Topresultaten bij kruisen Danic- en Camborough-zeugen

Publicatiedatum: 06-07-2023


“Onze Camborough-zeugen geven niet de meeste biggen, maar zeker wel de beste vleesvarkens”, vertellen zeugenhouders in Pig Business. “Door deze zeugen te combineren met Deense zeugen - die bekend staan om het groot aantal levend geboren biggen - hebben we het beste van beide gecombineerd.”

Grotere worp
Marc van Erp, varkenshouder in St. Oedenrode en één van de eerste gebruikers van de kruising, is enthousiast. “Het aantal levend geboren biggen steeg binnen twee jaar van 14,5 naar 16,3 biggen per worp. Ook groeien de opfokgelten opvallend harder dan verwacht.”

Duidelijk sterker beenwerk
Ook Jan Vogels, zeugenhouder in Erp, ziet de voordelen van de kruising terug in zijn stallen. “Mijn Deense zeugen gaven veel levend geboren biggen, maar de robuustheid van de zeugen bleef achter. Sinds ik de 02- en 03-lijn van PIC in de rotatie heb opgenomen, hebben de zeugen duidelijk sterker beenwerk en komen kreupele varkens nauwelijks meer voor.”

Meer weten over de kruising van Danic- en PIC-zeugen, en de ervaringen van Marc en Jan met deze kruising? Lees het hele artikel van Pig Business hier.

Overige berichten

Overige berichten

Varkenshouder Mark Steentjes tevreden over depop-repop

‘Ik had het veel eerder moeten doen’ In december 2021 is Mark Steentjes uit het Gelderse Etten opgestart met een nieuwe zeugenstapel. De varkenshouder kijkt twee jaar later terug op een geslaagde operatie. “Ik had het alleen veel eerder moeten doen.”
Lees meer

Bio keten: Best Star Meat, kiest voor de PIC410 eindbeer

De biologische keten van Best Star Meat heeft gekozen voor de PIC410 als eindbeer.
Lees meer

Het bewezen voordeel van lagere zeugenuitval in de varkenshouderij

Innovatieve kerngetallen voor betere resultaten Binnen de varkenshouderij is een van de meest significante uitdagingen de beperking van zeugenuitval. Een lage zeugenuitval is niet alleen economisch voordelig voor varkenshouders, maar het draagt ook bij aan het welzijn van de dieren.
Lees meer