Volledig DNA van ruim 8.000 varkens in kaart gebracht
Publicatiedatum: 10-03-20202,7 miljard basisparen in het genoom van een varken
Genomic selection is inmiddels gemeengoed in de fokkerij. Waar bij traditionele genomic selection per varken zo’n 60.000 basisparen in kaart worden gebracht, worden er bij volledige genomic sequencing ongeveer 2,7 miljard basisparen per varken in beeld gebracht.
“Dit vraagt een enorme computercapaciteit en kost dus veel geld”, legt Saskia Bloemhof-Abma van PIC uit. “Tegelijkertijd biedt het enorme mogelijkheden om in de fokkerij sneller vooruitgang te boeken.” PIC bracht inmiddels van ruim 8.000 varkens het volledige genoom in kaart. “Hierin lopen wij wereldwijd voorop.” Door de genetische profielen te koppelen aan de daadwerkelijke prestaties van dieren krijg je veel nieuwe informatie. Daarmee kun je veel sneller heel betrouwbare fokwaarden berekenen en daarmee de snelste genetische vooruitgang realiseren.

Overige berichten
Varkenshouder Mark Steentjes tevreden over depop-repop

‘Ik had het veel eerder moeten doen’
In december 2021 is Mark Steentjes uit het Gelderse Etten opgestart met een nieuwe zeugenstapel. De varkenshouder kijkt twee jaar later terug op een geslaagde operatie. “Ik had het alleen veel eerder moeten doen.”
Lees meer
Bio keten: Best Star Meat, kiest voor de PIC410 eindbeer

De biologische keten van Best Star Meat heeft gekozen voor de PIC410 als eindbeer.
Lees meer
Het bewezen voordeel van lagere zeugenuitval in de varkenshouderij
Innovatieve kerngetallen voor betere resultaten
Binnen de varkenshouderij is een van de meest significante uitdagingen de beperking van zeugenuitval. Een lage zeugenuitval is niet alleen economisch voordelig voor varkenshouders, maar het draagt ook bij aan het welzijn van de dieren.
Lees meer