Next Genetix actief in ‘Focusgroep Bigvitaliteit

Publicatiedatum: 02-03-2018

Fokkerijspecialist Roy Nieuwenhuis van Next Genetix neemt deel aan de ‘Focusgroep Bigvitaliteit’. In deze groep werken alle varkenssector samen aan vermindering van de biggenuitval.

Het project vloeit voort uit het plan van aanpak wat is opgesteld door de ‘Stuurgroep Bigvitaliteit’. De focusgroep richt zich op:

  • ophalen van succesfactoren in de praktijk (via een enquête)
  • nader onderzoek en verspreiding van resultaten daaruit
  • kennisverspreiding richting varkenshouders en hun medewerkers
  • kennisdoorstroming tussen erfbetreders, experts en wetenschappers

Enquête onder 74 varkensbedrijven
Onlangs is de checklist bigvitaliteit gepresenteerd. Deze checklist is het resultaat van een uitgebreide enquête naar de risico’s en succesfactoren voor biggensterfte op 74 gangbare varkensbedrijven. Om een goed beeld te krijgen van de succesfactoren en risico’s voor de uitval, zit op de helft van de onderzochte bedrijven de uitval onder de 12 procent en op de andere helft boven de 15 procent. De gevonden factoren zijn onderverdeeld in zeven categorieën.Met het invullen van deze checklist maakt u succesfactoren en verbeterpunten op uw bedrijf inzichtelijk. Een kruisje / vinkje in de kolom ‘Ja’ betekent dat dit een succesfactor is voor het beperken van de uitval van biggen in de kraamstal op uw bedrijf. ‘Nee’ betekent dat dit een verbeterpunt is voor minder uitval van biggen in uw kraamstal. Sommige verbeterpunten hebben meer impact dan andere. Hier kunt u de checklist downloaden

Verminderen biggenuitval
Alle ketenschakels werken samen aan een verminderde biggenuitval in de kraamstal. Varkenshouders en bedrijfsadviseurs gaan nu aan de slag om de resultaten te verbeteren. Om resultaat te behalen is het belangrijk om contact te houden met wat er in de dagelijkse praktijk gebeurt. Door problemen te herkennen in het veld en snel te schakelen tussen praktijk en theorie is de ‘Focusgroep Bigvitaliteit’ opgezet.

Overige berichten

Deense zeug anno 2025 produceert zwaardere big

  “Een zeug moet gewoon goed op haar poten staan” Zo’n tien jaar geleden begon het imago van de Deense zeug wat rafelige randjes te vertonen en anno 2025 lijken de opvattingen en vooroordelen niet geheel verdwenen. Toch is dit niet helemaal terecht want in de afgelopen jaren heeft onder meer PIC de genetische basis van de Deens zeug behoorlijk verbeterd. „Iedere extra geboren big moet een slachtvarken worden.”
Lees meer

De waarde van een indexpunt in de varkenshouderij

  In de varkenshouderij is de genetische verbetering een cruciale factor voor winstgevendheid en productiviteit. Een genetische index is een belangrijk hulpmiddel dat varkenshouders helpt bij het nemen van beslissingen, omdat het een duidelijke maatstaf biedt voor het genetische potentieel van een dier. Dit artikel legt het concept en het belang van een index uit om de varkensproductie te optimaliseren.
Lees meer

Vrijloopkraamhokken – ervaringen uit Spanje!

  Er zijn wetgevende initiatieven genomen om kraamboxen voor zeugen te verbieden en het debat over vrijloopkraamhokken blijft doorgaan, ook al zijn de bestaande regels nog niet aangepast. Varkenshouders moeten zich dus afvragen: Past mijn zeugenlijn in dit systeem? Ervaringen uit Spanje laten zien dat met de juiste managementstrategie en de juiste zeug, hoge prestaties zeker mogelijk zijn in deze huisvestingssystemen.
Lees meer