Met een gedegen plan is depop-repop goed uitvoerbaar
Publicatiedatum: 20-07-2021Depop-repop levert een zeugenbedrijf jaarlijks gemiddeld ruim 2 biggen per zeug extra op. Dat blijkt uit onderzoek van Martijn van den Berkmortel. Ook deed hij onderzoek naar de uitvoering en het financiële plaatje rondom depop-repop. Op basis van zijn bevindingen ontwikkelde hij een draaiboek met een financiële haalbaarheidsanalyse en tips & tricks voor het behoud van de SPF-status na depop-repop.
Voor zijn onderzoek verzamelde Martijn, derdejaars student Bedrijfskunde en Agrifoodbusiness aan de HAS Hogeschool Den Bosch, resultaten en praktijkervaringen van 11 zeugenhouders die depop-repop hebben toegepast of zijn opgestart met SPF. Daarnaast zijn dierenartsen en een hygiënespecialist geïnterviewd. De ervaringen, tips en adviezen dienen ter onderbouwing van het draaiboek voor depop-repop.
Ruim 2 biggen extra
Uit de resultaten van ruim 80.000 gespeende tomen (na depop-repop) van vijf zeugenbedrijven blijkt dat deze bedrijven gemiddeld ruim 2 biggen/ zeug/ jaar meer spenen. Tussen bedrijven zit veel variatie, gemiddeld gaan de bedrijven 7% meer biggen spenen/ zeug/ jaar. Dit varieert van 4% tot 20%. Vakmanschap en bedrijfsopzet lijken hier leidend. Verder is ook een flinke reductie in de gezondheidskosten zichtbaar doordat het aantal entingen/ big daalt.
Meerdere wegen naar Rome
Het draaiboek is praktisch omdat deze gebaseerd op de praktijkervaring van zeugenhouders waar een depop-repop is toegepast of waar het bedrijf opnieuw is opgestart met SPF-dieren. Martijn: “Iedere zeugenhouder heeft zijn eigen overtuigingen rondom depop-repop. Er zijn dus meerdere wegen die naar Rome leiden.” Wat voor hem wel vast staat is dat elk bedrijf dat een depop-repop wil uitvoeren, een bedrijfsspecifiek draaiboek en een goed, onafhankelijk team met deskundigen nodig heeft. Martijn: “Of een depop-repop rendabel is, valt of staat bij het kunnen behouden van de gezondheidsstatus. Het is dus ook het advies om nog voor depop-repop te starten met een ‘SPF-proef/trainingsperiode’.
Meer informatie
Wilt u de resultaten en het gezondheidsniveau op uw bedrijf blijvend verhogen? Dan bespreekt Next Genetix of PIC NL graag met u de mogelijkheden van depop-repop.
Telefoon: +31 (0)314 69 55 66
E-mail: info@nextgenetix.nl
Terugblik: 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid
Microbioom van de darm speelt op vele vlakken een rol
Wetenschappers komen er steeds meer achter dat het microbioom van de darmen – of het nu gaat om dat van de mens of dat van het varken – enorm belangrijk is op zowel het fysieke als het mentale vlak. Er zijn ook veel raakvlakken tussen mens en varken: zoveel werd dinsdag wel duidelijk tijdens het 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheidszorg.
Lees meer
Depop - repop: terugkijken met Mark Steentjes
Meerdere klanten hebben inmiddels succesvolle depop-repop op hun bedrijf ingezet. Zo ook Mark Steentjes uit het Gelderse Etten. Tijdens het Symposium Hogere Varkensgezondheid vertelde hij al hoe dat op zijn bedrijf succesvol uitgepakt heeft. Klik op onderstaande link voor de video waar Mark een blik in zijn stal toont en vertelt over zijn werkplezier en het hogere rendement.
Lees meer
Dutch Pork & Poultry Hardenberg en Euro Tier 2024
We kijken terug op succesvolle en drukbezochte dagen in Hardenberg en Hannover. Onze relaties wisten ons goed te vinden en er zijn vele prettige gesprekken geweest. Het delen van innovaties en kennis van PIC blijft zoals altijd een speerpunt binnen ons bedrijf.
Tot volgend jaar 15 en 16 oktober in Den Bosch waar we u hopen te ontmoeten tijdens de volgende editie van Dutch Pork & Poultry.
Lees meer