Terugblik: Studiereis jonge ondernemers naar Spanje

Publicatiedatum: 11-04-2025

 

Jonge varkenshouders op studiereis naar Spanje!

Eind Maart vertrok een enthousiaste groep jonge ondernemers uit de varkenshouderij naar Spanje voor een inspirerende studietrip, georganiseerd door PIC-NL en Denkavit. Een week vol kennisuitwisseling, innovatie én mooie ontmoetingen!

We brachten bezoeken aan moderne varkensbedrijven die werken met vrijloopkraamhokken en slimme voersystemen. Ook kregen we een uniek kijkje achter de schermen bij Rotecna, waar we het productieproces van staltechniek van dichtbij konden volgen.

Een ander hoogtepunt was ons bezoek aan de FIGAN-vakbeurs in Zaragoza, waar we volop inspiratie opdeden over de nieuwste trends in de sector. Naast het inhoudelijke programma was er uiteraard ook ruimte om ervaringen uit te wisselen, nieuwe connecties te maken en te genieten van al het moois dat Spanje te bieden heeft.

Een onvergetelijke reis waarin kennis, innovatie en plezier hand in hand gingen!

Overige berichten

Deense zeug anno 2025 produceert zwaardere big

  “Een zeug moet gewoon goed op haar poten staan” Zo’n tien jaar geleden begon het imago van de Deense zeug wat rafelige randjes te vertonen en anno 2025 lijken de opvattingen en vooroordelen niet geheel verdwenen. Toch is dit niet helemaal terecht want in de afgelopen jaren heeft onder meer PIC de genetische basis van de Deens zeug behoorlijk verbeterd. „Iedere extra geboren big moet een slachtvarken worden.”
Lees meer

De waarde van een indexpunt in de varkenshouderij

  In de varkenshouderij is de genetische verbetering een cruciale factor voor winstgevendheid en productiviteit. Een genetische index is een belangrijk hulpmiddel dat varkenshouders helpt bij het nemen van beslissingen, omdat het een duidelijke maatstaf biedt voor het genetische potentieel van een dier. Dit artikel legt het concept en het belang van een index uit om de varkensproductie te optimaliseren.
Lees meer

Vrijloopkraamhokken – ervaringen uit Spanje!

  Er zijn wetgevende initiatieven genomen om kraamboxen voor zeugen te verbieden en het debat over vrijloopkraamhokken blijft doorgaan, ook al zijn de bestaande regels nog niet aangepast. Varkenshouders moeten zich dus afvragen: Past mijn zeugenlijn in dit systeem? Ervaringen uit Spanje laten zien dat met de juiste managementstrategie en de juiste zeug, hoge prestaties zeker mogelijk zijn in deze huisvestingssystemen.
Lees meer