Volledig DNA van ruim 8.000 varkens in kaart gebracht

Publicatiedatum: 10-03-2020

2,7 miljard basisparen in het genoom van een varken

Genomic selection is inmiddels gemeengoed in de fokkerij. Waar bij traditionele genomic selection per varken zo’n 60.000 basisparen in kaart worden gebracht, worden er bij volledige genomic sequencing ongeveer 2,7 miljard basisparen per varken in beeld gebracht.

“Dit vraagt een enorme computercapaciteit en kost dus veel geld”, legt Saskia Bloemhof-Abma van PIC uit. “Tegelijkertijd biedt het enorme mogelijkheden om in de fokkerij sneller vooruitgang te boeken.” PIC bracht inmiddels van ruim 8.000 varkens het volledige genoom in kaart. “Hierin lopen wij wereldwijd voorop.” Door de genetische profielen te koppelen aan de daadwerkelijke prestaties van dieren krijg je veel nieuwe informatie. Daarmee kun je veel sneller heel betrouwbare fokwaarden berekenen en daarmee de snelste genetische vooruitgang realiseren.

 

Overige berichten

Goed nieuws: meer gelten halen de derde cyclus!

PIC heeft een nieuw kenmerk opgenomen in de fokkerij: reproductiesucces. Dat leidt tot een maximaal aantal gelten dat de derde cyclus zonder vruchtbaarheidsproblemen behaalt. Zeugenhouders merken dat daardoor de vroege afvoer van zeugen daalt, minder opfokgelten nodig zijn en uiteindelijk resultaten verder verbeteren.
Lees meer

Ga voor het maximale rendement: kies voor Profit Max!

De afgelopen jaren is er een groeiende interesse naar hoogwaardige vleesvarkens, waarbij gezondheid ongetwijfeld het belangrijkste bestanddeel is. Afhankelijk van de marktvraag speelt genetica ook een cruciale rol, met goede mest- en slachteigenschappen en uniformiteit als essentiële factoren.
Lees meer

Stage bij Next Genetix - PIC-NL

Mijn naam is Simon Klein Gebbinck. Ik ben 23 jaar en woon in de Achterhoek in het kleine dorp Vragender. Momenteel zit ik in de afronding van mijn stage bij het team van Next Genetix en PIC-NL.  
Lees meer