Samen aan de slag met lange staarten

Publicatiedatum: 24-05-2023

Het stelselmatig couperen van staarten bij biggen mag in 2030 niet meer. Ondanks dat er al enorm veel onderzoek gedaan is zijn veel varkenshouders nog niet klaar om de staarten van de varkens lang te laten. Daarom is het project ’Het kompas naar een lange varkensstaart’ gestart. Dit is een samenwerking van POV, Booijink Veevoeders, dierenartsenpraktijk Lintjeshof, PIC-NL en VKON. In dit project gaan varkenshouders samen op zoek naar praktische oplossingen om staartbijten te verminderen en te voorkomen. Het doel is om in studiegroepen thema’s als diergezondheid, huisvesting, klimaat, voeding, genetica en management te bespreken.

Doe je mee? Meld je dan hier aan.

 

Om staartbijten te voorkomen worden op de meeste varkensbedrijven staarten gecoupeerd. In de EU-wetgeving en in het actieprogramma 'vitalisering varkenshouderij' is opgenomen dat het couperen van staarten in 2030 beëindigd moet zijn.
Wanneer er zonder voorzorgsmaatregelen gestopt wordt met couperen, kan dit grote gevolgen hebben voor dierenwelzijn, diergezondheid en economisch welbevinden van varkenshouders. Kortom, tijd voor actie!
 
Studiegroepen lange staarten

 Wie

 Varkenshouders

 Wat

 Studieclubs om praktijkervaringen te delen 

 Waar

 Op verschillende locaties in Nederland (zowel fysiek als online)

 Hoe

 Met elkaar in gesprek, praktijkgericht, van elkaar leren, testen,   kennis bundelen en delen

 Wanneer

 Begin 2023 t/m eind 2024

Ben jij als varkenshouder geïnteresseerd om hier samen met collega’s ervaringen uit te wisselen of kennis op te doen? Lees hier voor meer informatie en het aanmeldformulier. 

             

 

Overige berichten

Deense zeug anno 2025 produceert zwaardere big

  “Een zeug moet gewoon goed op haar poten staan” Zo’n tien jaar geleden begon het imago van de Deense zeug wat rafelige randjes te vertonen en anno 2025 lijken de opvattingen en vooroordelen niet geheel verdwenen. Toch is dit niet helemaal terecht want in de afgelopen jaren heeft onder meer PIC de genetische basis van de Deens zeug behoorlijk verbeterd. „Iedere extra geboren big moet een slachtvarken worden.”
Lees meer

De waarde van een indexpunt in de varkenshouderij

  In de varkenshouderij is de genetische verbetering een cruciale factor voor winstgevendheid en productiviteit. Een genetische index is een belangrijk hulpmiddel dat varkenshouders helpt bij het nemen van beslissingen, omdat het een duidelijke maatstaf biedt voor het genetische potentieel van een dier. Dit artikel legt het concept en het belang van een index uit om de varkensproductie te optimaliseren.
Lees meer

Vrijloopkraamhokken – ervaringen uit Spanje!

  Er zijn wetgevende initiatieven genomen om kraamboxen voor zeugen te verbieden en het debat over vrijloopkraamhokken blijft doorgaan, ook al zijn de bestaande regels nog niet aangepast. Varkenshouders moeten zich dus afvragen: Past mijn zeugenlijn in dit systeem? Ervaringen uit Spanje laten zien dat met de juiste managementstrategie en de juiste zeug, hoge prestaties zeker mogelijk zijn in deze huisvestingssystemen.
Lees meer