Ombouw naar SPF in volle gang
Publicatiedatum: 29-11-2019Er wordt volop gebouwd bij de familie van Boekel in Nederasselt. Met de komst van de zuivere lijns zeugen van het DANIC Landras schakelt het bedrijf over naar een SPF bedrijfsvoering. Daarmee gaat de productie van DANIC fokgelten van start. “Wij hebben in overleg met Next Genetix gekozen voor het allerbeste uitgangsmateriaal dat er beschikbaar is met de hoogste gezondheidsstatus. Dat zijn de dieren van topfokker Möllevang in Denemarken”, zegt Ruben van Boekel.
Ruben van Boekel runt het bedrijf samen met zijn ouders. Er is ruimte voor 500 zeugen en 1.200 opfokgelten. Het bedrijf in Nederasselt is gunstig gelegen. Centraal in Nederland en in een straal van 3 km rond het bedrijf bevinden zich geen andere varkensbedrijven. Voor de SPF bedrijfsvoering worden de stallen met elkaar verbonden en wordt de luchtinlaat aangepast en van filters voorzien. “We gaan van een onderdruksysteem, waarbij de lucht door de stal wordt getrokken, naar een overdruksysteem waarbij ventilatoren de lucht na filtering de stal inblazen”, legt Ruben uit. De filters worden in de topgevels van de verschillende stallen geplaatst.
Speciale afleverruimte
Daarnaast is er een speciale afleverruimte in aanbouw. Hierin worden straks de af te leveren gelten gereed gezet, waarna de deuren naar de stal op slot gaan en de transporteur de dieren op kan halen. Op dat moment wordt er door een ventilator overdruk gecreëerd in de afleverruimte, zodat er geen ongefilterde buitenlucht naar binnen komt. “Zo minimaliseren we de kans op insleep van dierziekten”, weet Van Boekel. Hij heeft zich afgelopen jaar uitgebreid verdiept in het runnen van een SPF bedrijfsvoering. “Zo heb ik veel gesproken met collega Frank van de Pavert en ook Next Genetix heeft veel kennis in huis.”
DANIC zeug is wereldtop
Van Boekel heeft heel bewust voor de productie van DANIC zeugen gekozen. “Deze zeug bevat de allerbeste genen. Daar is in Denemarken al tientallen jaren aan gewerkt. In combinatie met de kennis en de mogelijkheden van PIC als grootste en kapitaalkrachtigste fokkerijorganisatie ter wereld, geeft mij dat veel vertrouwen. Zeker nu ik zie hoe snel PIC de DANIC foklijnen wereldwijd uitrolt. Als kersverse subfokker van Next Genetix krijg ik hiermee een mooie kans om ons bedrijf verder uit te bouwen.”
Save the date! Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid!
Dinsdag 1 oktober aanstaande vindt het 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid plaats.
Het thema luidt: “Topsport en Darmgezondheid – Met Beestjes naar de Top!”
We hebben voor u, als varkenshouder, een boeiend programma samengesteld met als doel uw bedrijf naar een hoger (gezondheid) niveau te tillen.
Voor meer informatie en om u aan te melden, klik dan op onderstaande link. Let op: er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Aanmelden Praktijksymposium
Lees meer
PIC-genetica vermindert de uitstoot van broeikasgassen bij Europese varkensvleesproducten met 7,7%.
Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat verbeterde varkensgenetica kan bijdragen aan een duurzamere productie van varkensvlees in Europa. Dit onderzoek, uitgevoerd door PIC in samenwerking met milieumodelleringsdeskundige Dr. Greg Thoma, toont aan dat het gebruik van volledige PIC-genetica bij varkens leidt tot een vermindering van 7,7% in broeikasgasemissies vergeleken met het Europese gemiddelde. Bovendien kunnen jaarlijkse genetische verbeteringen leiden tot een extra reductie van 0,66% in emissies. Deze bevindingen zijn gebaseerd op een gedetailleerde levenscyclusanalyse (LCA), die voldoet aan internationale normen (ISO 14040, 14044 en 14067), wat de betrouwbaarheid van de resultaten versterkt.
Lees meer
Sander ter Braak van Reuling Intervar over de PIC 408: ‘Duitsland is een vleesland, daar hoort een vleesrijk type bij’
Een aantal Duitse slachterijen heeft de uitbetaling aangepast om meer zware, bespierde varkens aan de slachthaak te krijgen. Dat is in Nederland niet onopgemerkt gebleven. Het biedt nog meer kansen voor de PIC 408, de Piétrain eindbeer van PIC, aldus Sander ter Braak van Reuling Intervar.
Lees meer