Vrouwvriendelijke arbeidsomstandigheden

Publicatiedatum: 06-11-2020

Met het sterk toenemende aantal vrouwen in de varkenshouderij, wordt het creëren van vrouwvriendelijke arbeidsomstandigheden steeds belangrijker. Eigenlijk zou het een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Maar omdat dit nog niet overal zo is, toch even een paar praktische tips. Doe er uw voordeel mee.

 

Aangezien steeds meer varkensbedrijven een hoge gezondheidsstatus nastreven, wordt er gevraagd om voor het betreden van de stal te douchen. Douche- en kleedruimten zijn dan het eerste visite kaartje van het bedrijf. Zorg er daarom voor dat deze netjes en vrouwvriendelijk zijn ingericht. Dit betekent heel concreet:

  • Een schone douche en een schoon toilet
  • Passend damesondergoed (dus ook bh’s) en passende werkkleding
  • Shampoo en haarartikelen (elastiekjes, kammen etc.)
  • Menstruatieproducten bij het toilet
  • Prullenbak op het toilet

 

Hormonen niet zonder gevaar
Ook op de werkvloer moeten regelmatig handelingen worden verricht die niet zonder risico zijn. Vooral het gebruik van hormonen kan bij zowel vrouwen als mannen de hormoonhuishouding behoorlijk uit balans brengen. Daarom raden wij aan om bij het gebruik van producten zoals Oxytocine, Planate en Regumate altijd handschoenen te dragen. Dit geldt ook bij het opruimen van de nageboorten.

Neem de tijd voor communicatie
Vrouwen communiceren anders dan mannen. Zo zijn ze meer op details gericht en willen zaken graag wat uitgebreider bespreken. Neem hiervoor de tijd. Dat betaalt zich dubbel en dwars terug. Luister goed naar wat vrouwen in de stal waarnemen. Doordat ze meer details zien, zullen ze sommige problemen echt eerder waarnemen dan mannen. Neem ze hierbij serieus. En mochten er desondanks toch communicatieproblemen ontstaan, schroom dan niet om externe hulp in te schakelen.

Overige berichten

Overige berichten

Varkenshouder Mark Steentjes tevreden over depop-repop

‘Ik had het veel eerder moeten doen’ In december 2021 is Mark Steentjes uit het Gelderse Etten opgestart met een nieuwe zeugenstapel. De varkenshouder kijkt twee jaar later terug op een geslaagde operatie. “Ik had het alleen veel eerder moeten doen.”
Lees meer

Bio keten: Best Star Meat, kiest voor de PIC410 eindbeer

De biologische keten van Best Star Meat heeft gekozen voor de PIC410 als eindbeer.
Lees meer

Het bewezen voordeel van lagere zeugenuitval in de varkenshouderij

Innovatieve kerngetallen voor betere resultaten Binnen de varkenshouderij is een van de meest significante uitdagingen de beperking van zeugenuitval. Een lage zeugenuitval is niet alleen economisch voordelig voor varkenshouders, maar het draagt ook bij aan het welzijn van de dieren.
Lees meer