Samen aan de slag met lange staarten

Publicatiedatum: 24-05-2023

Het stelselmatig couperen van staarten bij biggen mag in 2030 niet meer. Ondanks dat er al enorm veel onderzoek gedaan is zijn veel varkenshouders nog niet klaar om de staarten van de varkens lang te laten. Daarom is het project ’Het kompas naar een lange varkensstaart’ gestart. Dit is een samenwerking van POV, Booijink Veevoeders, dierenartsenpraktijk Lintjeshof, PIC-NL en VKON. In dit project gaan varkenshouders samen op zoek naar praktische oplossingen om staartbijten te verminderen en te voorkomen. Het doel is om in studiegroepen thema’s als diergezondheid, huisvesting, klimaat, voeding, genetica en management te bespreken.

Doe je mee? Meld je dan hier aan.

 

Om staartbijten te voorkomen worden op de meeste varkensbedrijven staarten gecoupeerd. In de EU-wetgeving en in het actieprogramma 'vitalisering varkenshouderij' is opgenomen dat het couperen van staarten in 2030 beëindigd moet zijn.
Wanneer er zonder voorzorgsmaatregelen gestopt wordt met couperen, kan dit grote gevolgen hebben voor dierenwelzijn, diergezondheid en economisch welbevinden van varkenshouders. Kortom, tijd voor actie!
 
Studiegroepen lange staarten

 Wie

 Varkenshouders

 Wat

 Studieclubs om praktijkervaringen te delen 

 Waar

 Op verschillende locaties in Nederland (zowel fysiek als online)

 Hoe

 Met elkaar in gesprek, praktijkgericht, van elkaar leren, testen,   kennis bundelen en delen

 Wanneer

 Begin 2023 t/m eind 2024

Ben jij als varkenshouder geïnteresseerd om hier samen met collega’s ervaringen uit te wisselen of kennis op te doen? Lees hier voor meer informatie en het aanmeldformulier. 

             

 

Overige berichten

Goed nieuws: meer gelten halen de derde cyclus!

PIC heeft een nieuw kenmerk opgenomen in de fokkerij: reproductiesucces. Dat leidt tot een maximaal aantal gelten dat de derde cyclus zonder vruchtbaarheidsproblemen behaalt. Zeugenhouders merken dat daardoor de vroege afvoer van zeugen daalt, minder opfokgelten nodig zijn en uiteindelijk resultaten verder verbeteren.
Lees meer

Ga voor het maximale rendement: kies voor Profit Max!

De afgelopen jaren is er een groeiende interesse naar hoogwaardige vleesvarkens, waarbij gezondheid ongetwijfeld het belangrijkste bestanddeel is. Afhankelijk van de marktvraag speelt genetica ook een cruciale rol, met goede mest- en slachteigenschappen en uniformiteit als essentiële factoren.
Lees meer

Stage bij Next Genetix - PIC-NL

Mijn naam is Simon Klein Gebbinck. Ik ben 23 jaar en woon in de Achterhoek in het kleine dorp Vragender. Momenteel zit ik in de afronding van mijn stage bij het team van Next Genetix en PIC-NL.  
Lees meer