Vrouwvriendelijke arbeidsomstandigheden
Publicatiedatum: 06-11-2020Met het sterk toenemende aantal vrouwen in de varkenshouderij, wordt het creëren van vrouwvriendelijke arbeidsomstandigheden steeds belangrijker. Eigenlijk zou het een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Maar omdat dit nog niet overal zo is, toch even een paar praktische tips. Doe er uw voordeel mee.
Aangezien steeds meer varkensbedrijven een hoge gezondheidsstatus nastreven, wordt er gevraagd om voor het betreden van de stal te douchen. Douche- en kleedruimten zijn dan het eerste visite kaartje van het bedrijf. Zorg er daarom voor dat deze netjes en vrouwvriendelijk zijn ingericht. Dit betekent heel concreet:
- Een schone douche en een schoon toilet
- Passend damesondergoed (dus ook bh’s) en passende werkkleding
- Shampoo en haarartikelen (elastiekjes, kammen etc.)
- Menstruatieproducten bij het toilet
- Prullenbak op het toilet
Hormonen niet zonder gevaar
Ook op de werkvloer moeten regelmatig handelingen worden verricht die niet zonder risico zijn. Vooral het gebruik van hormonen kan bij zowel vrouwen als mannen de hormoonhuishouding behoorlijk uit balans brengen. Daarom raden wij aan om bij het gebruik van producten zoals Oxytocine, Planate en Regumate altijd handschoenen te dragen. Dit geldt ook bij het opruimen van de nageboorten.
Neem de tijd voor communicatie
Vrouwen communiceren anders dan mannen. Zo zijn ze meer op details gericht en willen zaken graag wat uitgebreider bespreken. Neem hiervoor de tijd. Dat betaalt zich dubbel en dwars terug. Luister goed naar wat vrouwen in de stal waarnemen. Doordat ze meer details zien, zullen ze sommige problemen echt eerder waarnemen dan mannen. Neem ze hierbij serieus. En mochten er desondanks toch communicatieproblemen ontstaan, schroom dan niet om externe hulp in te schakelen.
Save the date! Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid!
Dinsdag 1 oktober aanstaande vindt het 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid plaats.
Het thema luidt: “Topsport en Darmgezondheid – Met Beestjes naar de Top!”
We hebben voor u, als varkenshouder, een boeiend programma samengesteld met als doel uw bedrijf naar een hoger (gezondheid) niveau te tillen.
Voor meer informatie en om u aan te melden, klik dan op onderstaande link. Let op: er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Aanmelden Praktijksymposium
Lees meer
PIC-genetica vermindert de uitstoot van broeikasgassen bij Europese varkensvleesproducten met 7,7%.
Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat verbeterde varkensgenetica kan bijdragen aan een duurzamere productie van varkensvlees in Europa. Dit onderzoek, uitgevoerd door PIC in samenwerking met milieumodelleringsdeskundige Dr. Greg Thoma, toont aan dat het gebruik van volledige PIC-genetica bij varkens leidt tot een vermindering van 7,7% in broeikasgasemissies vergeleken met het Europese gemiddelde. Bovendien kunnen jaarlijkse genetische verbeteringen leiden tot een extra reductie van 0,66% in emissies. Deze bevindingen zijn gebaseerd op een gedetailleerde levenscyclusanalyse (LCA), die voldoet aan internationale normen (ISO 14040, 14044 en 14067), wat de betrouwbaarheid van de resultaten versterkt.
Lees meer
Sander ter Braak van Reuling Intervar over de PIC 408: ‘Duitsland is een vleesland, daar hoort een vleesrijk type bij’
Een aantal Duitse slachterijen heeft de uitbetaling aangepast om meer zware, bespierde varkens aan de slachthaak te krijgen. Dat is in Nederland niet onopgemerkt gebleven. Het biedt nog meer kansen voor de PIC 408, de Piétrain eindbeer van PIC, aldus Sander ter Braak van Reuling Intervar.
Lees meer