Update nieuwbouw PIC-stal Diessen

Publicatiedatum: 16-12-2022


In Diessen bouwt PIC-NL het nieuwe subfokbedrijf Elite varkens. Dit bedrijf wordt een SPF-locatie voor de opfok van Camborough 'new generation' gelten; een kruisingsproduct van PIC Lijn 03 (Large White) en PIC Lijn 04  (Deense Landras).

De bouw bevindt zich in een vergevorderd stadium. De eerste zuivere PIC Lijn 03 gelten liggen zelfs al in de naastgelegen, bestaande opfokstal. Daarnaast worden Top PIC lijn 03 zeugen binnenkort aangevoerd vanuit de Duitse vestiging van Elite varkens BV.

Kraam-opfokhokken
Het dak waaronder de gehele productie en opfok van de Camborough 'new generation' dieren plaatsvindt, is nu volledig dicht. De drachtstal zal binnen enkele weken in gebruik genomen worden. Op dit moment wordt de inventaris van de kraam-opfokhokken gemonteerd, ook deze hokken zijn snel gebruiksklaar. De eerste dieren zijn gedekt, wat betekent dat de eerste biggen in februari 2023 komen.

 

Duurzame warmtepomp
Als onderdeel van de vele energiebesparende maatregelen in de stal zal, naast luchtwassers, ook een warmtepomp worden geïnstalleerd. Uit het water dat retour komt van de luchtwasser, zal hiermee warmte teruggewonnen worden. De ingebruikname van deze warmtepomp staat voor de komende weken gepland.

 

 

Overige berichten

Prestaties in de praktijk als basis voor genetische vooruitgang

Fokkerij-organisatie PIC zet voor de fokwaardeschatting voor zowel beren- als zeugenlijnen in op gegevens van commerciële bedrijven. “Door data hieruit te combineren met data uit de kernfokkerij krijgen we een nauwkeurigere fokwaardeschatting en kunnen we betere selectiebeslissingen maken”, vertelt PIC-geneticus Saskia Bloemhof-Abma. “Zeker als het gaat om vitaliteit en robuustheid merken we de voordelen hiervan."  
Lees meer

Beter rendement door planmatige inzet gelten

Een goede geltenopfok is van groot belang voor de latere prestaties van de dieren. Gaat het mis in de opfokperiode, dan kan dit leiden tot vruchtbaarheidsproblemen op latere leeftijd. En is daarmee een onverwachtse kostenpost. Het is daarom van belang om een planmatige aanpak te hanteren om de gelten op het juiste moment te kunnen insemineren.
Lees meer

Stal krijgt tweede leven op SPF-fokbedrijf

Op de locatie van fokbedrijf Elite Varkens/PIC-NL in Diessen wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe zeugenstal. Op deze locatie brengt Elite voor PIC al jaren de fokgelten groot en  worden hier de “Cambourough next generation” zeugen geboren. Bijzonder is dat de stal gerecycled is; dus elders gedemonteerd en opnieuw gebouwd. De zonen van de directeuren van PIC-NL hebben de operatie geleid: Joep van der Meijden en Ruud Welvaarts.
Lees meer