Volledig DNA van ruim 8.000 varkens in kaart gebracht
Publicatiedatum: 10-03-20202,7 miljard basisparen in het genoom van een varken
Genomic selection is inmiddels gemeengoed in de fokkerij. Waar bij traditionele genomic selection per varken zo’n 60.000 basisparen in kaart worden gebracht, worden er bij volledige genomic sequencing ongeveer 2,7 miljard basisparen per varken in beeld gebracht.
“Dit vraagt een enorme computercapaciteit en kost dus veel geld”, legt Saskia Bloemhof-Abma van PIC uit. “Tegelijkertijd biedt het enorme mogelijkheden om in de fokkerij sneller vooruitgang te boeken.” PIC bracht inmiddels van ruim 8.000 varkens het volledige genoom in kaart. “Hierin lopen wij wereldwijd voorop.” Door de genetische profielen te koppelen aan de daadwerkelijke prestaties van dieren krijg je veel nieuwe informatie. Daarmee kun je veel sneller heel betrouwbare fokwaarden berekenen en daarmee de snelste genetische vooruitgang realiseren.
Prestaties in de praktijk als basis voor genetische vooruitgang
Fokkerij-organisatie PIC zet voor de fokwaardeschatting voor zowel beren- als zeugenlijnen in op gegevens van commerciële bedrijven. “Door data hieruit te combineren met data uit de kernfokkerij krijgen we een nauwkeurigere fokwaardeschatting en kunnen we betere selectiebeslissingen maken”, vertelt PIC-geneticus Saskia Bloemhof-Abma. “Zeker als het gaat om vitaliteit en robuustheid merken we de voordelen hiervan."
Lees meer
Beter rendement door planmatige inzet gelten
Een goede geltenopfok is van groot belang voor de latere prestaties van de dieren. Gaat het mis in de opfokperiode, dan kan dit leiden tot vruchtbaarheidsproblemen op latere leeftijd. En is daarmee een onverwachtse kostenpost. Het is daarom van belang om een planmatige aanpak te hanteren om de gelten op het juiste moment te kunnen insemineren.
Lees meer
Stal krijgt tweede leven op SPF-fokbedrijf
Op de locatie van fokbedrijf Elite Varkens/PIC-NL in Diessen wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe zeugenstal. Op deze locatie brengt Elite voor PIC al jaren de fokgelten groot en worden hier de “Cambourough next generation” zeugen geboren. Bijzonder is dat de stal gerecycled is; dus elders gedemonteerd en opnieuw gebouwd. De zonen van de directeuren van PIC-NL hebben de operatie geleid: Joep van der Meijden en Ruud Welvaarts.
Lees meer