Next Genetix actief in ‘Focusgroep Bigvitaliteit
Publicatiedatum: 02-03-2018Fokkerijspecialist Roy Nieuwenhuis van Next Genetix neemt deel aan de ‘Focusgroep Bigvitaliteit’. In deze groep werken alle varkenssector samen aan vermindering van de biggenuitval.
Het project vloeit voort uit het plan van aanpak wat is opgesteld door de ‘Stuurgroep Bigvitaliteit’. De focusgroep richt zich op:
- ophalen van succesfactoren in de praktijk (via een enquête)
- nader onderzoek en verspreiding van resultaten daaruit
- kennisverspreiding richting varkenshouders en hun medewerkers
- kennisdoorstroming tussen erfbetreders, experts en wetenschappers
Enquête onder 74 varkensbedrijven
Onlangs is de checklist bigvitaliteit gepresenteerd. Deze checklist is het resultaat van een uitgebreide enquête naar de risico’s en succesfactoren voor biggensterfte op 74 gangbare varkensbedrijven. Om een goed beeld te krijgen van de succesfactoren en risico’s voor de uitval, zit op de helft van de onderzochte bedrijven de uitval onder de 12 procent en op de andere helft boven de 15 procent. De gevonden factoren zijn onderverdeeld in zeven categorieën.Met het invullen van deze checklist maakt u succesfactoren en verbeterpunten op uw bedrijf inzichtelijk. Een kruisje / vinkje in de kolom ‘Ja’ betekent dat dit een succesfactor is voor het beperken van de uitval van biggen in de kraamstal op uw bedrijf. ‘Nee’ betekent dat dit een verbeterpunt is voor minder uitval van biggen in uw kraamstal. Sommige verbeterpunten hebben meer impact dan andere. Hier kunt u de checklist downloaden
Verminderen biggenuitval
Alle ketenschakels werken samen aan een verminderde biggenuitval in de kraamstal. Varkenshouders en bedrijfsadviseurs gaan nu aan de slag om de resultaten te verbeteren. Om resultaat te behalen is het belangrijk om contact te houden met wat er in de dagelijkse praktijk gebeurt. Door problemen te herkennen in het veld en snel te schakelen tussen praktijk en theorie is de ‘Focusgroep Bigvitaliteit’ opgezet.
Prestaties in de praktijk als basis voor genetische vooruitgang
Fokkerij-organisatie PIC zet voor de fokwaardeschatting voor zowel beren- als zeugenlijnen in op gegevens van commerciële bedrijven. “Door data hieruit te combineren met data uit de kernfokkerij krijgen we een nauwkeurigere fokwaardeschatting en kunnen we betere selectiebeslissingen maken”, vertelt PIC-geneticus Saskia Bloemhof-Abma. “Zeker als het gaat om vitaliteit en robuustheid merken we de voordelen hiervan."
Lees meer
Beter rendement door planmatige inzet gelten
Een goede geltenopfok is van groot belang voor de latere prestaties van de dieren. Gaat het mis in de opfokperiode, dan kan dit leiden tot vruchtbaarheidsproblemen op latere leeftijd. En is daarmee een onverwachtse kostenpost. Het is daarom van belang om een planmatige aanpak te hanteren om de gelten op het juiste moment te kunnen insemineren.
Lees meer
Stal krijgt tweede leven op SPF-fokbedrijf
Op de locatie van fokbedrijf Elite Varkens/PIC-NL in Diessen wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe zeugenstal. Op deze locatie brengt Elite voor PIC al jaren de fokgelten groot en worden hier de “Cambourough next generation” zeugen geboren. Bijzonder is dat de stal gerecycled is; dus elders gedemonteerd en opnieuw gebouwd. De zonen van de directeuren van PIC-NL hebben de operatie geleid: Joep van der Meijden en Ruud Welvaarts.
Lees meer