Het bewezen voordeel van lagere zeugenuitval in de varkenshouderij

Publicatiedatum: 20-10-2023

Innovatieve kerngetallen voor betere resultaten

Binnen de varkenshouderij is een van de meest significante uitdagingen de beperking van zeugenuitval. Een lage zeugenuitval is niet alleen economisch voordelig voor varkenshouders, maar het draagt ook bij aan het welzijn van de dieren.

In een reeds eerder geplaatst artikel is al gesproken over de lage zeugenuitval van de Camborough Next Generation, tegenover het landelijk gemiddelde over de eerste 4 cycli. PIC loopt vooruit op het signaleren en benoemen van verbeterpunten in de fokkerij. Twee fokwaardes die uitvoerig getest zijn voor doorvoering, zijn de digitale beenwerkscore en het reproductie succes tot de derde cyclus. Dat houdt in hoe de vruchtbaarheid is van het varken tot het behalen van de derde cyclus.

De digitale beenwerkscore is als nieuwe fokwaarde toegevoegd omdat de genetische vooruitgang met het scoren van beenwerk afvlakte. Door de invoering van digitale beenwerkscores met het gebruik van algoritmes stijgt de trendlijn aanzienlijk. In de video is goed te zien waarop het algoritme let tijdens het scoringsmoment.

Het reproductie succes voor het behalen van de derde cyclus geeft weer hoe de vruchtbaarheid is tot het  inseminatiemoment van de derde cyclus. Vanuit PIC is aangetoond dat varkens met een betere vruchtbaarheid tot de derde cyclus in verdere cycli ook minder vruchtbaarheidsproblemen ervaren.

Deze twee nieuwe fokwaardes zijn een aanvulling op de robuustheidindex van de PIC-zeugen en PIC-beren. Robuustere varkens zijn gezonder, economisch voordeliger en bevorderen het werkgemak.

Heeft u vragen of behoefte aan extra uitleg: neem dan contact op met één van onze accountmanagers.

Overige berichten

Save the date! Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid!

Dinsdag 1 oktober aanstaande vindt het 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid plaats. Het thema luidt: “Topsport en Darmgezondheid – Met Beestjes naar de Top!” We hebben voor u, als varkenshouder, een boeiend programma samengesteld met als doel uw bedrijf naar een hoger (gezondheid) niveau te tillen. Voor meer informatie en om u aan te melden, klik dan op onderstaande link. Let op: er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden Praktijksymposium
Lees meer

PIC-genetica vermindert de uitstoot van broeikasgassen bij Europese varkensvleesproducten met 7,7%.

Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat verbeterde varkensgenetica kan bijdragen aan een duurzamere productie van varkensvlees in Europa. Dit onderzoek, uitgevoerd door PIC in samenwerking met milieumodelleringsdeskundige Dr. Greg Thoma, toont aan dat het gebruik van volledige PIC-genetica bij varkens leidt tot een vermindering van 7,7% in broeikasgasemissies vergeleken met het Europese gemiddelde. Bovendien kunnen jaarlijkse genetische verbeteringen leiden tot een extra reductie van 0,66% in emissies. Deze bevindingen zijn gebaseerd op een gedetailleerde levenscyclusanalyse (LCA), die voldoet aan internationale normen (ISO 14040, 14044 en 14067), wat de betrouwbaarheid van de resultaten versterkt.
Lees meer

Sander ter Braak van Reuling Intervar over de PIC 408: ‘Duitsland is een vleesland, daar hoort een vleesrijk type bij’

Een aantal Duitse slachterijen heeft de uitbetaling aangepast om meer zware, bespierde varkens aan de slachthaak te krijgen. Dat is in Nederland niet onopgemerkt gebleven. Het biedt nog meer kansen voor de PIC 408, de Piétrain eindbeer van PIC, aldus Sander ter Braak van Reuling Intervar.
Lees meer