Samen aan de slag met lange staarten

Publicatiedatum: 24-05-2023

Het stelselmatig couperen van staarten bij biggen mag in 2030 niet meer. Ondanks dat er al enorm veel onderzoek gedaan is zijn veel varkenshouders nog niet klaar om de staarten van de varkens lang te laten. Daarom is het project ’Het kompas naar een lange varkensstaart’ gestart. Dit is een samenwerking van POV, Booijink Veevoeders, dierenartsenpraktijk Lintjeshof, PIC-NL en VKON. In dit project gaan varkenshouders samen op zoek naar praktische oplossingen om staartbijten te verminderen en te voorkomen. Het doel is om in studiegroepen thema’s als diergezondheid, huisvesting, klimaat, voeding, genetica en management te bespreken.

Doe je mee? Meld je dan hier aan.

 

Om staartbijten te voorkomen worden op de meeste varkensbedrijven staarten gecoupeerd. In de EU-wetgeving en in het actieprogramma 'vitalisering varkenshouderij' is opgenomen dat het couperen van staarten in 2030 beëindigd moet zijn.
Wanneer er zonder voorzorgsmaatregelen gestopt wordt met couperen, kan dit grote gevolgen hebben voor dierenwelzijn, diergezondheid en economisch welbevinden van varkenshouders. Kortom, tijd voor actie!
 
Studiegroepen lange staarten

 Wie

 Varkenshouders

 Wat

 Studieclubs om praktijkervaringen te delen 

 Waar

 Op verschillende locaties in Nederland (zowel fysiek als online)

 Hoe

 Met elkaar in gesprek, praktijkgericht, van elkaar leren, testen,   kennis bundelen en delen

 Wanneer

 Begin 2023 t/m eind 2024

Ben jij als varkenshouder geïnteresseerd om hier samen met collega’s ervaringen uit te wisselen of kennis op te doen? Lees hier voor meer informatie en het aanmeldformulier. 

             

 

Overige berichten

Optimale adaptatie opfokgelten; hanteer een langere cooldown periode!

Bij het introduceren van opfokgelten in een zeugenstapel is een goede adaptatie noodzakelijk om de gezondheid van de gelten gelijk te krijgen met de gezondheidsstatus van de zeugen.  Dit is van belang bij externe aankoop van opfokgelten, maar óók bij de introductie van opfokgelten vanuit eigen aanfok.
Lees meer

Duurzame berenkeuzes in de biologische varkenshouderij: PIC 800, PIC 408 & PIC410

Een weloverwogen keuze van beren is de hoeksteen van succes in de biologische varkenshouderij, met een directe impact op het welzijn van de dieren en de kwaliteit van het eindproduct. Deze beslissing heeft uiteraard ook aanzienlijke invloed op het dierenwelzijn, de efficiëntie, de kwaliteit van het vlees en de algehele duurzaamheid van het bedrijf. Drie populaire berenopties die vaak worden overwogen zijn de PIC 800, de PIC 408 en de PIC 410.
Lees meer

Varkenshouder Mark Steentjes tevreden over depop-repop

‘Ik had het veel eerder moeten doen’ In december 2021 is Mark Steentjes uit het Gelderse Etten opgestart met een nieuwe zeugenstapel. De varkenshouder kijkt twee jaar later terug op een geslaagde operatie. “Ik had het alleen veel eerder moeten doen.”
Lees meer