Next Genetix actief in ‘Focusgroep Bigvitaliteit

Publicatiedatum: 02-03-2018

Fokkerijspecialist Roy Nieuwenhuis van Next Genetix neemt deel aan de ‘Focusgroep Bigvitaliteit’. In deze groep werken alle varkenssector samen aan vermindering van de biggenuitval.

Het project vloeit voort uit het plan van aanpak wat is opgesteld door de ‘Stuurgroep Bigvitaliteit’. De focusgroep richt zich op:

  • ophalen van succesfactoren in de praktijk (via een enquête)
  • nader onderzoek en verspreiding van resultaten daaruit
  • kennisverspreiding richting varkenshouders en hun medewerkers
  • kennisdoorstroming tussen erfbetreders, experts en wetenschappers

Enquête onder 74 varkensbedrijven
Onlangs is de checklist bigvitaliteit gepresenteerd. Deze checklist is het resultaat van een uitgebreide enquête naar de risico’s en succesfactoren voor biggensterfte op 74 gangbare varkensbedrijven. Om een goed beeld te krijgen van de succesfactoren en risico’s voor de uitval, zit op de helft van de onderzochte bedrijven de uitval onder de 12 procent en op de andere helft boven de 15 procent. De gevonden factoren zijn onderverdeeld in zeven categorieën.Met het invullen van deze checklist maakt u succesfactoren en verbeterpunten op uw bedrijf inzichtelijk. Een kruisje / vinkje in de kolom ‘Ja’ betekent dat dit een succesfactor is voor het beperken van de uitval van biggen in de kraamstal op uw bedrijf. ‘Nee’ betekent dat dit een verbeterpunt is voor minder uitval van biggen in uw kraamstal. Sommige verbeterpunten hebben meer impact dan andere. Hier kunt u de checklist downloaden

Verminderen biggenuitval
Alle ketenschakels werken samen aan een verminderde biggenuitval in de kraamstal. Varkenshouders en bedrijfsadviseurs gaan nu aan de slag om de resultaten te verbeteren. Om resultaat te behalen is het belangrijk om contact te houden met wat er in de dagelijkse praktijk gebeurt. Door problemen te herkennen in het veld en snel te schakelen tussen praktijk en theorie is de ‘Focusgroep Bigvitaliteit’ opgezet.

Overige berichten

Save the date! Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid!

Dinsdag 1 oktober aanstaande vindt het 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid plaats. Het thema luidt: “Topsport en Darmgezondheid – Met Beestjes naar de Top!” We hebben voor u, als varkenshouder, een boeiend programma samengesteld met als doel uw bedrijf naar een hoger (gezondheid) niveau te tillen. Voor meer informatie en om u aan te melden, klik dan op onderstaande link. Let op: er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden Praktijksymposium
Lees meer

PIC-genetica vermindert de uitstoot van broeikasgassen bij Europese varkensvleesproducten met 7,7%.

Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat verbeterde varkensgenetica kan bijdragen aan een duurzamere productie van varkensvlees in Europa. Dit onderzoek, uitgevoerd door PIC in samenwerking met milieumodelleringsdeskundige Dr. Greg Thoma, toont aan dat het gebruik van volledige PIC-genetica bij varkens leidt tot een vermindering van 7,7% in broeikasgasemissies vergeleken met het Europese gemiddelde. Bovendien kunnen jaarlijkse genetische verbeteringen leiden tot een extra reductie van 0,66% in emissies. Deze bevindingen zijn gebaseerd op een gedetailleerde levenscyclusanalyse (LCA), die voldoet aan internationale normen (ISO 14040, 14044 en 14067), wat de betrouwbaarheid van de resultaten versterkt.
Lees meer

Sander ter Braak van Reuling Intervar over de PIC 408: ‘Duitsland is een vleesland, daar hoort een vleesrijk type bij’

Een aantal Duitse slachterijen heeft de uitbetaling aangepast om meer zware, bespierde varkens aan de slachthaak te krijgen. Dat is in Nederland niet onopgemerkt gebleven. Het biedt nog meer kansen voor de PIC 408, de Piétrain eindbeer van PIC, aldus Sander ter Braak van Reuling Intervar.
Lees meer