Zuivere lijnen

Onze zeug is de kruising (F1) tussen de Deense Landras en Deense Yorkshire. Hierdoor beschikt de zeug over een hoog genetisch potentieel voor reproductie- en vleesvarkenseigenschappen. Dit zorgt ervoor dat Deense genetica zowel in de zeugenhouderij als in de vleesvarkenshouderij prima prestaties laat zien. Zo produceren Deense zeugen grote, robuuste en uniforme tomen biggen met uitstekende vleesvarkens- en slachteigenschappen. De zeugen hebben uitstekende moedereigenschappen.

10 jaar genetische vooruitgang bij zuivere lijnen 2004-2014
Aantal gespeende biggen/zeug/jaar +6
Kg's voer per vleesvarken -9,4
Grammen groei per dag (7-30kg) +22
Grammen groei per dag (30-100kg) +95
Percentage magervlees +0,7

 

Selectie op aantal levende biggen op dag 5

Bij de selectie van Deense genetica wordt op dit moment 27% van de selectieruimte ingevuld met het kengetal aantal levende biggen bij de zeug op dag 5. Een kengetal waarin naast vruchtbaarheid dus ook bigvitaliteit en goede moedereigenschappen een cruciale rol vervullen.

Hogere betrouwbaarheid door genomische selectie

Deense Landras en Deense Yorkshire realiseren een snelle genetische vooruitgang door korte generatie intervallen. Daarnaast neemt de betrouwbaarheid met 35 tot 40% toe door gebruik van genomische selectie. Vanuit de DNA-analyse worden 25.000 punten bekeken om de betrouwbaarheid van de fokkerij-index te vergroten.

 

 

Meer weten over onze zuivere lijnen?

Otto Offenberg

Voor vragen neem contact met mij op via onderstaande gegevens:

otto@nextgenetix.nl+31 (0)6 53 14 65 79