'We hebben nooit discussie over gezondheid'

Publicatiedatum: 08-04-2022


Het subfokbedrijf van Frank, Bianca en zoon Tom van de Pavert was in 2011 één van de eerste subfokbedrijven in Nederland met de hoogste gezondheidsstatus. De varkenshouders zijn destijds gestart met een volledig ziektevrije varkensstapel en het lukt nog steeds om dat vast te houden. “Het kost discipline en inspanning, maar levert veel op”, vertelt Tom van de Pavert.

Al sinds 2011 is het weren van ziektekiemen speerpunt op het bedrijf van Van de Pavert. Toen besloten de varkenshouders het roer om te gooien en middels depop-repop te starten met een compleet nieuwe zeugenstapel vrij van nycoplasma, APP en PRRS. Optimale biosecurity moest de risico’s van insleep vervolgens minimaliseren; dit na zes weken leegstand en een grondige reiniging en ontsmetting van de stallen. “Destijds kwam er in Nederland steeds meer vraag naar de Deense genetica. Van fokkerij-organisatie Next Genetix kregen we toen de vraag of we voor hen zeugen wilden gaan fokken. “Ik had daar zelf veel vertrouwen in”, vertelt Frank. 

Lees hier het complete artikel over Subfokbedrijf Van de Pavert, gepubliceerd in Varkensbedrijf.

Overige berichten

Welkom op onze stand tijdens de Dutch Pork Expo

Varkenshouders zijn weer van harte welkom op de Dutch Pork Expo. Op 14 en 15 februari 2023 vindt de beurs plaats in de Brabanthallen in Den Bosch.
Lees meer

Veel keuze aan fokkerijonderwerpen voor een informatiebijeenkomst

PIC-NL en Next Genetix bieden groepen varkenshouders en werknemers, studieclubs en andere groepen geïnteresseerden verschillende mogelijkheden voor invulling van een middag- of avondprogramma. Er is een grote keuze aan onderwerpen die we aanbieden. Daarbij maken we gebruik van de kennis en ervaring die we als PIC-NL en Next Genetix samen hebben.
Lees meer

Saskia Bloemhof: ‘Camera scoort varken beter dan mens’

De internationale fokkerijorganisatie PIC past digitale selectie toe in de bepaling van fokwaarden. “Met de juiste software zijn de mogelijkheden oneindig”, zegt Genetic Services Director, Saskia Bloemhof. Zij verwacht dat in de toekomst elke fokker een camera in de stal heeft.
Lees meer