Samen aan de slag met lange staarten

Publicatiedatum: 24-05-2023

Het stelselmatig couperen van staarten bij biggen mag in 2030 niet meer. Ondanks dat er al enorm veel onderzoek gedaan is zijn veel varkenshouders nog niet klaar om de staarten van de varkens lang te laten. Daarom is het project ’Het kompas naar een lange varkensstaart’ gestart. Dit is een samenwerking van POV, Booijink Veevoeders, dierenartsenpraktijk Lintjeshof, PIC-NL en VKON. In dit project gaan varkenshouders samen op zoek naar praktische oplossingen om staartbijten te verminderen en te voorkomen. Het doel is om in studiegroepen thema’s als diergezondheid, huisvesting, klimaat, voeding, genetica en management te bespreken.

Doe je mee? Meld je dan hier aan.

 

Om staartbijten te voorkomen worden op de meeste varkensbedrijven staarten gecoupeerd. In de EU-wetgeving en in het actieprogramma 'vitalisering varkenshouderij' is opgenomen dat het couperen van staarten in 2030 beëindigd moet zijn.
Wanneer er zonder voorzorgsmaatregelen gestopt wordt met couperen, kan dit grote gevolgen hebben voor dierenwelzijn, diergezondheid en economisch welbevinden van varkenshouders. Kortom, tijd voor actie!
 
Studiegroepen lange staarten

 Wie

 Varkenshouders

 Wat

 Studieclubs om praktijkervaringen te delen 

 Waar

 Op verschillende locaties in Nederland (zowel fysiek als online)

 Hoe

 Met elkaar in gesprek, praktijkgericht, van elkaar leren, testen,   kennis bundelen en delen

 Wanneer

 Begin 2023 t/m eind 2024

Ben jij als varkenshouder geïnteresseerd om hier samen met collega’s ervaringen uit te wisselen of kennis op te doen? Lees hier voor meer informatie en het aanmeldformulier. 

             

 

Overige berichten

Prestaties in de praktijk als basis voor genetische vooruitgang

Fokkerij-organisatie PIC zet voor de fokwaardeschatting voor zowel beren- als zeugenlijnen in op gegevens van commerciële bedrijven. “Door data hieruit te combineren met data uit de kernfokkerij krijgen we een nauwkeurigere fokwaardeschatting en kunnen we betere selectiebeslissingen maken”, vertelt PIC-geneticus Saskia Bloemhof-Abma. “Zeker als het gaat om vitaliteit en robuustheid merken we de voordelen hiervan."  
Lees meer

Beter rendement door planmatige inzet gelten

Een goede geltenopfok is van groot belang voor de latere prestaties van de dieren. Gaat het mis in de opfokperiode, dan kan dit leiden tot vruchtbaarheidsproblemen op latere leeftijd. En is daarmee een onverwachtse kostenpost. Het is daarom van belang om een planmatige aanpak te hanteren om de gelten op het juiste moment te kunnen insemineren.
Lees meer

Stal krijgt tweede leven op SPF-fokbedrijf

Op de locatie van fokbedrijf Elite Varkens/PIC-NL in Diessen wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe zeugenstal. Op deze locatie brengt Elite voor PIC al jaren de fokgelten groot en  worden hier de “Cambourough next generation” zeugen geboren. Bijzonder is dat de stal gerecycled is; dus elders gedemonteerd en opnieuw gebouwd. De zonen van de directeuren van PIC-NL hebben de operatie geleid: Joep van der Meijden en Ruud Welvaarts.
Lees meer