Structuur in de geltenopfok resulteert in hoog afbigpercentage
Publicatiedatum: 04-05-2022
Molenaars Fokbedrijf in Markelo heeft 3000 zeugen. Het bedrijf werkt met Camborough-opfokgelten van het subfokbedrijf Elite Varkens in Diessen. “De structuur in de geltenopfok is leidend”, zegt Marc Schuttevaar.
“Voor een gestroomlijnde invoer van gelten is een goede communicatie met het subfokbedrijf essentieel. De geplande aantallen per dekweek worden ver vooruit vastgesteld. Hierover mag geen miscommunicatie ontstaan”, weet Schuttevaar, medewerker bij Molenaars Fokbedrijf, uit ervaring.
Gelijktijdig inseminatiemoment
Zodra de opfokgelten op het bedrijf in Markelo aankomen, gaan ze eerst naar de quarantainestal. De gelten verhuizen 25 dagen voor de geplande inseminatiedag naar individuele ligboxen. Om ze aan Regumate te laten wennen, krijgen de gelten 2 dagen achtereen op het zelfde tijdstip siroop. Na deze dagen krijgen ze 18 dagen Regumate om zo een gelijktijdig inseminatiemoment te creëren. Vijf dagen voor inseminatie gaat deze groep gelten naar de dekstal. Het streven is om de gelten tussen 220 en 240 dagen te dekken.
Wekelijks wegen
Ter controle worden elke dekweek zes gelten gewogen. De twee zwaarste, twee gemiddelde en de twee lichtste gelten worden geselecteerd en gewogen. Dit gebeurt voorafgaand aan het verzetmoment naar de dekstal om zo min mogelijk onrust te veroorzaken. “Wij streven naar een gewicht van 140 tot en met 160 kg per gelt.”
Arbeid besparen
Schuttevaar: “Voor het gebruik van de Regumate en alle verzetmomenten is een protocol opgesteld. Dit helpt om altijd duidelijkheid te hebben per geltengroep. Voorheen werden de gelten nog met een beer gestimuleerd en ter plekke geïnsemineerd. Met de verandering van de werkwijze besparen we veel arbeid. Arbeid die we nu op andere plekken in het bedrijf kunnen inzetten.”
Hoog afbigpercentage
“Deze structurele aanpak resulteert in geweldige cijfers waar we trots op zijn. Het aantal levend geboren is 15,6 biggen per worp. Het afbigpercentage is 95% over 542 worpen.”
Spekdikte meten
“Om een totaalbeeld te krijgen, meten we nu al geruime tijd de spekdikte bij de gelten. Namelijk bij binnenkomst in de kraamstal, in de dekstal en bij vijf weken dracht. De meting voeren we uit met de Calliper en spekdiktemeter. We willen zeker weten dat de gelten niet te veel in conditie achteruit zijn gegaan na de kraamperiode en in topvorm zijn voor de volgende dracht.”
Prestaties in de praktijk als basis voor genetische vooruitgang
Fokkerij-organisatie PIC zet voor de fokwaardeschatting voor zowel beren- als zeugenlijnen in op gegevens van commerciële bedrijven. “Door data hieruit te combineren met data uit de kernfokkerij krijgen we een nauwkeurigere fokwaardeschatting en kunnen we betere selectiebeslissingen maken”, vertelt PIC-geneticus Saskia Bloemhof-Abma. “Zeker als het gaat om vitaliteit en robuustheid merken we de voordelen hiervan."
Lees meer
Beter rendement door planmatige inzet gelten
Een goede geltenopfok is van groot belang voor de latere prestaties van de dieren. Gaat het mis in de opfokperiode, dan kan dit leiden tot vruchtbaarheidsproblemen op latere leeftijd. En is daarmee een onverwachtse kostenpost. Het is daarom van belang om een planmatige aanpak te hanteren om de gelten op het juiste moment te kunnen insemineren.
Lees meer
Stal krijgt tweede leven op SPF-fokbedrijf
Op de locatie van fokbedrijf Elite Varkens/PIC-NL in Diessen wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe zeugenstal. Op deze locatie brengt Elite voor PIC al jaren de fokgelten groot en worden hier de “Cambourough next generation” zeugen geboren. Bijzonder is dat de stal gerecycled is; dus elders gedemonteerd en opnieuw gebouwd. De zonen van de directeuren van PIC-NL hebben de operatie geleid: Joep van der Meijden en Ruud Welvaarts.
Lees meer