Structuur in de geltenopfok resulteert in hoog afbigpercentage

Publicatiedatum: 04-05-2022


Molenaars Fokbedrijf in Markelo heeft 3000 zeugen. Het bedrijf werkt met Camborough-opfokgelten van het subfokbedrijf Elite Varkens in Diessen. “De structuur in de geltenopfok is leidend”, zegt Marc Schuttevaar.

“Voor een gestroomlijnde invoer van gelten is een goede communicatie met het subfokbedrijf essentieel. De geplande aantallen per dekweek worden ver vooruit vastgesteld. Hierover mag geen miscommunicatie ontstaan”, weet Schuttevaar, medewerker bij Molenaars Fokbedrijf, uit ervaring.

Gelijktijdig inseminatiemoment
Zodra de opfokgelten op het bedrijf in Markelo aankomen, gaan ze eerst naar de quarantainestal. De gelten verhuizen 25 dagen voor de geplande inseminatiedag naar individuele ligboxen. Om ze aan Regumate te laten wennen, krijgen de gelten 2 dagen achtereen op het zelfde tijdstip siroop. Na deze dagen krijgen ze 18 dagen Regumate om zo een gelijktijdig inseminatiemoment te creëren. Vijf dagen voor inseminatie gaat deze groep gelten naar de dekstal. Het streven is om de gelten tussen 220 en 240 dagen te dekken.  

Wekelijks wegen
Ter controle worden elke dekweek zes gelten gewogen. De twee zwaarste, twee gemiddelde en de twee lichtste gelten worden geselecteerd en gewogen. Dit gebeurt voorafgaand aan het verzetmoment naar de dekstal om zo min mogelijk onrust te veroorzaken. “Wij streven naar een gewicht van 140 tot en met 160 kg per gelt.” 

Arbeid besparen
Schuttevaar: “Voor het gebruik van de Regumate en alle verzetmomenten is een protocol opgesteld. Dit helpt om altijd duidelijkheid te hebben per geltengroep. Voorheen werden de gelten nog met een beer gestimuleerd en ter plekke geïnsemineerd. Met de verandering van de werkwijze besparen we veel arbeid. Arbeid die we nu op andere plekken in het bedrijf kunnen inzetten.”

Hoog afbigpercentage
“Deze structurele aanpak resulteert in geweldige cijfers waar we trots op zijn. Het aantal levend geboren is 15,6 biggen per worp. Het afbigpercentage is 95% over 542 worpen.”  

Spekdikte meten
“Om een totaalbeeld te krijgen, meten we nu al geruime tijd de spekdikte bij de gelten. Namelijk bij binnenkomst in de kraamstal, in de dekstal en bij vijf weken dracht. De meting voeren we uit met de Calliper en spekdiktemeter. We willen zeker weten dat de gelten niet te veel in conditie achteruit zijn gegaan na de kraamperiode en in topvorm zijn voor de volgende dracht.”  

Overige berichten

Terugblik: 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid

Microbioom van de darm speelt op vele vlakken een rol Wetenschappers komen er steeds meer achter dat het microbioom van de darmen – of het nu gaat om dat van de mens of dat van het varken – enorm belangrijk is op zowel het fysieke als het mentale vlak. Er zijn ook veel raakvlakken tussen mens en varken: zoveel werd dinsdag wel duidelijk tijdens het 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheidszorg.
Lees meer

Depop - repop: terugkijken met Mark Steentjes

Meerdere klanten hebben inmiddels succesvolle depop-repop op hun bedrijf ingezet. Zo ook Mark Steentjes uit het Gelderse Etten. Tijdens het Symposium Hogere Varkensgezondheid vertelde hij al hoe dat op zijn bedrijf succesvol uitgepakt heeft. Klik op onderstaande link voor de video waar Mark een blik in zijn stal toont en vertelt over zijn werkplezier en het hogere rendement.  
Lees meer

Dutch Pork & Poultry Hardenberg en Euro Tier 2024

We kijken terug op succesvolle en drukbezochte dagen in Hardenberg en Hannover. Onze relaties wisten ons goed te vinden en er zijn vele prettige gesprekken geweest. Het delen van innovaties en kennis van PIC blijft zoals altijd een speerpunt binnen ons bedrijf. Tot volgend jaar 15 en 16 oktober in Den Bosch waar we u hopen te ontmoeten tijdens de volgende editie van Dutch Pork & Poultry.  
Lees meer