Volledig DNA van ruim 8.000 varkens in kaart gebracht
Publicatiedatum: 10-03-20202,7 miljard basisparen in het genoom van een varken
Genomic selection is inmiddels gemeengoed in de fokkerij. Waar bij traditionele genomic selection per varken zo’n 60.000 basisparen in kaart worden gebracht, worden er bij volledige genomic sequencing ongeveer 2,7 miljard basisparen per varken in beeld gebracht.
“Dit vraagt een enorme computercapaciteit en kost dus veel geld”, legt Saskia Bloemhof-Abma van PIC uit. “Tegelijkertijd biedt het enorme mogelijkheden om in de fokkerij sneller vooruitgang te boeken.” PIC bracht inmiddels van ruim 8.000 varkens het volledige genoom in kaart. “Hierin lopen wij wereldwijd voorop.” Door de genetische profielen te koppelen aan de daadwerkelijke prestaties van dieren krijg je veel nieuwe informatie. Daarmee kun je veel sneller heel betrouwbare fokwaarden berekenen en daarmee de snelste genetische vooruitgang realiseren.

Revolutionaire KI-technologie FertiBoar verbetert spermakwaliteit bij fokberen sinds 2021
Succes in de veehouderij begint met de keuze voor de juiste genetica. Maar wat maakt genetica goed en geschikt? Bij het beoordelen van berenlijnen op de markt ligt de nadruk voornamelijk op uitstekende productieprestaties zoals dagelijkse groei, vleeskwaliteit en voeropname. Tegelijkertijd is er meer aandacht voor robuustheid en vitaliteit. Echter, goede genetica beperkt zich niet alleen tot de productiekenmerken die boeren behalen, maar houdt ook rekening met de eisen van KI-stations (kunstmatige inseminatie).
Lees meer
Cashflow bij depop-repop dankzij huurlocatie

Drie Achterhoekse zeugenhouders, die recent depop-repop hebben gedaan, hebben alle drie gebruikgemaakt van een zogeheten schaduwlocatie. Ofwel om daar alvast de nieuwe SPF-gelten aan te dekken, ofwel om daar de eigen zeugen naartoe te verhuizen zodat de biggenproductie thuis kon doorgaan. Zo hadden ze minder leegstandstijd en verlaagden ze het financiële risico van de operatie.
Lees meer
Jordi Camp, European Nutritionist Manager: "Voor goede voeding is conditiescore onmisbaar"

Onderdeel van de technische ondersteuning voor klanten zijn de nutritionisten van PIC. Jordi Camp Montoro werkt vanuit Spanje voor de Nederlandse markt. De juiste voeding is belangrijk om de beste resultaten met de PIC-genetica te realiseren. Vooral gelten verdienen aandacht, is zijn advies.
Lees meer