Topresultaten bij kruisen Danic- en Camborough-zeugen

Publicatiedatum: 15-12-2022


“Onze Camborough-zeugen geven niet de meeste biggen, maar zeker wel de beste vleesvarkens”, vertellen zeugenhouders in Pig Business. “Door deze zeugen te combineren met Deense zeugen - die bekend staan om het groot aantal levend geboren biggen - hebben we het beste van beide gecombineerd.”

Grotere worp
Marc van Erp, varkenshouder in St. Oedenrode en één van de eerste gebruikers van de kruising, is enthousiast. “Het aantal levend geboren biggen steeg binnen twee jaar van 14,5 naar 16,3 biggen per worp. Ook groeien de opfokgelten opvallend harder dan verwacht.”

Duidelijk sterker beenwerk
Ook Jan Vogels, zeugenhouder in Erp, ziet de voordelen van de kruising terug in zijn stallen. “Mijn Deense zeugen gaven veel levend geboren biggen, maar de robuustheid van de zeugen bleef achter. Sinds ik de 02- en 03-lijn van PIC in de rotatie heb opgenomen, hebben de zeugen duidelijk sterker beenwerk en komen kreupele varkens nauwelijks meer voor.”

Meer weten over de kruising van Danic- en PIC-zeugen, en de ervaringen van Marc en Jan met deze kruising? Lees het hele artikel van Pig Business hier.

Overige berichten

Prestaties in de praktijk als basis voor genetische vooruitgang

Fokkerij-organisatie PIC zet voor de fokwaardeschatting voor zowel beren- als zeugenlijnen in op gegevens van commerciële bedrijven. “Door data hieruit te combineren met data uit de kernfokkerij krijgen we een nauwkeurigere fokwaardeschatting en kunnen we betere selectiebeslissingen maken”, vertelt PIC-geneticus Saskia Bloemhof-Abma. “Zeker als het gaat om vitaliteit en robuustheid merken we de voordelen hiervan."  
Lees meer

Beter rendement door planmatige inzet gelten

Een goede geltenopfok is van groot belang voor de latere prestaties van de dieren. Gaat het mis in de opfokperiode, dan kan dit leiden tot vruchtbaarheidsproblemen op latere leeftijd. En is daarmee een onverwachtse kostenpost. Het is daarom van belang om een planmatige aanpak te hanteren om de gelten op het juiste moment te kunnen insemineren.
Lees meer

Stal krijgt tweede leven op SPF-fokbedrijf

Op de locatie van fokbedrijf Elite Varkens/PIC-NL in Diessen wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe zeugenstal. Op deze locatie brengt Elite voor PIC al jaren de fokgelten groot en  worden hier de “Cambourough next generation” zeugen geboren. Bijzonder is dat de stal gerecycled is; dus elders gedemonteerd en opnieuw gebouwd. De zonen van de directeuren van PIC-NL hebben de operatie geleid: Joep van der Meijden en Ruud Welvaarts.
Lees meer