Samen aan de slag met lange staarten

Publicatiedatum: 24-05-2023

Het stelselmatig couperen van staarten bij biggen mag in 2030 niet meer. Ondanks dat er al enorm veel onderzoek gedaan is zijn veel varkenshouders nog niet klaar om de staarten van de varkens lang te laten. Daarom is het project ’Het kompas naar een lange varkensstaart’ gestart. Dit is een samenwerking van POV, Booijink Veevoeders, dierenartsenpraktijk Lintjeshof, PIC-NL en VKON. In dit project gaan varkenshouders samen op zoek naar praktische oplossingen om staartbijten te verminderen en te voorkomen. Het doel is om in studiegroepen thema’s als diergezondheid, huisvesting, klimaat, voeding, genetica en management te bespreken.

Doe je mee? Meld je dan hier aan.

 

Om staartbijten te voorkomen worden op de meeste varkensbedrijven staarten gecoupeerd. In de EU-wetgeving en in het actieprogramma 'vitalisering varkenshouderij' is opgenomen dat het couperen van staarten in 2030 beëindigd moet zijn.
Wanneer er zonder voorzorgsmaatregelen gestopt wordt met couperen, kan dit grote gevolgen hebben voor dierenwelzijn, diergezondheid en economisch welbevinden van varkenshouders. Kortom, tijd voor actie!
 
Studiegroepen lange staarten

 Wie

 Varkenshouders

 Wat

 Studieclubs om praktijkervaringen te delen 

 Waar

 Op verschillende locaties in Nederland (zowel fysiek als online)

 Hoe

 Met elkaar in gesprek, praktijkgericht, van elkaar leren, testen,   kennis bundelen en delen

 Wanneer

 Begin 2023 t/m eind 2024

Ben jij als varkenshouder geïnteresseerd om hier samen met collega’s ervaringen uit te wisselen of kennis op te doen? Lees hier voor meer informatie en het aanmeldformulier. 

             

 

Overige berichten

PIC®800: nieuwe eindbeer voor marktconcept Varken op z'n Best

De PIC®800 is de beste beerkeuze voor varkenshouders die eigenschappen als robuustheid en efficiënte groei hoog in het vaandel hebben staan. De PIC®800  wordt naast toename van de groei gefokt op een betere overleving in de stal. Dit verhoogt het gebruiksgemak en rendement voor de varkenshouder.  
Lees meer

Camborough Next Generation: lagere zeugenuitval dan het landelijk gemiddelde!

Bij het kiezen van de juiste zeug is de doelstelling de beste resultaten te behalen. Zeugenuitval is één van de harde parameters die voor topresultaten zorgt en ook laat zien hoe gezond een zeugenstapel is. In onderstaande grafiek worden de uitvalspercentages vergeleken tussen de Camborough Next Generation en het landelijk gemiddelde. Het laat zien waarom deze zeug dé juiste keuze is voor uw succes.
Lees meer

Topresultaten bij kruisen Danic- en Camborough-zeugen

“Onze Camborough-zeugen geven niet de meeste biggen, maar zeker wel de beste vleesvarkens”, vertellen zeugenhouders in Pig Business. “Door deze zeugen te combineren met Deense zeugen - die bekend staan om het groot aantal levend geboren biggen - hebben we het beste van beide gecombineerd.”
Lees meer