Primeur HyCare in fokkerij voor Next Genetix

Publicatiedatum: 29-11-2019

De eerste varkensfokkerijorganisatie in Nederland die haar nek uitsteekt om te gaan voor HyCare is Next Genetix. “We blijven verbeteringen zoeken om ons extra te blijven onderscheiden op gezondheid en hygiëne”, zegt Marcel Giesen. De eerste fokker van SPF DANIC fokmateriaal, Frank van de Pavert, start binnenkort met de hygiëne-update van zijn bedrijf.

De primeur van HyCare in de top van de varkenspiramide is begin november bekrachtigd. Arjan Wermink, HyCare-specialist bij MS Schippers, is met een speciaal bedrijfsbord naar Wehl afgereisd. “Het aantal zeugen-, biggen- en vleesvarkensbedrijven met HyCare in zowel binnen- als buitenland groeit gestaag door. Deze bedrijven boeken prima resultaten, maar eigenlijk zou de topfokkerij met zo’n innovatie voorop moeten lopen. Daarom ben ik zo blij dat Next Genetix als eerste varkensfokkerijorganisatie heeft gekozen voor HyCare. Dat gaat hun productieketen van gezonde gelten een extra boost geven.”

Next level
Marcel Giesen van Next Genetix geeft aan trots te zijn op weer een stap in het verder verhogen van de gezondheidsstatus. “Zelfs al hebben onze fokbedrijven een SPF-status, toch zien wij toegevoegde waarde in HyCare. Zo willen we ons onderscheiden met genetica én gezondheid op de afzetmarkt van gelten. We groeien naar ‘the next level’.”
De twee fokkers in Nederland voor Next Genetix - Frank van de Pavert in Wehl en Ruben van Boekel in Overasselt - gaan de investeringen in HyCare zelf dragen. “De prijs van de DANIC gelten zal er niet extra door worden verhoogd omdat we rekenen op efficiëntievoordelen”, benadrukt Giesen. “Met een tophygiëne zullen kiemen nog beter beheersbaar worden. Bovendien zullen de resultaten van deze extra inspanning doordruppelen naar de afnemers van onze opfokzeugen.”

Vervolgstap op SPF
Varkenshouder Frank van de Pavert, fokker van SPF DANIC gelten, zal in de loop van 2020 zijn opfokstal HyCare hebben gemaakt en consequent volgens die methode gaan werken. Hij is overtuigd van de meerwaarde van het hygiëneconcept en de toegevoegde waarde voor zijn bedrijf. “Het is een logische vervolgstap op het SPF worden in 2011. De basis is al heel gezond en HyCare zie ik als een soort fine-tuning van de interne bedrijfshygiëne. Hiermee bouwen we nog meer zekerheden in om dieren kerngezond  te houden. Bovendien is de discipline om strikt volgens protocollen te werken al aanwezig bij onszelf en ons personeel. Draagvlak bij iedereen is dag in dag uit nodig om het maximale eruit te halen.”

Over Next Genetix
Next Genetix in Wehl vermarkt DANIC genetica exclusief in Nederland en België. Frank van de Pavert in Wehl is kern- en subfokker van DANIC gelten met 1.100 fokzeugen en 4.500 gelten- en vleesvarkensplaatsen. Ruben van Boekel in Overasselt is zijn fokbedrijf aan het ombouwen naar een SPF-bedrijfsvoering met 550 fokzeugen en 1.200 opfokplaatsen. Hij gaat meteen HyCare opstarten.

Overige berichten

Save the date! Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid!

Dinsdag 1 oktober aanstaande vindt het 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid plaats. Het thema luidt: “Topsport en Darmgezondheid – Met Beestjes naar de Top!” We hebben voor u, als varkenshouder, een boeiend programma samengesteld met als doel uw bedrijf naar een hoger (gezondheid) niveau te tillen. Voor meer informatie en om u aan te melden, klik dan op onderstaande link. Let op: er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden Praktijksymposium
Lees meer

PIC-genetica vermindert de uitstoot van broeikasgassen bij Europese varkensvleesproducten met 7,7%.

Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat verbeterde varkensgenetica kan bijdragen aan een duurzamere productie van varkensvlees in Europa. Dit onderzoek, uitgevoerd door PIC in samenwerking met milieumodelleringsdeskundige Dr. Greg Thoma, toont aan dat het gebruik van volledige PIC-genetica bij varkens leidt tot een vermindering van 7,7% in broeikasgasemissies vergeleken met het Europese gemiddelde. Bovendien kunnen jaarlijkse genetische verbeteringen leiden tot een extra reductie van 0,66% in emissies. Deze bevindingen zijn gebaseerd op een gedetailleerde levenscyclusanalyse (LCA), die voldoet aan internationale normen (ISO 14040, 14044 en 14067), wat de betrouwbaarheid van de resultaten versterkt.
Lees meer

Sander ter Braak van Reuling Intervar over de PIC 408: ‘Duitsland is een vleesland, daar hoort een vleesrijk type bij’

Een aantal Duitse slachterijen heeft de uitbetaling aangepast om meer zware, bespierde varkens aan de slachthaak te krijgen. Dat is in Nederland niet onopgemerkt gebleven. Het biedt nog meer kansen voor de PIC 408, de Piétrain eindbeer van PIC, aldus Sander ter Braak van Reuling Intervar.
Lees meer