Het bewezen voordeel van lagere zeugenuitval in de varkenshouderij

Publicatiedatum: 20-10-2023

Innovatieve kerngetallen voor betere resultaten

Binnen de varkenshouderij is een van de meest significante uitdagingen de beperking van zeugenuitval. Een lage zeugenuitval is niet alleen economisch voordelig voor varkenshouders, maar het draagt ook bij aan het welzijn van de dieren.

In een reeds eerder geplaatst artikel is al gesproken over de lage zeugenuitval van de Camborough Next Generation, tegenover het landelijk gemiddelde over de eerste 4 cycli. PIC loopt vooruit op het signaleren en benoemen van verbeterpunten in de fokkerij. Twee fokwaardes die uitvoerig getest zijn voor doorvoering, zijn de digitale beenwerkscore en het reproductie succes tot de derde cyclus. Dat houdt in hoe de vruchtbaarheid is van het varken tot het behalen van de derde cyclus.

De digitale beenwerkscore is als nieuwe fokwaarde toegevoegd omdat de genetische vooruitgang met het scoren van beenwerk afvlakte. Door de invoering van digitale beenwerkscores met het gebruik van algoritmes stijgt de trendlijn aanzienlijk. In de video is goed te zien waarop het algoritme let tijdens het scoringsmoment.

Het reproductie succes voor het behalen van de derde cyclus geeft weer hoe de vruchtbaarheid is tot het  inseminatiemoment van de derde cyclus. Vanuit PIC is aangetoond dat varkens met een betere vruchtbaarheid tot de derde cyclus in verdere cycli ook minder vruchtbaarheidsproblemen ervaren.

Deze twee nieuwe fokwaardes zijn een aanvulling op de robuustheidindex van de PIC-zeugen en PIC-beren. Robuustere varkens zijn gezonder, economisch voordeliger en bevorderen het werkgemak.

Heeft u vragen of behoefte aan extra uitleg: neem dan contact op met één van onze accountmanagers.

Overige berichten

Overige berichten

Varkenshouder Mark Steentjes tevreden over depop-repop

‘Ik had het veel eerder moeten doen’ In december 2021 is Mark Steentjes uit het Gelderse Etten opgestart met een nieuwe zeugenstapel. De varkenshouder kijkt twee jaar later terug op een geslaagde operatie. “Ik had het alleen veel eerder moeten doen.”
Lees meer

Bio keten: Best Star Meat, kiest voor de PIC410 eindbeer

De biologische keten van Best Star Meat heeft gekozen voor de PIC410 als eindbeer.
Lees meer

PIC®800: nieuwe eindbeer voor marktconcept Varken op z'n Best

De PIC®800 is de beste beerkeuze voor varkenshouders die eigenschappen als robuustheid en efficiënte groei hoog in het vaandel hebben staan. De PIC®800  wordt naast toename van de groei gefokt op een betere overleving in de stal. Dit verhoogt het gebruiksgemak en rendement voor de varkenshouder.  
Lees meer