Topresultaten bij kruisen Danic- en Camborough-zeugen

Publicatiedatum: 15-12-2022


“Onze Camborough-zeugen geven niet de meeste biggen, maar zeker wel de beste vleesvarkens”, vertellen zeugenhouders in Pig Business. “Door deze zeugen te combineren met Deense zeugen - die bekend staan om het groot aantal levend geboren biggen - hebben we het beste van beide gecombineerd.”

Grotere worp
Marc van Erp, varkenshouder in St. Oedenrode en één van de eerste gebruikers van de kruising, is enthousiast. “Het aantal levend geboren biggen steeg binnen twee jaar van 14,5 naar 16,3 biggen per worp. Ook groeien de opfokgelten opvallend harder dan verwacht.”

Duidelijk sterker beenwerk
Ook Jan Vogels, zeugenhouder in Erp, ziet de voordelen van de kruising terug in zijn stallen. “Mijn Deense zeugen gaven veel levend geboren biggen, maar de robuustheid van de zeugen bleef achter. Sinds ik de 02- en 03-lijn van PIC in de rotatie heb opgenomen, hebben de zeugen duidelijk sterker beenwerk en komen kreupele varkens nauwelijks meer voor.”

Meer weten over de kruising van Danic- en PIC-zeugen, en de ervaringen van Marc en Jan met deze kruising? Lees het hele artikel van Pig Business hier.

Overige berichten

Stijgende biggenprijs geeft ruimte voor depop-repop

De huidige markt van stijgende biggenprijzen geeft vermeerderaars meer financiële armslag. Het maakt een verdere ontwikkeling van het bedrijf mogelijk bijvoorbeeld door de diergezondheid structureel te verhogen. Dit is hét moment om over depop-repop met SPF-dieren na te denken en met elkaar in gesprek te gaan.
Lees meer

Update nieuwbouw PIC-stal Diessen

In Diessen bouwt PIC-NL het nieuwe subfokbedrijf Elite varkens. Dit bedrijf wordt een SPF-locatie voor de opfok van Camborough 'new generation' gelten; een kruisingsproduct van PIC Lijn 03 (Large White) en PIC Lijn 04  (Deense Landras).
Lees meer

Kennismaken met Marc Schuttevaar

Mijn naam is Marc Schuttevaar. Ik ben 28 jaar en woon in het Twentse Vriezenveen. Ik heb Livestock Management gestudeerd aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. Tijdens deze studie was ik al werkzaam bij vermeerderingsbedrijf Elite Molenaarsfokbedrijf in Markelo. Hier heb ik met veel plezier gewerkt met PIC-NL en Next Genetix.
Lees meer