Nieuws

Vrouwvriendelijke arbeidsomstandigheden

Met het sterk toenemende aantal vrouwen in de varkenshouderij, wordt het creëren van vrouwvriendelijke arbeidsomstandigheden steeds belangrijker. Eigenlijk zou het een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Maar omdat dit nog niet overal zo is, toch even een paar praktische tips. Doe er uw voordeel mee.  
Lees meer

Even voorstellen: Onze nieuwe collega Dominique Geheniau

Per 1 juli 2020 is ons team versterkt met een nieuwe collega. Zij stelt zich graag zelf aan u voor.
Lees meer

Relation based genomic selection versnelt genetische vooruitgang

Nakomelingen krijgen de helft van hun genetische eigenschappen mee van de vader en de andere helft van de moeder. De vraag is echter welke 50% van de genen krijgt dat dier. Dat betekent dus ook dat broertjes en zusjes niet automatisch 50% aan elkaar verwant zijn. Soms iets meer, soms iets minder. Door op basis van genomics de genetische relatie tussen dieren te berekenen en deze informatie toe te voegen aan de fokwaardeschatting, kun je nog beter de beste dieren selecteren. PIC doet dit al sinds 2013. De impact van Relation based genomic selection op het fokkerijresultaat is groot.
Lees meer

PIC Duroc 800 veelbelovende eindbeer

Wie kent ’m niet…. de PIC408 eindbeer. In de Nederlandse markt de meest succesvolle eindbeer die de afgelopen jaren is geïntroduceerd. Maar er is meer. Met de introductie van de Deense Møllevang genetica in de PIC fokkerij heeft ook de PIC Duroc fokkerij een nieuwe impuls gekregen. Interessant is dat Møllevang zo’n 60% van alle Deense Duroc KI beren leverde.
Lees meer

PRRS resistent varken

In 2015 presenteerde PIC hét PRRS resistente varken. Samen met wetenschappers van de Universiteit van Missouri is PIC er in geslaagd om varkens resistent te maken voor PRRS. Dit is gelukt door een kleine knip aan te brengen in het CD163 gen van deze varkens.
Lees meer

Fokdoel DANIC aangescherpt

Nadat PIC in juli 2018 toegang kreeg tot de beschikbare DANIC data, is deze data uitvoerig geanalyseerd en zijn op basis daarvan de eerste indexen berekend. Ook zijn alle protocollen geïmplementeerd om op de juiste wijze de benodigde fokkerijdata te verzamelen en zijn de allernieuwste fokkerijtechnieken ingezet.
Lees meer

DANIC zeugen met fokkerijbegeleiding van Next Genetix

Steeds meer grote zeugenbedrijven kiezen voor DANIC genetica en fokkerijbegeleiding van Next Genetix. De combinatie van top genetica, een hoge diergezondheid en de juiste kennis en advies over fokkerij, legt een belangrijke basis voor goede resultaten. Zowel in het aantal gespeende biggen per zeug als in bigkwaliteit blijkt DANIC genetica bijzonder goed te presteren.
Lees meer

Next Genetix en PIC-NL gaan samenwerken

PIC Nederland (PIC-NL) wordt al jaren geroemd om de kwaliteit van haar berenlijnen. Next Genetix vanwege haar uitgebreide ervaring met Deense zeugen en het succes van de door PIC gefokte DANIC zeug. Bundeling van kennis en een intensievere samenwerking tussen beide partijen moet de groei van het marktaandeel versnellen. Twee toonaangevende marktpartijen die zelfstandig blijven, maar elkaar perfect aanvullen om samen genetische vooruitgang, bedrijfsresultaat en diergezondheid op varkensbedrijven een ‘boost’ te geven.
Lees meer

Geboortegewicht jaarlijks met 40 gram per big omhoog

Met PIC’s selectieprogramma gaat het geboortegewicht van biggen jaarlijks met 40 gram per big omhoog. Dit heeft een enorme positieve impact op de bigoverleving. Onderstaande grafiek laat de relatie tussen geboortegewicht en bigoverleving zien.
Lees meer