindustrie aan consistente, onbevooroordeelde gegevens over de resultaten van vleeskwaliteit.
PIC blijft zich inzetten hogere normen voor vleeskwaliteit te bereiken door inzichten te bieden in cruciale factoren zoals dierbehandeling, transport en karkaskoeling. Al deze factoren kunnen de kwaliteit op fabrieksniveau beïnvloeden.
"Onze uitbreiding naar 50 verwerkers is een bewijs van PIC's inzet om de vleeskwaliteit wereldwijd te verbeteren. We zijn sterk betrokken bij het bieden van de tools en data die onze klanten nodig hebben om consequent superieur varkensvlees te produceren dat voldoet aan de hoogste marktnormen. Het Compass-programma helpt bedrijven om verbeterpunten te herkennen, wat uiteindelijk de hele varkensvleesketen naar een hoger niveau tilt."
– Brandon Fields, directeur toegepaste vleeswetenschap bij PIC -
Het programma bestrijkt inmiddels 11 landen, verdeeld over vier belangrijke geografische regio's:
- Noord-Amerika (VS en Canada): 19 bedrijven
- Latijns-Amerika (inclusief Mexico): 18 bedrijven
- Europa: 12 bedrijven
- Overige regio's: 1 bedrijf
Het Compass-programma biedt een gestandaardiseerde methode om vijf essentiële eigenschappen van varkensvlees te beoordelen: koelsnelheden na de slacht, pH-waarden, kleur, stevigheid en textuur. Deze factoren zijn van cruciaal belang voor zowel consumententevredenheid als vleesverwerking en stellen deelnemers in staat, meetbaar en actiegericht, stappen te ondernemen om hoogwaardig varkensvlees te produceren.
Ervaringen
"Wij zijn van mening dat het PIC Compass een aanvullend en robuust instrument is gebleken voor het evalueren van de kwaliteit van onze producten. De metingen worden met grote professionaliteit en precisie uitgevoerd, wat betrouwbare informatie biedt voor een objectieve evaluatie. Het programma heeft ons in staat gesteld kansen te herkennen en ons aan te passen om de hoge kwaliteit te blijven verbeteren die ons varkensvlees kenmerkt."
Inzetten op voortgang
In lijn met de continue aandacht voor het succes van klanten, behandelt PIC alle bedrijfsspecifieke gegevens met strikte vertrouwelijkheid. Rapporten worden geanonimiseerd zodat ieder bedrijf alleen haar eigen resultaten kan zien, wat een veilige omgeving creëert voor verbetering en concurrentiekracht. Dit stelt bedrijven in staat op data gebaseerde beslissingen te nemen die hun processen verbeteren en voldoen aan de veranderende marktvraag en consumentenvoorkeuren.
PIC heeft altijd prioriteit gegeven aan vleeskwaliteit als een kernonderdeel van haar missie. Wij blijven investeren in onderzoek, genetische innovaties en wereldwijde programma’s zoals het Compass-programma om onafhankelijke referenties voor kwaliteitsverbetering te bieden. Het programma ondersteunt niet alleen concurrentiebenchmarking, maar biedt ook bruikbare inzichten voor verwerkers die hun operationele praktijken willen verfijnen en de hoogste normen voor varkensvleesproductie willen behalen.
De toekomst
PIC blijft zich inzetten om meer bedrijven wereldwijd te helpen hun kwaliteitsnormen te verhogen via het Pork Quality Compass-programma. Door de grenzen van wat mogelijk is in vleeskwalteit te verleggen wil PIC nieuwe criteria voo

Deense zeug anno 2025 produceert zwaardere big

“Een zeug moet gewoon goed op haar poten staan”
Zo’n tien jaar geleden begon het imago van de Deense zeug wat rafelige randjes te vertonen en anno 2025 lijken de opvattingen en vooroordelen niet geheel verdwenen. Toch is dit niet helemaal terecht want in de afgelopen jaren heeft onder meer PIC de genetische basis van de Deens zeug behoorlijk verbeterd. „Iedere extra geboren big moet een slachtvarken worden.”
Lees meer
De waarde van een indexpunt in de varkenshouderij

In de varkenshouderij is de genetische verbetering een cruciale factor voor winstgevendheid en productiviteit. Een genetische index is een belangrijk hulpmiddel dat varkenshouders helpt bij het nemen van beslissingen, omdat het een duidelijke maatstaf biedt voor het genetische potentieel van een dier. Dit artikel legt het concept en het belang van een index uit om de varkensproductie te optimaliseren.
Lees meer
Vrijloopkraamhokken – ervaringen uit Spanje!

Er zijn wetgevende initiatieven genomen om kraamboxen voor zeugen te verbieden en het debat over vrijloopkraamhokken blijft doorgaan, ook al zijn de bestaande regels nog niet aangepast. Varkenshouders moeten zich dus afvragen: Past mijn zeugenlijn in dit systeem? Ervaringen uit Spanje laten zien dat met de juiste managementstrategie en de juiste zeug, hoge prestaties zeker mogelijk zijn in deze huisvestingssystemen.
Lees meer